Waarschuwing KNMI en Incidenten gevaarlijk weer (geel) of extreem weer (oranje) 2012

Auteur Topic: Waarschuwing KNMI en Incidenten gevaarlijk weer (geel) of extreem weer (oranje) 2012  (gelezen 32199 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Morgen stevige (onweers)buien op komst


Zeist,  Een storing trekt morgenochtend vroeg over ons land en brengt stevige regen- en onweersbuien met zich mee. Er kan in korte tijd behoorlijk wat regen vallen waardoor de ochtendspits hinder kan ondervinden. Bij de buien is ook kans op windstoten.


De buien horen bij een lagedrukgebied welke zich momenteel ten noordwesten van Portugal bevindt. Met een zuidelijke stroming verplaatst deze zich vandaag richting Nederland. Deze zuidelijke stroming voert ook warme en vochtige lucht aan, waardoor het temperatuurverschil tussen het westen en het oosten van West-Europa erg groot wordt. Op dit grensgebied ontstaan dan ook stevige regen- en onweersbuien. De meeste neerslag lijkt weggelegd voor het westen van het land, terwijl het oosten een grotere kans maakt op onweer. Lokaal kunnen de neerslagsommen in korte tijd (3 uur) oplopen tot wel 15 of 20 millimeter en dat kan vanwege het tijdstip (tussen 6 en 10 uur) grote gevolgen hebben voor de ochtendspits. Bij passage van de buien is bovendien kans op windstoten tussen 60-80 km/u. Plaatselijk kunnen ze mogelijk nog wat zwaarder uitpakken. In de middag wordt het vanuit het zuidwesten weer droog en klaart het op.

http://nieuws.weeronline.nl/morgen-stevige-onweersbuien-op-komst/


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Kortstondig noodweer op komst

17.06.2012 11:22
Vandaag (zondag) komt een actieve depressie boven de Golf van Biskaje tot ontwikkeling, die naar verwachting maandagochtend via ons land naar Duitsland gaat trekken. Hoewel dat al gedurende de eerste ochtendhelft gebeurt, verwachten we toch in delen van het land een kortdurend, maar hevig noodweer, dat hinder en overlast, maar misschien zelfs schade zal gaan aanrichten. We leggen uit waarom.


Temperatuurtegenstellingen

Boven het Europese continent zijn de temperatuursverschillen momenteel behoorlijk groot. Daar waar het maandagmiddag boven Noordwest-Frankrijk en de Britse eilanden koel is, weet het kwik in zuidelijk Duitsland tot rond 31 graden op te lopen. De koers van het lagedrukgebiedje dat zich op de grens van de koele en warme luchtmassa’s ontwikkeld is zo, dat ook in het uiterste zuidoosten van ons land het kwik tot ruim boven de 20 graden kan pieken. Er is echter een behoorlijk grote kans dat de écht warme lucht aan de grond net niet tot onze omgeving weet door te dringen, maar in ieder geval is er genoeg energie voorhanden om mee te werken.


