Cybercrime / computercriminaliteit / www.alertonline.nl

Auteur Topic: Cybercrime / computercriminaliteit / www.alertonline.nl  (gelezen 43796 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #70 Gepost op: 19 november 2015, 19:49:58
Campagne Alert online

In Nederland zijn we steeds vaker en langer online. Op het werk, op school, thuis of onderweg. Met onze telefoon, tablet of computer. Gelukkig zijn we ons steeds meer bewust dat dit risico’s met zich meebrengt. Maar weten we ook wat kunnen doen om ze te voorkomen? De campagne Alert Online een gezamenlijk initiatief van overheid, bedrijfsleven en wetenschap – helpt om de kennis over online veiligheid te vergroten en daar naar handelen te stimuleren. Bij jong en oud en van werkvloer tot boardroom. Alert Online loopt van 26 oktober tot en met 6 november 2015.

www.alertonline.nl

“Vertrouw sites en mails niet zo maar”

26 oktober 2015 - Openbaar Ministerie

Landelijk cybercrime-officier Martijn Egberts waarschuwt tegen phishing

“Slachtoffer van een vorm van cybercrime zullen we vermoedelijk allemaal wel een keer gaan worden. Hoe beter we ons beveiligen, hoe langer we dat uitstellen en hoe minder last we er van zullen hebben.” Dat zegt Martijn Egberts, sinds 1 juli 2015 landelijk officier van justitie cybercrime over phishing.

Phishing-criminelen bouwen sites die lijken op bestaande sites. Sites van grote online winkels zoals BCC of Wehkamp of bijvoorbeeld een bank. “Die nepsites”, zegt Egberts, “worden  gemaakt om inloggegevens van mensen te kunnen afvangen. Als nietsvermoedende klant ga je naar die nepsite, je logt in met je emailadres en wachtwoord. Dat wordt allemaal vastgelegd door de crimineel en daarna kan de crimineel met die gegevens goederen bestellen of andere criminele zaken starten. De crimineel gaat bijvoorbeeld naar de echte site van Wehkamp en kijkt of hij met je emailadres en wachtwoord kan bestellen. Vaak lukt dat. De crimineel kan jouw gegevens ook verkopen. Of ze proberen met die gegevens je computer of andere online accounts te hacken.”

“Slachtoffer merken niet direct dat hun gegevens afhandig worden gemaakt of dat hun computer besmet raakt. Ik kan alleen adviseren: Wees heel alert! Kijk goed naar welke site je daadwerkelijk bent gesurft. Vertrouw er niet op dat de site die van jouw bank lijkt te zijn, dat ook écht is. Ga met je muis naar de internetregel. Als die niet klopt met die van jouw bank, weet je dat je op een nepsite zit. Als je ziet dat in die internetregel spelfouten staan (er staat niet de wehkamp maar de wehkanp ) dan weet je dat je verkeerd zit. Die basale dingen moeten mensen in acht gaan nemen.”

Politie en OM komen waar mogelijk in actie, weet de cybercrimeofficier. “Bij aangiftes over phishing en nepsites, proberen we terug te rechercheren naar alle technische sporen die we kunnen vinden. We volgen ook het geldspoor. Zo proberen we uiteindelijk bij een verdachte uit te komen. Dat blijven wel acties achteraf. Cybercriminelen werken helaas steeds internationaler, en kunnen steeds eenvoudiger hun ware identiteit of IP-adres afschermen.”

Martijn Egberts brengt geen geruststellende boodschap. Het probleem groeit, zegt hij, en ondertussen onderschatten de meeste burgers, bedrijven en overheden de risico’s van cybercriminaliteit. “Alleen gezamenlijk kunnen we het bestrijden. Ik adviseer iedereen: Voorkom dat je besmet raakt. Klik niet op elke link die je ziet. Klik niet op elke bijlage die je ontvangt. Bedenk dat een mail van je collega niet van je collega hoeft te zijn. En gebruik niet voor elke site hetzelfde wachtwoord.”

