Van NVBR naar Brandweer Nederland

Auteur Topic: Van NVBR naar Brandweer Nederland  (gelezen 6491 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

FF4266

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 849
  • Centralist & Bevelvoerder
Gepost op: 6 november 2012, 21:11:20
Ik vraag me af of dit nou werkelijk zoden aan de dijk zet en er dingen veranderen, of dat het alleen een andere naam voor het beestje is... Ik krijg het idee dat de Brandweer graag achter de Politie aanloopt, en dus met een andere naam komt (ondanks dat de Politie wel volledig reorganiseert)..

Ik ben benieuwd naar jullie visie hierop..

Citaat
Brandweer Nederland is met ingang van 1 november 2012 de nieuwe naam van het samenwerkingsverband van alle brandweerkorpsen. Brandweer Nederland komt voort uit de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) en staat onder leiding van de 25 brandweercommandanten van de veiligheidsregio's. Samen vormen zij de Raad van Brandweercommandanten.

De Raad van Brandweercommandanten heeft een dagelijks bestuur met een voorzitter en zes programmaleiders. Deze programmaleiders zijn ieder verantwoordelijk voor één taakveld van het Landelijk Programma Brandweerzorg. De taakvelden van Brandweer Nederland zijn Risicobeheersing, Incidentbestrijding, Vakbekwaamheid en kennis, Crisisbeheersing, Informatiemanagement en Bedrijfsvoering.

Stephan Wevers is voorzitter van de Raad van Brandweercommandanten. "Binnen Brandweer Nederland bundelen wij onze krachten, kennis en kunde rondom thema's die alle korpsen aangaan. Zo hopen we meer effect te bereiken op alle terreinen van de brandweerzorg en rampenbestrijding. Gezamenlijk gaan wij op zoek naar antwoorden en oplossingen waar alle brandweermensen baat bij hebben. De 25 brandweercommandanten adviseren als managementraad het Veiligheidsberaad over de bestuurlijke keuzes binnen de brandweer. Zo creëren wij synergie binnen Brandweer Nederland."

Instituut Fysieke Veiligheid Het ondersteunende bureau van Brandweer Nederland wordt onderdeel van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) in Arnhem, dat per 1 januari 2013 zijn beslag krijgt. Dit instituut wordt het uitvoeringsorgaan voor ontwikkelingen in het veiligheidsdomein en ondersteunt de brandweer op het gebied van bestuur, beleid, opleidingen en materieel.

Nieuwe personenvereniging

Naast voornoemde bundeling van krachten in Brandweer Nederland hebben de besturen van de NVBR en de Vakvereniging Brandweervrijwilligers (VBV) ingestemd om medio 2013 samen verder te gaan met een nieuwe personenvereniging voor iedereen die werkzaam en betrokken is bij de brandweer. Wevers: "Deze ontwikkeling is niet nieuw. Al eerder is de intentie uitgesproken om een vereniging op te richten die alle 31.000 brandweermensen bijeen brengt om hun vakmanschap en praktijkervaring te delen en de verbinding tussen de werkvloer en de NVBR te versterken."/quote]

bron: www.brandweernederland.nl




Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1 Gepost op: 9 november 2012, 12:59:49
Brandweer Nederland van start

http://www.vnog.nl/index.php/actueel/nieuws/1021-brandweer-nederland-van-start.html
vrijdag, 09 november 2012 11:01  

Op 1 november is de NVBR opgehouden te bestaan. Vanaf die datum vallen de programmaraden, netwerken en vakgroepen niet meer onder de NVBR, maar onder ‘Brandweer Nederland’. De (voormalige) NVBR en de Vakvereniging Brandweervrijwilligers (VBV) gaan in 2013 samen verder met een nieuwe personenvereniging voor iedereen die werkzaam en betrokken is bij de brandweer.

Meer informatie vind je op: www.brandweernederland.nl/wie_zijn_we/nvbr-brandweer
Samen sterk in de hulpverlening!


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #2 Gepost op: 29 november 2012, 17:04:11
verwarring


De laatste weken is er twijfel ontstaan of de VBV nog wel zorg zou dragen voor de belangenbehartiging  van de vrijwilligers.  Deze twijfel is ontstaan door het plotselinge opgaan van de NVBR in Brandweer Nederland. Hierdoor en door eerdere berichtgeving dat de NVBR en de VBV op zouden gaan in een nieuwe vereniging is het beeld ontstaan dat de VBV is nu opgehouden te bestaan. Dit is onjuist! Het opgaan van de NVBR in Brandweer Nederland is gebeurd zonder dat de VBV daarbij betrokken is geweest of in gekend is. Afspraak is, dat door het samengaan van NVBR en VBV een nieuwe vereniging gaat ontstaan. Deze nieuwe vereniging is dus niet het nu gevormde samenwerkingsverband Brandweer Nederland! Ook tijdens een GDR-sessie over de vorming van de nieuwe vereniging op 26 november jongstleden, is gebleken dat hierover veel nog onduidelijkheid en verwarring is.

Door recente, voor het brandweerveld heel belangrijke ontwikkelingen, moet juist nu de belangenbehartiging van de vrijwilligers goed geborgd worden.

Een van de belangrijke ontwikkelingen waar het brandweerveld mee te maken krijgt is het IFV. (Instituut Fysieke Veiligheid). Het IFV zal in de toekomst zijn inbreng hebben bij belangrijke besluiten die genomen gaan worden over de toekomst van de brandweer. Het Raad Brandweer Commandanten (RBC), tevens georganiseerd in ‘Brandweer Nederland’, heeft reeds een eigen positie en rol binnen het IFV.

