0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.
Het waren niet de Russen, geen grote criminelen, maar het was vermoedelijk de 18-jarige Jelle uit Oosterhout die meerdere sites zoals de Belastingdienst de afgelopen maanden plat legde. Maar waarom? Waarschijnlijk voor de kick. Jelle wilde dolgraag gezien worden door kenners en vond het maar wat grappig dat de buitenwereld dacht dat de Russen erachter zaten.
Politie Amsterdam Oost Watergraafsmeer2 uur · Hoe kies je nou een veilig wachtwoord? Of eigenlijk een veilige wachtzin. 📱💻🔒 Kim legt je uit hoe je het hackers moeilijker kunt maken om op accounts in te breken. #ASDoost #OWGM24/7 #Police #Wachtwoord #vhdp #vraaghetdepolitie #vraaghetkim #hackers #politiehttps://www.facebook.com/politie.amsterdam.oost/videos/2067684866578166/
Laatste update: 25-02-2021 | 13:00Elst - Het Cybercrime Team van de politie Oost-Nederland heeft op 8 december 2020 in Elst een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden in verband met een groot oplichtingsonderzoek. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij oplichting via webshops: er liggen 30 aangiftes van mensen die in totaal gedupeerd zijn voor ruim 18.000 euro. Slachtoffers die goederen kochten bij één van de websites kregen de goederen nooit geleverd. De man wordt tevens verdacht van witwassen van 84.000 euro.Oplichting onlineHet onderzoeksteam kwam de verdachte op het spoor via een website waar beschermingsmiddelen werden aangeboden, zoals mondkapjes en desinfectiemiddelen. De webshop stond begin 2020 online, tijdens de uitbraak van de eerste coronagolf. Op de website werden beschermingsmiddelen aangeboden die op dat moment moeilijk verkrijgbaar waren. Verschillende mensen uit binnen- en buitenland bestelden beschermingsmiddelen bij de website, betaalden, maar kregen vervolgens nooit iets geleverd.KatvangersHet onderzoek leidde in eerste instantie naar twee katvangers: een 55-jarige man uit Arnhem en een 37-jarige vrouw uit Rheden. Op hun rekening werd het geld van de bestellingen gestort. Het beschikbaar stellen van een bankrekening voor criminele activiteiten is strafbaar en de twee werden daar op 14 december 2020 voor aangehouden. Inmiddels zijn zij weer vrij, maar ze blijven verdachte.Via bitcoinhandelsplaats naar de hoofdverdachteHet geld dat binnenkwam op de rekening van de katvangers werd overgemaakt naar een handelsplaats voor bitcoins en cryptocurrency. Van het geld werden bitcoins gekocht. Het Cyber Crime Team van de politie kon de transacties volgen naar de bitcoinwallet van de hoofdverdachte. Op die bitcoinrekening stond een niet verklaarbaar vermogen en er werden nog meer verdachte geldstromen ontdekt.Onderzoek loopt nogHet onderzoek naar de verdachte loopt nog. De malafide webshops zijn offline gehaald en het Cyber Crime Team houdt er rekening mee dat er nog meer aangiftes zullen volgen. Op basis van de al bekende aangiftes wordt de schade van de gedupeerden in totaal op ongeveer 18.000 euro geschat – ook dit bedrag kan nog oplopen.