Sterke straalstroom en windschering

Uiteraard zijn er meer voorwaarden nodig om een noodweer te krijgen. Kijkend naar de bovenlucht, zien we een vrij sterke straalstroom vanuit het zuidwesten, waarin ook nog eens een zogenaamde bovenluchttrog meetrekt (zie hiernaast). Het is juist in deze trog waarin de storing tot ontwikkeling komt. De windsnelheden hogerop in de atmosfeer zijn fors, zeker gezien de tijd van het jaar. Vanaf ongeveer drie-en-een-halve kilometer hoogte staat er een windkracht negen tot tien, uit zuidzuidwest.
Die sterke wind op hoogte zal de buien snel doen verplaatsen. ‘Mooi’, zult u wellicht denken, ‘dan zijn ze ook snel voorbij’! Dat klopt, maar er zijn legio voorbeelden te geven waarbij een noodweer van maar vijf tot tien minuten méér ellende veroorzaakte, dan een bui die onder rustige omstandigheden in bijvoorbeeld twee uur tijd, op één plek leegregent.
Wat ook nog een rol speelt is dat de wind in de onderste lagen van de atmosfeer niet alleen sterk in kracht toeneemt met de hoogte, maar ook nog eens een sterke verandering in windrichting laat zien. Aan en nabij de grond waait er op nadering van de storing vanuit het zuiden, namelijk een oostzuidoostenwind, die matig is. Met andere woorden, er is sprake van een grote windschering, waardoor de lucht als het ware in een soort rotatie wordt gebracht.
En die is in potentie gevaarlijk. Onder bepaalde omstandigheden kan die draaiing zich in een bui concentreren en daar aanleiding geven tot de vorming van een windhoos. De sterke wind op hoogte en de snelle verplaatsing van de buien zorgt er sowieso voor dat het risico van zware windstoten groot is, maar mogelijke hoosvorming is dus nog een bijkomend risico.


Infrarood afkoeling

Vaak komt het voor dat de zwaarste buien in de loop van de middag of avond vallen, als het sterk is opgewarmd. De buien worden dan als het ware vanaf de grond gevoed, als daar warme luchtbellen gaan opstijgen. Uiteraard werkt dat ’s nachts en in de vroege ochtend niet, de luchtlaag aan en nabij de grond is dan afgekoeld, zodat er een zogenaamde inversie ontstaat. Boven deze laag met afgekoelde lucht bevindt zich de warme onstabiele lucht en in de overgangszone tussen deze twee luchtlagen, stijgt de  temperatuur juist met hoogte; de inversie.
Eventuele buien worden dan niet vanaf de grond gevoed, maar kunnen ’s nachts toch in stand blijven. De toppen van deze buien gaan ’s nachts als het ware fungeren als een ‘oppervlak’ die gaat uitstralen, net als een ‘echt’ oppervlak onder heldere omstandigheden. Het luchtlaagje direct boven de wolkentop koelt hierdoor extra af, waarna de warmere lucht daar direct onder, meteen hoger kan doorstoten. Vaak zien we hierdoor de buien in de nanacht opleven en dat kan tot in de vroege ochtenduren zo doorgaan, waarna de hoger aan de hemel klimmende zon, dit effect teniet doet.


De eigenlijke verwachting

Kortom, heel wat omstandigheden werken maandagochtend gebroederlijk samen om in delen van ons land een kortstondig noodweer te veroorzaken. Komende nacht klaart het aanvankelijk op, maar op de nadering van de storing gaat de wind geleidelijk draaien naar oost tot zuidoost. In de nanacht neemt de bewolking vanuit het zuiden toe, waarna de eerste buien rond zes uur in het uiterste zuiden van het land arriveren. Wellicht gaan ze in een of meerder lijnen over het land koersen, waarbij de buien door rolwolken of buienkragen vooraf kunnen worden gegaan. De buien trekken zeer snel. Al voor 8 uur wordt Midden-Nederland aangedaan en rond 10 uur zullen ze het noordoosten van ons land al verlaten. Vooral in de oostelijke helft van het land kan het tot (flink) onweer komen en vrijwel overal leveren de buien zware windstoten op, tot rond 80 km per uur. Het is niet ondenkbaar (al blijft die kans klein, natuurlijk), dat zich aan de zuidoostkant van deze buiencomplexen windhozen weten te ontwikkelen. Het zal korte tijd zeer hard kunnen regenen, waarbij er in tien tot vijftien minuten evenveel (10-15 mm) neerslag kan vallen. Die vele neerslag in korte tijd kan aquaplaning op de wegen veroorzaken, waardoor de ochtendspits danig gehinderd wordt, ook al lijken de heftigste omstandigheden niet de Randstad te treffen, maar meer het midden en oosten van het land. Na passage van deze zware buien, regent het nog wat door, maar de middag verloopt droog, met ook opklaringen.



