Cybercrime / computercriminaliteit / www.alertonline.nl

Auteur Topic: Cybercrime / computercriminaliteit / www.alertonline.nl  (gelezen 44128 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #90 Gepost op: 12 december 2016, 18:38:21
Politie komt 15 personen op het spoor na gebruik booter- of cryperservice

Laatste update: 12-12-2016 | 14:51

Driebergen - De politie heeft vorige week vijftien personen bezocht, omdat er aanwijzingen waren dat zij gebruik hebben gemaakt van een booter- of crypterservice. Het ging om een wereldwijde actie georganiseerd door Europol en waar de Nederlandse politie aan deelnam.

Wereldwijde actie
Vorige week hebben politie-instanties uit twaalf verschillende landen in dit kader 34 aanhoudingen verricht en verschillende gesprekken met verdachten gevoerd. De boodschap die Europol met deze actie wil uitdragen is: 'Gebruik je talent op de goede manier en verdien daardoor later een goede baan, in plaats van je talent nu te gebruiken voor illegale activiteiten die je de rest van je hele leven zullen achtervolgen.' Naast Nederland heeft de actie ook plaatsgevonden in Engeland, Verenigde Staten, Roemenië, Hongarije, Zweden, Spanje, Frankrijk Noorwegen, Litouwen en Australië.

Nederland
De Nederlandse politie kwam de vijftien personen in Nederland op het spoor door de verstrekte informatie vanuit Europol. Het ging veelal om jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 20 jaar verspreid door heel het land. De jongeren hebben middels de services andere jongeren of scholen aangevallen. Gezien de leeftijd en achtergrond van de jongeren heeft de politie preventieve gesprekken gehouden bij deze jongeren thuis. De boodschap van de gesprekken is dat de jongeren bij de politie op de radar zijn gekomen door hun activiteiten en dat deze activiteiten strafbaar zijn.

Cybercrime versus Cybersecurity?
Het is niet ongebruikelijk dat jongeren op jonge leeftijd betrokken raken bij dergelijke cybercrime-activiteiten. Velen doen het ‘voor de lol’, zonder te beseffen wat de ernstige gevolgen van hun acties kunnen zijn. Naast de schade die de slachtoffers oplopen kan hier gedacht worden aan het krijgen van een strafblad, kansen mislopen in opleiding en carrière en het opgelegd krijgen van een boete of gevangenisstraf. Cybercrime is geen onschuldig misdrijf en wordt zeer serieus genomen door de opsporingsinstanties. De jongeren die zich hier mee bezighouden hebben digitale vaardigheden die zij beter kunnen gebruiken voor vele andere positieve doeleinden. Er is grote vraag in zowel de publieke als de private sector naar jongeren met IT-gerelateerde vaardigheden zoals bijvoorbeeld programmeren. Er liggen dus veel kansen en mogelijkheden voor een goede baan als deze vaardigheden op een goede manier worden ingezet.

Uitleg
Een booter geeft iemand de mogelijkheid om een computer, computernetwerk of dienst onbereikbaar te maken voor gebruikers, door deze te bestoken met veel (internet)verkeer (D(D)oS-aanval). Een crypter past de inhoud van een bestand aan waardoor deze niet door een virusscanner wordt gedetecteerd.

Maandag 12 december verschijnt op de website van Europol een persbericht over de internationaal actie en awareness campagne: www.europol.europa.eu/newsroom
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #91 Gepost op: 15 december 2016, 15:33:38
No More Ransom: nieuwe partners, decryptietools en talen om ransomware beter te bestrijden


Foto('s) politie.nl

Laatste update: 15-12-2016 | 13:55

Driebergen - De wereldwijde strijd tegen ransomware gaat onvermoeibaar door nu het No More Ransom (NMR) project meer dan 30 nieuwe partners verwelkomt, zowel uit de publieke als de particuliere sector. Doordat meer partners zich aansluiten bij de strijd komen meer decryptietools beschikbaar, die nieuwe mogelijkheden bieden aan slachtoffers van ransomware.