“Doe aangifte bij ransomware”

28 oktober 2015 - Openbaar Ministerie

Vier vragen aan cybercrime-aanklager Martijn Egberts

Word je afgeperst met ransomware? Doe dan altijd aangifte, adviseert Martijn Egberts. Vier vragen aan de landelijk officier van justitie cybercrime.

Wat is ransomsoftware?
“‘Ransomware’ is gijzelingssoftware. Met deze malware sluiten cybercriminelen je computer af of versleutelen ze je bestanden. Zodat je niet meer bij je waardevolle foto’s kan, je schoolwerk of je proefschrift. De crimineel wil je probleem best oplossen, dan moet je even geld overmaken naar hem. Deze vorm van afpersing is succesvol: menig slachtoffer betaalt.”

Als slachtoffers weet je dus dat je wordt afgeperst?
“Klopt. Bij andere vormen van cybercrime, zoals phishing”, zie en merk je niet direct dat je slachtoffer bent. Hier weet je het meteen. Maar veel weet je niet. Stel dat je betaalt en weer toegang hebt tot je bestanden hebt, is jouw computer dan écht weer schoon? Is die ‘ransomware’ wel het enige wat de crimineel op je computer heeft geďnstalleerd?

Onlangs hebben we twee jongens aangehouden op verdenking van verspreiding van ransomware. Hen verdenken we er óók van dat ze tegelijkertijd een ‘keylogger’ installeerden, waarmee ze passwords en inloggegevens wilden vangen. Ook verdenken we hen ervan dat ze bij het slachtoffer een programma hadden geďnstalleerd waarmee op diens computer bitcoin-wallets konden worden leeggetrokken.”

Wat moeten slachtoffers doen?
“Aangifte! En doe dat snel. Dan kunnen politie en OM snel een sample van de malware vinden. Daarmee kunnen wij, samen met andere bedrijven, onderzoek doen naar mogelijke dadersporen. Zo konden we in die recente zaak die twee jongens achterhalen.”

Maak je met je aangifte juist niet bekend wat je geheim wilt houden?
“Het ligt eraan wat je geheim wilt houden. Als je illegale software hebt geďnstalleerd – een verkeerde versie van Adobe bijvoorbeeld – dan zou dat vooral geen drempel moeten zijn om naar de politie te gaan. Maar ik zie inderdaad dat mensen terughoudend zijn. Dat ze denken: moet ik nou wel aangifte doen, want ik heb zelf ook iets gedaan dat niet helemaal klopt. Toch is mijn advies: doe aangifte.”

Officier Martijn Egberts over ‘tech scam’-cybercriminelen

30 oktober 2015 - Openbaar Ministerie

In de digitale wereld doen criminelen zich voor als helpers. Landelijk officier van justitie Martijn Egberts waarschuwt bijvoorbeeld tegen 'Microsoft tech scam'.

"Goedemiddag mevrouw, u spreekt met de security afdeling van Microsoft. Ik bel u omdat ons is gebleken dat uw computer besmet is. U loopt gevaar, en dat wil ik graag verhelpen. Vindt u het goed als ik u software laat downloaden waarmee ik kan meekijken? Doen we gelijk even een update van het systeem, akkoord?"

Wie zo’n belletje krijgt, vaak van iemand die gebroken Engels spreekt met een Indiaas/Pakistaans dialect, moet direct beseffen: dit is geen zuivere koffie. Maar cyberofficier Martijn Egberts snapt wel dat mensen erin trappen. "Als wij bij het OM een probleem met onze netwerkcomputer hebben, laten we ook wel eens iemand van de helpdesk meekijken en het systeem overnemen. Maar de criminele nep-servicedesk installeert vervolgens malware op je computer waarmee je computer juist besmet raakt. Daarna kan de crimineel daarmee strafbare feiten kan plegen."

"Slachtoffers moeten aangifte doen. We proberen terug te rechercheren via technische en financiële sporen die we kunnen vinden. Zo kunnen we in sommige gevallen bij een verdachte uitkomen. Hoe eerder digitale opsporing erbij betrokken raakt, hoe meer sporen er meestal nog aanwezig zijn.
Helaas opereren de groeperingen die hier achter zitten, voor een groot deel vanuit het buitenland. We proberen wel bij de criminele organisatie uit te kunnen komen. Daarvoor is onderzoek in georganiseerd en internationaal verband nodig."

