www.alertonline.nlMinister Opstelten lanceert campagne Alert Online voor veilig internetten http://www.rbenw.nl/nieuws/114-cyber-security/1908-minister-opstelten-lanceert-campagne-alert-online-voor-veilig-internettendinsdag 13 november 2012 09:08
Minister Opstelten van Veiligheid & Justitie heeft op maandag 12 november met de lancering van een radiospotje het startsein gegeven voor de campagne Alert Online. Met de campagne willen overheid en bedrijfsleven mensen bewuster maken van de risico’s van het gebruik van internet en smartphones. De campagne Alert Online duurt van 12 tot 22 november en bestaat uit een website (
www.alertonline.nl) met tal van praktische tips om zelf risico’s in te dammen, uit radiospotjes, blogs en tal van interne en externe acties van deelnemende organisaties.
“Cybersecurity is een speerpunt van het nieuwe regeerakkoord. We zien toenemende bedreigingen en kwetsbaarheden op het terrein van cybersecurity. Die willen we het hoofd bieden door de krachten te bundelen met alle belanghebbenden. Het verheugt mij daarom zeer dat er zo veel partijen uit de overheid en het bedrijfsleven meedoen met Alert Online”, aldus minister Opstelten bij de start van de campagne.
Verschillende partners ondernemen eigen activiteiten in het kader van Alert Online. Zo starten diverse bedrijven onder verwijzing naar Alert Online eigen interne cyber security awareness campagnes. Ook start ICT~Office met de campagne Bescherm je Bedrijf gericht op het bedrijfsleven en het MKB, organiseert de Cyber Security Raad masterclasses voor studenten en biedt de AIVD bezoekers van alertonline.nl de uitdaging om in de schoenen van een AIVD ICT-specialist te staan.
In de voorbereiding van de campagne deed Motivaction onderzoek naar de kennis, het bewustzijn en het gedrag van burgers en medewerkers van bedrijven en overheidsinstellingen over het onderwerp cybersecurity.
Nederlandse burger overschat eigen beveiligingsbewustzijn
De meeste Nederlandse internetters (73%) vinden dat ze in de eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn voor veilig internetten, maar mensen blijken zich nauwelijks bewust van de risico’s van hun dagelijks internetgebruik. Consumenten vinden zichzelf redelijk ‘cyber secure’ met een gemiddeld rapportcijfer van 7,2. Tegelijkertijd overschatten ze daarbij regelmatig hun niveau van beveiliging. Zo voldoen wachtwoorden vaak niet aan de aanbevolen veiligheidsaspecten. 63% van de wachtwoorden bestaat uit 10 of minderkarakters en slechts 48% bevat een speciaal teken.
Ruim een kwart van de burgers heeft behoefte aan meer informatie over de wijze waarop men zich kan beschermen en over de risico s die men loopt met internetten. Daar zien zij een rol weggelegd voor de overheid. Heel bewust van de risico’s van bijvoorbeeld identiteitsfraude zijn ze echter niet: internetters denken eerder dat hun privégegevens op straat belanden dan dat ze slachtoffer zullen worden van cybercriminaliteit. Amper de helft weet op welke manieren er misbruik gemaakt kan worden van hun computer. Het meest genoemd wordtphishing met e-mails
Beveiligingsbewustzijn in vitale sectoren, overheden en bedrijfsleven ook onderzocht
Het onderzoek keek tevens naar werknemers in vitale bedrijfssectoren, het bedrijfsleven, de rijksoverheid en gemeenten. Het beveiligingsbewustzijn in de vitale sectoren, zoals banken en energiebedrijven is hoog. Het onderwerp leeft het minst sterk in het bedrijfsleven. Zo ontbreekt het vaak zelfs aan beleid voor wachtwoordgebruik. Binnen de rijksoverheid zijn ambtenaren doorgaans goed op de hoogte van het beveiligingsbeleid. Ook protocollen en spelregels zijn vaak netjes vastgelegd. Bij gemeenten biedt het digitale veiligheidsbeleid ruimte voor verbetering.
Een vandaag door de minister van BZK aangekondigde taskforce gaat de komende twee jaar aan het werk om ministeries, provincies, gemeenten en waterschappen te helpen met verhoging van het bewustzijn rond hun informatiebeveiliging. De taskforce gaat daarbij samenwerken met het Nationaal Cyber Security Centrum.
Over de campagne Alert Online
De campagne Alert Online heeft als doel mensen en organisaties bewust te maken van hun (mobiel) internetgebruik en de risico’s die dit met zich meebrengt. Daarnaast laat de campagne zien wat mensen zelf – vaak eenvoudig – kunnen doen om die risico’s te voorkomen. Op de website
www.alertonline.nl staan bijvoorbeeld tips voor veilig internetten.
De campagne Alert Online is ontwikkeld door de Nationaal CoördinatorTerrrorismebestrijding en Veiligheid, in nauwe samenwerking met ECP (Platform voor de InformatieSamenleving), VNO-NCW, ICT-Office (branchevereniging van IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven), de Nederlandse Vereniging van Banken, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het ministerie van Defensie, de Nationale Politie en het Nationaal Cyber Security Centrum.