Cybercrime-beveiliging online
No More Ransom werd in juli 2016 opgezet door de Nederlandse nationale politie, Europol, Intel Security en Kaspersky Lab. Het introduceerde een nieuw samenwerkingsniveau tussen wetshandhavingsinstanties en de particuliere sector om samen ransomware te bestrijden. Op http://www.nomoreransom.org kunnen gebruikers informatie vinden over ransomware en hoe ze zichzelf ertegen kunnen beschermen. Minstens zo belangrijk is dat slachtoffers er sleutels kunnen vinden om hen te helpen gratis hun geblokkeerde apparaten te decoderen en vergrendelde bestanden te ontsleutelen.

Nieuwe talen en sleutels
Om slachtoffers uit alle hoeken van de wereld beter te helpen, is de online portal nu niet alleen beschikbaar in het Engels, maar ook in het  Nederlands, Frans, Italiaans, Portugees en Russisch. Er wordt momenteel gewerkt aan vertalingen in nog meer talen, die op heel korte termijn zullen worden geïmplementeerd. Vandaag zijn Bitdefender, Emsisoft en Check Point als nieuwe geassocieerde partners toegetreden tot het project. Als gevolg hiervan zijn nieuwe decryptietools/sleutels toegevoegd aan nomoreransom.org. Tot op heden hadden slachtoffers de beschikking over acht gratis tools en konden bijna 6000 mensen hun apparaten met succes decoderen zonder criminelen daarvoor te betalen.

22 landen
Nieuwe ondersteunende partners zijn: AnubisNetworks, AON, Armor, APCF, BH Consulting, CECyF (Centre Expert contre la Cybercriminalité Français), Cyberlaws.NET, Cylance Inc., DATTO, Inc, ESET, FS- ISAC (Financial Services – Information Sharing & Analysis Center), G-DATA Software AG, Heimdal Security, s21Sec, Smartfense, SWITCH, Ukrainian Interbank Payment Systems Member Association (EMA), CERT-EU (Computer Emergency Response Team for the EU institutions, agencies and bodies), IRISS CERT (Irish Reporting and Information Security Service), CIRCL.LU (Computer Incident Response Center Luxembourg) en SI-CERT (Slovenian Computer Emergency Response Team). Daarnaast verwelkomen wij de Oostenrijkse, Kroatische, Deense, Finse Maltese, Roemeense, Singaporese en Sloveense politie als ondersteunende partners, zodat nu in totaal 22 landen bij het project zijn betrokken.

Verdienmodel verstoren
Wilbert Paulissen, hoofd Landelijke Recherche: “De kracht van het project is dat we met zoveel mogelijk landen en partners samenwerken om steeds meer slachtoffers te kunnen helpen. Ik ben tevreden dat het project zo goed aanslaat. Samen zullen we al het mogelijke doen om het verdienmodel van criminelen te verstoren”.

Zowel de particuliere sector en de wetshandhavingsinstanties intensiveren hun inspanningen om cybercriminelen te bestrijden die ransomware gebruiken om hun slachtoffers van grote hoeveelheden geld te beroven. Bewustzijn blijft echter de sleutel tot het succesvol voorkomen van ransomware. Enkele eenvoudige beschermingsmaatregelen kunnen veel schade voorkomen:

zorg altijd voor de aanwezigheid van een back-up systeem, zodat een ransomwarebesmetting uw persoonlijke gegevens niet definitief vernietigt;
gebruik robuuste antivirussoftware om uw systeem te beschermen tegen ransomware;
houd alle software op uw computer up-to-date;
vertrouw letterlijk niemand, aangezien elke account kan zijn aangetast.
 
Kijk voor meer informatie en preventietips op www.nomoreransom.org.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #92 Gepost op: 20 december 2016, 15:09:08
Zo werkt de digitale recherche - Ransomware

https://www.youtube.com/watch?v=EHLtGMwWiC4
Kom bij de politie
Gepubliceerd op 19 dec. 2016
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #93 Gepost op: 25 december 2016, 18:34:20
Zo werkt de digitale recherche - Gecrypte Communicatie

https://www.youtube.com/watch?v=_1MBz7zUl6c
Kom bij de politie
Gepubliceerd op 23 dec. 2016
BeschrijvingCheck je digitale opsporingstalent via de online experience op www.crimediggers.nl
Samen sterk in de hulpverlening!


enrico1972

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,591
  • Openbare Orde en Veiligheid
    • Instagram Enricoveilig
Reactie #94 Gepost op: 25 december 2016, 20:27:59
Dumpert Filmt Je Werkplek S02E03: Politie!