"Of we als OM en politie een deuk in een pakkie boter slaan? Ja, bij bepaalde criminaliteit zeker. Als we zeer geavanceerde cybercriminaliteit zien, zijn we daar erg alert op. We willen helemaal 'aan de voorkant' zitten en proberen onze bedrijven en vitale infrastructuur zo goed mogelijk te beveiligen. Dat doen we met veel organisaties, zoals de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid.
We slagen er ook steeds meer in om 'botnets' neer te halen. Die botnets is de basisvorm van veel cybercriminaliteit. Een botnet of robotnetwerk is een groep van geďnfecteerde computers ('zombies'), die op afstand vanuit een centraal punt worden gemanipuleerd. Eenmaal geďnfecteerd met een kwaadaardige robot voert de computer willoos opdrachten van buiten uit. Botnets worden door criminelen gebruikt om op grote schaal spam te versturen, creditcard- of bankgegevens te onderscheppen of aanvallen op websites uit te voeren.
Bij de tech scam-oplichtingspraktijken benadert een crimineel wereldwijd mensen. Hij probeert zoveel mogelijk mensen te besmetten, en probeert van veel kruimels veel geld te maken. Dat is lastig opsporen."

"In het algemeen onderschatten burgers, bedrijven en overheden de risico’s van cybercriminaliteit. Met gezond wantrouwen kunnen burgers, bedrijven en overheid voorkómen dat ze slachtoffer worden van cybercrime. Mijn boodschap is: beveilig je zo goed mogelijk. Klik niet op elke link die je ziet, open niet elke bijlage. Mailers en bellers zijn niet altijd wie ze zeggen te zijn. Hoe alerter je online bent, hoe minder last je ervan hebt."
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #71 Gepost op: 19 november 2015, 19:54:04
Politie en OM doen onderzoek naar aangehouden internet-verleider

19 november 2015 - Arrondissementsparket Rotterdam

Rechercheurs van de politie Eenheid Rotterdam doen onder leiding van het Openbaar Ministerie onderzoek naar een man die via internet jonge meisjes, en meisjes met een beperking, verleidde tot het aannemen van seksuele poses en plegen van seksuele handelingen voor de webcam. De man deed zich daarbij onder andere meerdere keren voor als vertegenwoordiger van populaire popbands, onder andere de band B-Brave. De man is eind oktober aangehouden. Hij wordt ook verdacht van het vervaardigen van kinderpornografisch materiaal omdat hij de beelden opsloeg.

De zaak is aan het rollen gekomen door een aangifte van een moeder van een minderjarig meisje elders in het land. Onderzoek leidde naar de 34-jarige Rotterdammer. Inmiddels was ook een tweede melding binnengekomen die overeenkomst vertoonde met de eerste melding. Eerder dit jaar werd daarom een zoeking gedaan in de woning van de man. Daarbij werden onder andere computers, laptops, een externe harde schijf en een aantal mobiele telefoons in beslag genomen.

Van al deze gegevensdragers is de afgelopen maanden bij de Digitale Opsporing een analyse gemaakt. Zo werden ruim 600 chats gevonden, vaak met een seksueel karakter, en duizenden afbeeldingen en berichten. Uit al die informatie bleek dat de man met vele meisjes contact onderhield, waarbij die internet-contacten vaak een seksueel en soms een intimiderend karakter hadden.

Inmiddels is van een groot aantal slachtoffers de identiteit bekend. De politie heeft met hen contact gehad. Diverse meisjes hebben aangifte gedaan en een aantal denkt nog na over het doen van aangifte. Het team is er van overtuigd dat er meer slachtoffers zijn.

De politie vraagt ouders dan ook alert te zijn als hun kinderen op internet contacten onderhouden met personen van wie zij de echte identiteit niet kennen. Zeker wanneer de kinderen gevraagd wordt om bijvoorbeeld schaars gekleed foto’s of filmpjes op te nemen voor de webcam of de mobiele telefoon in ruil voor bepaalde gunsten, kan de onbekende persoon aan de andere kant van het wereldwijde web een ander zijn dan wie hij zegt te zijn.