De VBV heeft zich met succes ingezet om ook de vrijwilligers vertegenwoordigd te krijgen binnen het IFV dat op 1 januari 2013 van start gaat. Deze inspanningen hebben geresulteerd in een wettelijke verankering van de invloed van de werkvloer binnen het IFV.  De werkvloer zal via een adviesraad binnen het IFV vertegenwoordigd worden. Deze adviesraad binnen het IFV zal voornamelijk door de vakbonden worden ingevuld. Het beroepsmatige deel dat bij de brandweer werkzaam is, wordt daardoor vertegenwoordigd door o.a. de Abvakabo en CNV-Publieke zaak. De Brandweer Vrijwilligers worden door de VBV vertegenwoordigd. Alleen al om de vrijwilligers binnen het IFV te kunnen vertegenwoordigen zal de alom bekende VBV peiler ‘Rechtspositie en arbeidsomstandigheden’ buiten het voorgenomen  samengaan van de  NVBR en de VBV vallen en blijven bestaan.

Mede hierom zijn betalende leden nu meer dan ooit noodzakelijk. Hoe meer betalende leden de VBV heeft hoe meer invloed de VBV kan verwerven binnen deze adviesraad van het IFV. Alleen betalende leden tellen binnen de vakbondswereld en dus daardoor straks ook binnen het IFV.

Meld u daarom aan als betalend lid van de VBV!  De kosten zijn maar 25,00 euro per jaar.

http://www.brandweervrijwilligers.nl/nieuws/vrijwilligheid/3258/verwarring/


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #3 Gepost op: 7 oktober 2013, 17:02:06
Koerswijziging VBV


De laatste jaren hebben veel veranderingen plaatsgevonden in de brandweerwereld. Zo is de verplichte regionalisering per 01-01-2014 een feit en is de  Raad van Regionaal Commandanten (RRC)  getransformeerd  naar een Raad van Brandweercommandanten (RBC).  Verder is het Instituut fysieke Veiligheid (IFV) opgericht, waarin de voormalige NIFV, NBBE, het bureau van het VeiligheidsBeraad en het bureau (de netwerken) van de NVBR zijn opgenomen. Hierdoor heeft het bestuur van de NVBR deze vereniging  getransformeerd naar BN (Brandweer Nederland).
De VBV, ontstaan uit onvrede over de te geringe aandacht voor de vrijwilligers, heeft zich in de jaren ontwikkeld tot een vakvereniging die ook  aan de “voorkant” meedenkt en mee praat uit naam van de Brandweer Vrijwilligers. Zo is de VBV door de minister van Veiligheid en Justitie aangemerkt als officiële gesprekspartner. Ook  praat de VBV aan de LOGA-tafel  (Landelijk Overleg Gemeentelijke Arbeidsvoorwaarden) mee over de rechtspositie en arbeidsvoorwaarden van de Brandweer Vrijwilligers en doet de VBV in de stuurgroep ARBO-catalogus mee op het gebied van arbeidsomstandigheden. Mede door die ontwikkeling heeft de VBV de omslag kunnen maken van ‘oppositie naar coalitie’.


Bollie

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 408
Reactie #4 Gepost op: 3 april 2015, 22:46:55
Misschien is overwegen om ook naar 1 brandweer Nederland te gaan net zoals de NP.

1 Landelijke organisatie( Beheer en administratief)
10 uitvoerende "eendheden"

Al het overhead weg en alles centraal met lokale uitzonderingen


Brandpreventje

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,469
Reactie #5 Gepost op: 4 april 2015, 16:06:20
Brandweer is nog maar net geregionaliseerd. En aangezien het bij de Nationale Politie (jaren geleden al geregionaliseerd) nog niet echt lekker loopt zou ik nog even wachten met een Nationale Brandweer. Op regionaal niveau hebben we eerst nog een grote inhaalslag te maken.


Citaat van: Bollie link=msg=1341400 date=1428094015
Misschien is overwegen om ook naar 1 brandweer Nederland te gaan net zoals de NP.

1 Landelijke organisatie( Beheer en administratief)
10 uitvoerende "eendheden"

Al het overhead weg en alles centraal met lokale uitzonderingen


Firefighter1970-b.d.

  • Belangstellende
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,293
Reactie #6 Gepost op: 4 april 2015, 19:17:21
Citaat van: Brandpreventje link=msg=1341496 date=1428156380
Brandweer is nog maar net geregionaliseerd. En aangezien het bij de Nationale Politie (jaren geleden al geregionaliseerd) nog niet echt lekker loopt zou ik nog even wachten met een Nationale Brandweer. Op regionaal niveau hebben we eerst nog een grote inhaalslag te maken.

Volgens mij was de brandweer, vanaf de 60er jaren van de vorige eeuw, de eerste hulpdienst die regionaliseerde toen politie nog puur gemeentelijk georganiseerd was.
Alleen kwam deze samenwerking vanuit de organisatie zelf en werd deze niet van bovenaf opgelegd.

Grotere verbanden betekent niet dat alles beter en efficiënter is maar vaak vooral meer star en inflexibel en meestal vooral minder kosten efficiënt.


Bollie

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 408
Reactie #7 Gepost op: 6 april 2015, 12:30:19
Volgens mij had je in de jaren 60 ook nog een landelijke politie in de vorm van Korps Rijkspolitie  998765