! No longer available
Dumpert
Gepubliceerd op 29 dec. 2016
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


guest15549

  • Gast
Reactie #95 Gepost op: 27 december 2016, 20:30:41
Wel handig dat de verdachte 'hackt' vanuit een restaurant zonder enige beveiliging en net zijn telefoon gebruikt als hij langs een agent loopt terwijl hij vrij opzichtig wordt gevolgd door twee mannen  ::)


Job45

  • EHBO - VPK
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 367
Reactie #96 Gepost op: 27 december 2016, 21:28:14
Citaat van: RS496 link=msg=1469279 date=1482867041
Wel handig dat de verdachte 'hackt' vanuit een restaurant zonder enige beveiliging en net zijn telefoon gebruikt als hij langs een agent loopt terwijl hij vrij opzichtig wordt gevolgd door twee mannen  ::)
Kijk nog eens. De man hackt niet vanuit het restaurant en ze sturen hem een berichtje zodat hij zijn telefoon pakt als hij langs de agent loopt.
Al mijn bijdragen op het forum zijn volledig op eigen titel.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #97 Gepost op: 29 december 2016, 16:20:31
Vier jongens aangehouden op verdenking DDoS aanvallen op hun school

Laatste update: 23-12-2016 | 16:30

Lochem - Deze week heeft de politie vier jongens uit Lochem aangehouden op verdenking van computervredebreuk. Concreet worden ze verdacht van het plegen van DDoS aanvallen op hun school, waardoor een voor school en leerlingen belangrijk systeem platgelegd werd. Één van de jongens verdenkt de politie daarnaast van het verkopen van mogelijkheden om DDoS aanvallen te plegen.

De verdachten zijn twee jongens van 15 en jongens van 14 en 17, allen afkomstig uit Lochem. Één van de 15-jarige jongens zou een website in beheer hebben waarmee hij - tegen betaling - anderen faciliteerde om DDoS aanvallen uit te voeren.

De DDoS aanvallen vonden plaats tussen begin 2016 en september 2016. Bij een DDoS aanval maken heel veel computers – vaak vanaf verschillende locaties – verbinding met één server. In feite wordt een server overspoeld met webverkeer. Plegers proberen hiermee een server traag of zelfs onbereikbaar te maken.

Impact
De gevolgen kunnen groot zijn. In het geval van de getroffen school konden bepaalde lessen niet doorgaan, konden leerlingen, leerkrachten en ouders geen toegang krijgen tot het systeem waarin de roosters en cijfers staan en kon de administratie hun werk niet doen. Ook is een keer een hele klas gedupeerd omdat de leerlingen klaar zaten om een toets te doen die via internet afgenomen moest worden, maar de toets niet door kon gaan.

Vlak voor de zomervakantie van 2016 kwam een docent een aantal leerlingen op het spoor die vermoedelijk bij de aanvallen betrokken waren en werd aangifte gedaan bij de politie. In september zijn de telefoon en laptop van de 15-jarige verdachte die de website zou beheren van waaruit de aanvallen plaatsvonden in beslag genomen voor nader onderzoek.

Deze week volgde aanhouding van de vier verdachten. De jongens zijn na verhoor heengezonden. Het dossier over deze zaak wordt binnenkort afgerond door de politie en ter beoordeling voorgelegd aan het Openbaar Ministerie.
Samen sterk in de hulpverlening!


rusdi

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 13
Reactie #98 Gepost op: 4 januari 2017, 21:29:05
Kan iemand mij vertellen waarom de rechercheur in het Dumpert filmpje een vuurwapen (en pepperspray) heeft? Ik vind bij de vacatures voor digitaal rechercheurs niets over bijvoorbeeld de visuseis en training wapens.


xangadib

  • IvP
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 422
Reactie #99 Gepost op: 5 januari 2017, 22:40:10
Omdat een aantal een politie opleiding heeft gedaan. Voor de zij instromers gelden die eisen niet, omdat zij niet bewapend worden.
Digitaal onderzoek