Ook in deze zaak hebben politie en OM weer de kwetsbaarheid en goedgelovigheid van jonge kinderen, en kinderen met een verstandelijke beperking, voor de computer bemerkt. Er zijn diverse websites waar ouders tips en tricks kunnen vinden om hun kinderen weerbaarder te maken op het wereldwijde web.

Mochten kinderen en ouders denken dat zij mogelijk ook contact hebben gehad met de aangehouden Rotterdammer, dan kunnen ze bellen met 0900-8844.

Jai en Kai waarschuwen voor mensen die zich op social media voordoen als leden van B-Brave

https://www.youtube.com/watch?v=OuMCNthzOAk
Samen sterk in de hulpverlening!


zwelgje

  • Burger met bijzondere interesse in wetgeving en organisatie structuren
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,077
Reactie #72 Gepost op: 19 november 2015, 23:20:09
Citaat van: Live link=msg=1386033 date=1447955372
Rapport: ‘Bewaarplicht verkeersgegevens van groot belang voor opsporing’

Justitie kan ook zonder bewaarplicht bij locatiedata telco's
Citaat van:  

Vooral locatiedata en belgegevens zijn van belang voor de opsporing, concludeerde eerder ook onderzoeksinstituut WODC (onderdeel van Justitie) bij de evaluatie van de wet dataretentie. "Op verschillende manieren kunnen verkeersgegevens bijdragen aan het bewijs, allereerst doordat verdachten aan een bepaalde locatie verbonden kunnen worden en aan medeverdachten. Dit komt het meeste voor. Daarnaast kunnen ook (belastende) contacten met slachtoffers en derden blijken."

En, suggereerde het WODC, deze data worden zonder bewaarplicht niet opgeslagen. "Locatiegegevens [...] worden enkel bewaard in het kader van de Wet bewaarplicht." Terechte paniek dus bij Justitie? Nee, want het WODC slaat met die laatste conclusie de plank compleet mis.

Tot 1 jaar voor 'eigen doeleinden'

Providers slaan namelijk wel degelijk locatiedata op voor eigen doeleinden, herleidbaar tot abonnees en tot een half jaar of soms een jaar. En opsporingsdiensten kunnen deze data blijven vorderen. Dat blijkt uit een inventarisatie van Computerworld op basis van de privacyverklaringen en antwoorden van KPN, T-Mobile en Vodafone.

Geen grote problemen voor justitie dus op dit vlak, maar wellicht wel voor de providers zelf. Want een duidelijke noodzaak voor het langdurig opslaan van deze privacygevoelige locatiedata ontbreekt, constateren onafhankelijke deskundigen. Want zonder grondslag moet data onverwijld worden vernietigd of in elk geval onomkeerbaar geanonimiseerd, schrijft de privacywet voor.
Als je niet veel onthoudt, kan je ook niet veel vergeten


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #73 Gepost op: 20 november 2015, 16:46:23
Citaat van: Live link=msg=1386045 date=1447959244
Politie en OM doen onderzoek naar aangehouden internet-verleider

Jai en Kai waarschuwen voor mensen die zich op social media voordoen als leden van B-Brave

http://www.youtube.com/watch?v=OuMCNthzOAk

https://www.youtube.com/watch?v=VIneqwzm--Y
'Rotterdammer (34) verleidde tientallen kinderen'
rtvrijnmond
Gepubliceerd op 19 nov. 2015
Citaat
Een 34-jarige Rotterdammer is aangehouden voor de verleiding van tientallen minderjarige meisjes via het internet. Dat hebben de Rotterdamse politie en het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekendgemaakt.De man zou de meisjes hebben verleid om via de webcam seksuele poses aan te nemen en aan zichzelf te zitten. Hij zou zich onder meer hebben voorgedaan als zanger van de popband B-Brave. Zijn slachtoffers zijn tussen de twaalf en zestien jaar.Daarnaast richtte hij zich ook op meerderjarige meisjes met een verstandelijke beperking, die functioneren op het niveau van een minderjarige.De politie kwam hem op het spoor nadat de moeder van een van de slachtoffers aangifte had gedaan. Vorige maand werd hij opgepakt. De man zit niet meer vast. De rechter heeft hem vanwege persoonlijke omstandigheden voorlopig vrijgelaten.Er zijn al tientallen aangiftes binnen, maar de politie en het OM gaan ervan uit dat er nog meer slachtoffers zijn
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #74 Gepost op: 26 november 2015, 11:45:24
Reportage over de jacht op de digitale bankrover

