Wie betaalt de rekening van een gebruikte AED?

Auteur Topic: Wie betaalt de rekening van een gebruikte AED?  (gelezen 23502 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

JJ75

  • Geinteresseerde kritische burger, en weer BHV'er
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,833
Reactie #50 Gepost op: 26 februari 2014, 07:32:35
Eeeuhm, een echte ondernemer sponsort dat toch gewoon en hangt er een bord naast met: De door ons beschikbaar gestelde AED heeft .... levens gered.


p.i.m.

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 67
Reactie #51 Gepost op: 27 maart 2014, 12:32:24
In Etten-Leur zijn we bezig om aed's meer naar "buiten" te krijgen, er wordt op het moment gebrainstormd over het idee om particulieren/bedrijven om de aed bij hartslag te laten registreren en bij gebruik van de aed de kosten van gebruikte pads/accu deels te vergoeden, standaard +- e 100,- door de gemeente. Op deze wijze wilt men meer aed's in omloop krijgen, zodat het meer verspreid is in de gehele gemeente, wat op dit moment niet is.

Alsmede wilt men de drempel om aan te melden te verlagen. Helaas is er in deze gemeente een relatief  hoog aantal inzetten van hartslag. Gemiddeld 1 per maand, we zitten nu al op 6 meldingen dit jaar en het is nog niet eens april. Dit zijn de meldingen waar we op hebben gereageerd, er zijn meerdere meldingen aan de andere kant van de gemeente die ik even niet meetel.

Wat vinden jullie van het feit dat de gemeente de kosten(deels) op zich neemt en op deze wijze het hartslag-systeem ondersteunt/stimuleert.
pim


Pieter Joziasse

  • Oprichter HVforum
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 546
  • Oprichter HulpverleningsForum
    • Medisol - De AED specialist van Europa
Reactie #52 Gepost op: 23 januari 2016, 11:17:15
http://www.nationalezorggids.nl/ziekenhuizen/nieuws/29017-medisol-verstrekt-elektroden-en-batterijen-na-gebruik-aed.html

Nationale Zorggids

Medisol verstrekt elektroden en batterijen na gebruik AED

Medisol, leverancier van onder andere Automatische Externe Defibrillators (AED's), gaat elektroden en batterijen na inzet van een AED gratis verstrekken aan de eigenaar. Dat voorkomt dat discussie ontstaat over gebruik van een AED en dat eigenaars opdraaien voor de kosten, meldt de leverancier.

Als iemand een hartstilstand heeft, mag op dat moment geen discussie of twijfel ontstaan over gebruik van een AED, is het standpunt van Medisol. Iedere seconde telt, is ook de boodschap van de Hartstichting. De kans op overleving wordt met de minuut minder, en de kans op schade aan de hersenen neemt snel toe. In de praktijk blijkt dat eigenaren van een AED vanwege deze kosten terughoudend zijn met het inzetten van de AED. Uit eigen onderzoek van Medisol blijkt dat instanties of gemeenten incidenteel de kosten vergoeden. Vanaf 1 januari dit jaar worden de kosten betaald door de zorgverzekeraar van het slachtoffer, maar dat gaat ten koste van het eigen risico.

Medisol vindt deze situatie moreel niet verantwoord. "De kosten mogen geen drempel zijn om een AED te gebruiken en een leven te redden", stelt directeur Pieter Joziasse. "We willen niet dat de AED-eigenaar bij het slachtoffer of diens familie navraag moet doen welke zorgverzekering men heeft. Zéker niet als het slachtoffer de hartstilstand niet heeft overleefd. Er mag geen discussie zijn over de kosten. Daarom gaan wij eigenaren, na gebruik van een AED, gratis elektroden en batterijen verstrekken. We hopen met deze stap andere fabrikanten aan te sporen om hetzelfde te gaan doen."

Een AED is een draagbaar apparaat waarmee een elektrische schok wordt gegeven aan iemand met een hartstilstand. Dat gebeurt via elektroden die op de borst van de persoon worden geplakt. De schok kan de hartslag weer op gang brengen. Als een AED is gebruikt, moeten de elektroden en de batterij worden vervangen. De kosten daarvoor, die tussen veertig en vijfhonderd euro kunnen bedragen, komen voor rekening van de eigenaar van de AED.

©Nationale Zorggids
De AED specialist van Europa