Ja, dat is idd. de kern. De kracht van de documentaire is een bewustwording dat niemand immuun is voor fouten bij plotseling optredende veranderingen. De gezagvoeder van het toestel dat in het water landde vlakbij New York is ook aan het woord. Ik heb een uur lang echt met de volle aandacht zitten kijken.
CM
Op de OK is het vergelijk met checklisten van vliegtuigen terecht. Alleen werkt men in vliegtuigen met een gezagvoerder en een eerste piloot. Beide mensen hebben dezelfde opleiding gehad en gelijke kennis. De gezagvoerder is iemand met meer ervaring.
In de operatiekamer zou je dan werken met een oudere anesthesioloog met veel OK-uren en zijn eerste officier is een jongere anesthesioloog. Zo gaat het echter niet, de anesthesioloog zijn knechtje heeft de Havo afgemaakt en wordt daarna in een paar jaar tijd bijgebabbeld in de operatiekamer en gaat soms een paar keer naar een school voor wat theorielessen anesthesie.
Hetzelfde gaat op voor het grootste gedeelte van de operatie-assistenten. Nog triester is het werk- en denkniveau van hun zwakkere broertjes en zusjes die sterilisatie-assistenten worden genoemd. Zij werken niet in de OK maar zijn gewoon de oorzaak dat sommige operaties niet gaan op de manier zoals je als chirurg wilt.