https://www.youtube.com/watch?v=N1NzJrlI1cE
Kom bij de politie
Gepubliceerd op 26 nov. 2015
Citaat van: [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=N1NzJrlI1cE[/youtube]
Geen bivakmuts, pistool of snelle vluchtauto. Maar alleen een computer als wapen. De wereld van malware en speuren naar de crimineel achter zijn computer. Hoe pak je cybercriminelen?
Brandpunt (uitzending 27 okt.2015) volgt twee lopende onderzoeken van het specialistisch politieteam Team High Tech Crime. Collega’s van Team High Tech Crime vertellen in deze reportage meer over hoe je criminelen aanpakt die digitaal bankrekeningen plunderen en over hun zoektocht naar de verdachten. De Nederlandse overheid zet in op het bestrijden van cybercrime door de opsporing te versterken en stelt de komende jaren veel vacatures binnen de digitale en financiële opsporing. Bekijk deze reportage van Brandpunt over de jacht op de digitale bankrover.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #75 Gepost op: 2 december 2015, 17:49:52
Anonieme, illegale marktplaatsen op internet aangepakt

24 november 2015 - Landelijk Parket

Politie- en justitievertegenwoordigers uit 25 EU-landen, de Verenigde Staten, Australië en Noorwegen, Eurojust en Europol slaan maandag en dinsdag in Noordwijk de handen ineen om anonieme, illegale marktplaatsen op het internet aan te pakken.

Het gaat om verborgen services op het Tor-netwerk, dat de mogelijkheid biedt om jezelf volstrekt anoniem op internet te bewegen. Er wordt wel gesproken van het Dark Web, dat niet toegankelijk is met gewone zoekmachines. Bekende voorbeelden van illegale marktplaatsen zijn: Silk Road 1 en 2, Black Market Reloaded, Agora en Evolution.

Er worden op deze anonieme marktplaatsen vooral illegale goederen aangeboden, zoals harddrugs, kinderporno, wapens en ook huurmoordenaars en organen. Bestellingen worden per pakketpost afgeleverd en zijn moeilijk te onderscheppen.

Internationaal optreden
Het belangrijkste doel van het project ITOM – Illegal Trading on Online Marketplaces – is om een internationaal optreden te organiseren tegen de illegale handel. Het project is twee jaar gleden begonnen door enkele medewerkers van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. Het opgezette internationale netwerk is deze week bij elkaar om verdere multidisciplinaire acties te bespreken en opgedane ervaringen uit te wisselen.

Uit de administratie van de door de FBI ontmantelde Silk Road 1 en 2 bleek dat vele tienduizenden orders waren geplaatst bij Nederlandse verkopers. De omzet in Nederland van beide illegale marktplaatsen zou meer dan 32 miljoen euro zijn geweest. Nederlandse verkopers hadden een aandeel van meer dan 10 procent op Silk Road 2. De in Nederland gedane bestellingen vonden hoofdzakelijk hun weg naar Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Australië.

Operatie Onymous
Een jaar geleden leidden internationale inspanningen tot Operatie Onymous. Bij deze wereldwijde actie tegen illegale markten op het Dark Web waren 17 landen betrokken.  De door Europol gecoördineerde operatie had tot resultaat: 17 aanhoudingen van verkopers en beheerders en meer dan 410 servers op TOR, waarvan acht verborgen marktplaatsen, werden neergehaald.

Nederlandse verkopers
In Nederland konden mede dankzij de inzet van undercover agenten vorig jaar vijf verdachten worden aangehouden die op criminele marktplaatsen actief waren.