Kan het ook anders lopen?

Uiteraard is het bovenstaande een verwachting. Het kan dus anders lopen. De storing komt er, zoveel is nu wel zeker. Maar de precieze koers van het lagedrukgebiedje kan voor het weerbeeld heel veel uitmaken. Een wat westelijker koers, en de temperatuur kan in het oosten wat hoger oplopen. Meer gebieden krijgen dan met onweer en ‘zwaar weer’ te maken. Trekt de storing oostelijker, dan zal het op veel meer plaatsen een tijdje min of meer matig regenen, met een lagere intensiteit dus, terwijl de zware buien dan via de Ardennen, Duitsland intrekken. Er is dan weinig aan de hand. Alles samennemend, is de kans echter behoorlijk groot dat delen van ons land maandagochtend met een kortstondig noodweer te maken krijgt, dat hinder, overlast en misschien zelfs schade gaat aanrichten. Die kans was voor Meteo Consult in ieder geval groot genoeg om daar zondagochtend al waarschuwingen voor uit te geven, en een persbericht.

http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/ch/52b8469500956d7eb778fd4da8485523/article/kortstondig_noodweer_op_komst.html


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Kortstondig noodweer op komst

Slecht weer trekt over Brabant
Published on Jun 18, 2012 by omroepbrabant
Noodweer met onweer en zware windstoten heeft maandagmorgen voor problemen gezorgd in Brabant. In korte tijd viel er lokaal veel neerslag. Bij station Utrecht Centraal sloeg de bliksem in, waardoor ook treinreizigers uit Brabant met problemen te maken krijgen.

Noodweer raast over Gelderland
Published on Jun 18, 2012 by TVGelderland
Noodweer raast over Gelderland
Samen sterk in de hulpverlening!


Hulpverleningsforum

  • Forum Moderator
  • Senior gebruiker
  • *****
  • Berichten: 1,057
    • HVforumNL


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
KNMI Waarschuwingen 0 - 48 uur

http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/overzicht_waarschuwingen.html



Morgen in de namiddag en avond enkele stevige onweersbuien
De eerstkomende uren zijn er geen waarschuwingen van kracht.

Morgen neemt in de namiddag en avond van het zuidwesten uit de kans op onweersbuien toe. Hagel en windstoten zijn dan ook mogelijk.
Uitgifte: 27/06/2012 22:47 uur LT


Verwachting

http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/

woensdag 27 tot en met dinsdag 03 juli 2012

Vandaag en morgen: Morgen zomers warm met in de avond kans op forse onweersbuien
Vannacht zijn er naast wolkenvelden ook enkele opklaringen en het blijft op de meeste plaatsen droog. Hier en daar kan een mistbank ontstaan en de minimumtemperatuur wordt ongeveer 15 graden. De wind wordt zuidelijk, zwak tot matig, kracht 3 of minder.

Morgen overdag zijn er eerst uitgestrekte wolkenvelden en blijft het op de meeste plaatsen droog. 's Middags komt de zon er op meer plaatsen bij en wordt het met middagtemperaturen tussen de 25 en 29 graden zomers warm. In de namiddag, maar vooral in de avond volgen vanuit het zuidwesten enkele forse onweersbuien waarbij ook hagel en windstoten kunnen voorkomen. De zuidoostenwind is matig, kracht 3 tot 4. In de avond draait de wind naar zuid tot zuidwest. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten
Af en toe zon en soms een bui. Maxima rond 20 graden.
Samen sterk in de hulpverlening!


Meteo-service

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 5
Aangezien Jan het enorm druk heeft en niet weet of hij van voor of van achteren moet leven nu plaats ik (Johann) zijn update even

Al dagen wordt er over gesproken, maar nu lijkt het dan toch te gaan gebeuren... Of niet? Daarover heeft vanmiddag Meteoconsult een prachtig stukje geschreven, het stukje kunt u teruglezen op: "Gaan er morgenavond zware onweersbuien vallen?"

