Wat betreft het dik gedrukte Luke is dat volgens mij als je de bedoeling hebt om iemand om te brengen Poging tot Moord.
Luke heeft het volgens mij correct omschreven, los van de terechte opmerking van Red
.
Bij moord en doodslag is beiden sprake van opzettelijk iemand van het leven beroven. Dus heeft de dader de bedoeling om dit te doen. Bij moord is er
daarnaast sprake van voorbedachte rade. De dader heeft er dus "een tijdje over na gedacht" en/of treft voorbereidingen om iemand van het leven te beroven.
Kort door de bocht:
Moord - met voorbedachte rade, iemand opzettelijk van het leven beroven.
De dader heeft er over na gedacht en voorbereidingen getroffen om iemand dood te maken.
Doodslag - iemand opzettelijk van het leven beroven.
De dader heeft de bedoeling om iemand dood te maken, en handelt hier "direct" naar. Ook het opzettelijk risico nemen dat iemand om het leven kan komen, valt hier onder. .
Dood door schuld - door verwijtbaar handelen (of niet handelen) iemand van het leven beroven.
De dader doet (of laat) iets waarvan hij behoort te weten dat het (levens)gevaar voor het slachtoffer oplevert. Er is geen opzet om dit te doen maar daardoor komt het slachtoffer toch om het leven.
Dan is er ook nog:
Mishandeling met de dood tot gevolg - iemand opzettelijk letsel toebrengen waardoor deze komt te overlijden.
De dader heeft wel de bedoeling om het slachtoffer letsel toe te brengen, maar niet de bedoeling om het slachtoffer om te brengen. Door de mishandeling overlijd deze echter wel.
Bij moord en doodslag kan er sprake zijn van "poging tot". Bij "dood door schuld" niet. Dit aangezien bij de laatste de dood niet opzettelijk is. Bij "mishandeling met de dood tot gevolg" kan ook geen sprake zijn van "poging tot", echter kent mishandeling zelf wel een "poging tot".