De undercovers kochten bij verschillende gelegenheden vrij gemakkelijk drugs en vuurwapens aan. Na het offline halen van de verborgen website liet de politie een visitekaartje achter met de mededeling dat de site in beslag was genomen. Bij de verdachten werden ongeveer 900 bitcoins, ter waarde van ongeveer een half miljoen euro, in beslag genomen. Vanwege de “zeer ernstige feiten” legde de rechtbank gevangenisstraffen op van 12 maanden tot zes jaar.

In een ander onderzoek wist de politie een van de vermoedelijk grootste online drugshandelaren op te sporen. Na de overdracht van twee tassen met 10 kilopakketten amfetamine en kilo’s blauwe en oranje xtc-pillen en tabletten met een andere partydrugs  hield de politie in december 2014 een  55-jarige man uit IJmuiden aan. De verdachte handelde op verborgen marktplaatsen onder de namen HollandOnline en LowLands.

Bij de doorzoeking van de woning van de verkoper in IJmuiden trof de politie een plastic tas van een supermarktketen aan met meer dan 400.00 euro. Verder troffen de rechercheurs hasj, hennep, xtc-pillen en brokjes MDMA aan. Ook werden 29 afgesloten en geadresseerde postpakketten aangetroffen, die na onderzoek allemaal drugs bleken te bevatten.

Gebruikers van de illegale marktplaatsen hadden de Nederlandse verkoper een hoge waardering toegekend.  Enkele duizenden transacties op Silkroad 1 hadden volgens de eerste berekeningen bijna 800.000 dollar opgeleverd. In beslag genomen postpakketten die van de Nederlandse handelaar afkomstig waren bevatten zonder uitzondering drugs. De behandeling van de strafzaak tegen de verkoper en twee medeverdachten uit Amsterdam en Vleuten wordt verwacht voor begin 2016.

Uit anonimiteit
Het gezamenlijk doel van de politie- en justitiediensten is om verkopers en kopers en ook beheerders van illegale marktplaatsen uit de anonimiteit te halen. “Deze marktplaatsen zijn alleen succesvol omdat de gebruikers zich veilig en buiten bereik van de politie voelen”, zegt projectleider Lisanne van Dijk. “Strafrechtelijke onderzoeken en strafvervolging van de grootste, meest actieve verkopers in elk land is een heldere boodschap dat het Dark Web helemaal niet zo anoniem is als de gebruikers denken. Een belangrijke stap is ook  inbeslagneming van de servers waarop de marktplaatsen worden gehost.”

Bitcoins
Verder is samenwerking noodzakelijk tussen douanediensten en postbedrijven. Met effectieve controles kunnen barričres worden opgeworpen tegen de illegale poststromen. Bovendien moet de betaling van illegale goederen worden bemoeilijkt. De financiële afwikkeling tussen kopers en verkopers gaat vaak in bitcoins. Van Dijk: “Ondanks de betrekkelijke anonimiteit van bitcoin, zijn we er in geslaagd om witwassers die illegale bitcoins omzetten naar cash op te pakken. Dit is mede gelukt door de goede samenwerking met bonafide bitcoinwisselkantoren.”
Samen sterk in de hulpverlening!


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #76 Gepost op: 2 december 2015, 18:59:53
Om een beetje beeld te krijgen bij cybercrime:
http://map.norsecorp.com/

Citaat
Norse maintains the world’s largest dedicated threat intelligence network. With over eight million sensors that emulate over six thousand applications – from Apple laptops, to ATM machines, to critical infrastructure systems, to closed-circuit TV cameras - the Norse Intelligence Network gathers data on who the attackers are and what they’re after. Norse delivers that data through the Norse Appliance, which pre-emptively blocks attacks and improves your overall security ROI, and the Norse Intelligence Service, which provides professional continuous threat monitoring for large networks.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #78 Gepost op: 3 januari 2016, 01:06:59
'Ict-bezuiniging beperkt online-opsporing politie'

GISTEREN, 03:34 BINNENLAND

De politie kan onmogelijk nieuwe online-opsporingstaken gaan uitvoeren als een bezuiniging van 40 miljoen euro op de ict overeind blijft. Dat zegt plaatsvervangend hoofd Inge Philips van de Landelijke Recherche in de Volkskrant.

