Even een paar kleine opmerking....
180 bar stoom is het zeker niet geweest. 180 graden celius is een meer aannemelijk getal.
Het is m.i. zeker geen stoomketelexplosie, daarvoor is bij deze drukken de schade veel te klein, bij een werkelijke ketel explosie had het gebouw weggevaagd geweest.
In dit soort installaties werkt men met zogenaamde waterpijp ketels waarbij de hoeveelheid stoom die bij een explosie van een van de pijpen explosief vrijkomt naar verhouding een stuk kleiner is dan bij een vlampijp ketel. Bij een waterpijpketel is het ook nagenoeg onmogelijk de gehele ketel te laten exploderen dit zal zich beperken tot een pijp.
Waarbij wel de gehele inhoud van de ketel (dus ook van de resterende pijpen) afgeblazen wordt door de geexplodeerde pijp. Bedenk hierbij dat 1 liter water goed is voor 17 liter stoom, door het wegvallen van de druk zal nagenoeg al het water uit het gesloten systeem omgezet worden in stoom dit verklaard ook het langdurige gebulder wat wordt veroorzaakt door de stoom die uit de lekke pijp ontsnapt.
Hier zijn m.i. in elk geval een aantal veiligheden niet aangesproken, zo is een stoomketel in nederland voorzien van twee pijlglazen, een maximale keteldrukpresostaat een failsafeschakelaar en als die geen van allen zouden werken dan is er nog een veiligheidsventiel welke opend als de maximale bedrijfsdruk van de ketel wordt bereikt.
Daarbij is ook de waternivoregeling aan een aantal voorwaarden gebonden. Bij een onbewaakt ketelbedrijf (zoals hier voor 95% zeker het geval) dienen daarvoor de volgende bewakingen aanwezig te zijn waarvan verschillende dubbel uitgevoerd:
- Hoogwater (voedingwater pompen schakelen uit)
- Laagwater (voedingwater pompen slaan aan)
- Te laagwater (brander wordt vergrendeld en kan pas weer aan indien het laagwaternivo is bereikt, deze vrijgave dient veelal handmatig te worden bevestigd)
De maximale werkdruk ligt altijd behoorlijk lager dan de ontwerpdruk van de ketel:
globaal kun je stellen dat een ketel bij nieuwbouw wordt geperst op 1,4x de maximale werkdruk en bij de herkeur op 1,3x de maximale werkdruk.
In nederland dienen alle appedages en de ketel zelf elke twee jaar gekeurd te worden, de ketel visueel op vervuiling, scheurvorming, lekkage en intering door zuurstof afzetting en (ik meen maar hang me niet op) elke 20 jaar ultrasoononderzoek waarbij de ketel in het geheel uit de (isolatie) bekleding moet.
Tevens dient een ketelboek te worden bijgehouden waarin alle verstoringen moeten worden opgenomen ook worden hierin de bevindingen van de keurmeester in opgenomen en dient bij een volgende herkeuring te worden aangeboden.
De stoomwet in Nederland is behoorlijk streng en een stoom explosie (wat niet per defenitie een ketelexplosie is) zou in nederland niet voor mogen komen. Toch zien wij zeker een aantal keren per jaar dat een ketel bijvoorbeeld is droog gekookt....
Ten aanzien van de vermisten, ik denk dat men idd erg veel geluk heeft dat die snel gevonden waren, en er niemand in het ketelhuis aanwezig was op het moment van de explosie, je bent in een klap gaar en men zal je zeker niet in een stuk terug vinden.