Gaan we kijken naar de onstabiliteitswaardes van het Amerikaans weermodel dan komen we uit op een maximale CAPE van 2500-3000 J/KG, deze waardes worden behaald in het zuidelijk deel van het land en bij onze zuiderburen. De maximale lifted bedraagt -6 á -8. In het noordelijk deel van Nederland blijft de onstabiliteit iets achter, daar worden momenteel waardes weergegeven van 800-1300 J/KG bij een lifted van -4. De kaart wat betreft de onstabiliteit kunt u hieronder zien.



Opvallen detail is toch wel de SCP waardes. Er is enorm veel verschil in de kaarten, zo laten de kaarten van Lightningwizard maar een SCP zien van 2. Andere kaarten laten een SCP zien van 7.5! Realistisch?? Ik zelf denk van niet en snap zelf ook niet waaraan het kan liggen, ligt het aan de MUCAPE dat de waardes zo hoog zijn? Wie het weet mag het zeggen. Het kaartje waarom het gaat ziet u dadelijk hieronder. Naast de MUCAPE kijken we naar de MLCAPE (wat overigens het beste is om te pakken, deze geeft de gemiddelde waardes aan van de potentiële energie in de onderste 100MB) dan zien we maximale waardes van 2500 J/KG bij onze zuiderburen en voor een over groot deel van Nederland waardes tussen de 1000 en de 2000 J/KG.  

Als we naar de low level shear (LLS) gaan kijken dan komen we uit op ongeveer rond de 20 en de 25 KTS, de deep layer shear bedraagt ongeveer 30 KTS. Dit in combinatie met een SRH van 250-350 op 0-3 kilometer hoogte (lokaal kan het iets hoger uitpakken) is/zijn een supercel(len) niet uitgesloten. De supercel parameter bedraagt ongeveer 2, de drempelwaarde voor supercellen is 0,2. Ook een kans op een tornado (windhoos) sluit ik zeker niet uit. Gezien de waardes is een EF-1 zeker haalbaar. De STP bedraagt 2 en lokaal 3.



Het is en blijft een zeer lastige situatie zoals Meteoconsult ook al beschreef. Veel hangt af van "als, als en als". Het zal nowcasten worden, maar mocht het gaan ploffen, dan gaat het gelijk goed ploffen. Hou de situatie goed in de gaten!

Voor mensen die interesse hebben in het verdere verloop of om de ontwikkelingen in de gaten te houden kunnen terecht op het Meteo-service forum

Groeten Johann Geers


Diamondback

  • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,430
  • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!
Koffiedik kijken dus.

Estofex heeft in ieder geval een level 2 waarschuwing afgegeven voor België en zuid-Nedeland. Voor het noorden een level 1.

Potentie is dus daar, hou de weersberichten dus in de gaten voor de buitenactiviteiten.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
KNMI Waarschuwingen 0 - 48 uur

http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/overzicht_waarschuwingen.html



update:
Vooral vanavond kans op enkele stevige onweersbuien

Aan het einde van de middag, maar vooral vanavond neemt van het zuidwesten uit de kans op onweersbuien sterk toe. Hagel en windstoten zijn hierbij ook mogelijk.

Uitgifte: 28/06/2012 07:27 uur LT
Samen sterk in de hulpverlening!


Diamondback

  • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,430
  • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!
Hmm....

Die bui boven Noordwest-Frankrijk...
Daar zou ik zomaar een hekel aan kunnen krijgen...

Van niks in anderhalf uur naar een aardig onweerscomplex...

Yep... ik weet het nu zeker....

Hier ga ik een hekel aan krijgen...

http://www.weer.nl/neerslagradar/frankrijk.html


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Jantje_ ‏@Jantje_
Nieuwe cellen in ontwikkeling volg alles op http://forum.meteo-service.nl/index.php/topic,1897.msg18249.html#msg18249 #onweer