Volgens Philips is de bezuiniging "volstrekt onverenigbaar" met het beleid om de politie nieuwe onlinetaken te geven. Ze zegt dat Den Haag veel vraagt van de politie. "Ze moeten zich goed afvragen waar de prioriteit ligt", wordt Philips geciteerd.

lees verder: http://nos.nl/artikel/2078229-ict-bezuiniging-beperkt-online-opsporing-politie.html
Samen sterk in de hulpverlening!


zwelgje

  • Burger met bijzondere interesse in wetgeving en organisatie structuren
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,077
Reactie #79 Gepost op: 20 januari 2016, 12:28:53

10 aanhoudingen in internationaal bitcoins onderzoek

De FIOD heeft gisteren, onder leiding van het Functioneel Parket, 15 adressen doorzocht en 10 aanhoudingen verricht in het kader van een grootschalig internationaal bitcoins onderzoek. De doorzoekingen vonden plaats in Rotterdam, Zoetermeer, Almere, Dordrecht, Zaandijk, Schiedam, ‘s-Gravenhage en Putten. Er is beslag gelegd op luxe voertuigen, contanten, bankrekeningen en, door middel van rechtshulpverzoeken aan de VS, Australië, Litouwen en Marokko, op goederen waaronder bitcoins accounts. Tevens zijn er grondstoffen voor de vervaardiging van XTC aangetroffen.
Aanleiding

Het onderzoek is gestart naar aanleiding van signalen van banken over het overschrijven van grote geldbedragen, waarbij steeds en direct na ontvangst van een geldbedrag dit contant werd opgenomen.

Dark web

Zoals de eerlijke burger handelt via websites als E-bay en Marktplaats, hebben criminelen hun eigen vraag-en-aanbod-websites, die te vinden zijn op het ‘Dark Web’. Het Dark Web is een deel van het internet dat moeilijker toegankelijk is voor de gemiddelde internetgebruiker. Het Dark Web wordt niet in kaart gebracht door de gebruikelijke zoekmachines. In de criminele wereld worden op dergelijke websites (zoals Silk Road) diensten en of goederen op het Dark Web aangeboden en verkocht waar men elkaar met bitcoins betaalt.

Verdachten

In dit onderzoek zijn verschillende verdachten in beeld gekomen: de criminele ‘handelaren’ op Dark Web die met bitcoins betalen en de zogenaamde ‘bitcoin-cashers’ die de bitcoins van deze handelaren, tegen betaling, omwisselen in contanten. Zowel de handelaren als de bitcoin-cashers  zijn als verdachte aangemerkt waarbij de bitcoincashers zijn aangemerkt als hoofdverdachten in dit onderzoek. Alle 10 verdachten worden verdacht van witwassen.

Werkwijze

De bitcoincashers kopen bitcoins van handelaren die deze bitcoins vermoedelijk hebben verkregen door te handelen in illegale goederen op Dark Web waarbij bitcoins als betaalmiddel worden gebruikt. De bitcoincashers verkopen vervolgens op legale bitcoinplatforms deze bitcoins voor euro’s aan zogenaamde exchange-kantoren. De opbrengsten, de euro’s, van deze verkopen worden na ontvangst op de bankrekening contant opgenomen. Vermoedelijk gaat het hierbij om vele miljoenen euro’s.

Bitcoinhandel

De bitcoinhandel is niet gereguleerd en onttrekt zich aan het toezicht van de regelgever en financiële toezichthouders. Het is daarom een aantrekkelijk middel voor criminelen om crimineel verkregen geld wit te wassen. Het onderzoek heeft echter aangetoond dat het Dark Web geen anonimiteit garandeert en dat FIOD ook hier het recherchewerk kan doen. FIOD en OM zullen hun bevindingen delen met AFM en de Nederlandse Vereniging van Banken.

Voor mensen die een uitleg zoeken over Bitcoins zonder te veel technische details: http://www.radartv.nl/consumentenhulp/hulp-bij/detail/article/consumententip-bitcoins-wat-zijn-dat-eigenlijk/.
Als je niet veel onthoudt, kan je ook niet veel vergeten