Brandweer Nederland: Eerste Netwerkdag STOOM

Auteur Topic: Brandweer Nederland: Eerste Netwerkdag STOOM  (gelezen 3268 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Gepost op: 1 december 2012, 14:07:18
Brandweer Nederland: Eerste Netwerkdag STOOM



Marijke van VeenDe netwerkdag STOOM op donderdag 22 november was volgens een ruime meerderheid van de deelnemers beoordeeld als een geslaagde dag. De dag bestond uit korte presentaties
http://www.brandweerkennisnet.nl/@34366/1e-netwerkdag-stoom/

en een interactieve zaaldiscussie met als item het toepassen van vertragingstijd. Op de netwerkdag waren mensen vanuit de brandweer, DJ-inrichtingen, particuliere alarmcentrales, VEBON en verbond van verzekeraars aanwezig.

Na het welkomstwoord van de dagvoorzitter Marijke van Veen, gaf Henk Jongen, projectleider STOOM, een toelichting over het kennisplatform STOOM en de daarbij behorende deelprojecten. Verder presenteerde Gerda Vennik, lid meldkamerdomein, de meldkamergegevens. Hieruit blijkt dat objecten met een verplichte aansluiting de hoofdveroorzakers zijn van de nodeloze meldingen. Belangrijke oorzaken zijn koken, werkzaamheden, stoomvorming, kaarsen en roken.


PAC

André Jansen nam ons mee in de wereld van de PAC's (particuliere alarmcentrale). Hij gaf aan dat van de 108.000 PAC brandmeldingen er 4.881 doorgemeld zijn naar de RAC (regionale alarmcentrale). Hiervan waren 4.676 nodeloze meldingen. Hij gaf aan dat er 27 door het ministerie goedgekeurde PAC's zijn en dat de aangesloten brandmeldinstallaties moeten voldoen aan dezelfde regelgeving als de wettelijk verplichte aansluitingen bij de RAC.

Zaaldiscussie

Een interactieve zaaldiscussie naar aanleiding twee stellingen over het toepassen van vertragingstijd bij automatische brandmeldingen was de afsluiting van het ochtend programma. Het toepassen van de technische vertragingstijd is wel wenselijk volgens de meeste aanwezigen, maar wel met de restrictie dat zowel de interne organisatie als de kwaliteit van de brandmeldinstallatie op orde zijn.

VEBON

Sjaak Taal van de VEBON gaf aan dat de nodeloze meldingen voort komen uit verkeerde projectie en/of melder keuze. De huidige techniek, bijvoorbeeld het gebruik van multisensormelders, is voldoende om veel nodeloze meldingen te voorkomen echter dit brengt hogere kosten met zich mee. Er zijn slimme melders op de markt die voorzien zijn van een parameterset. De melders worden afgesteld op het aanwezige gebruik en risico. Verder presenteerde Erwin Schoemaker VEBON het protocol vrijwillige doormeldingen PAC-RAC. Deze is te downloaden via de website van de VEBON.
http://vebon.org/#!publicaties%3Fid%3D1252

De verificatieprocedure van Meldkamer Gelderland Midden werd toegelicht door Jan van Roekel. Bij deze procedure belt men direct het meldadres. Indien niet binnen een minuut bekend is of het om een echt alarm gaat wordt alsnog de brandweer gealarmeerd. Met deze procedure wordt het aantal nodeloze meldingen met 44% gereduceerd. Bertwin van Setten, deelprojectleider verificatie, sloot af met een samenvatting en voegde hieraan toe dat de PAC-meldingen niet de grootste uitdaging zijn maar juist de wettelijk verplichte aansluitingen die nog bij de RAC aangesloten blijven. Reacties op het protocol kunnen gestuurd worden naar Bertwin van Setten.

http://www.brandweernederland.nl/actueel/brwnl_nieuws/?ActItmIdt=34373