Nieuwe methode weeralarmhttp://weerplaza.nl/weerinhetnieuws/artikel.asp?id=85Geplaatst op 29 januari 2010 om 13:05
Bijgewerkt op 29 januari 2010 om 13:35
Vanaf 1 februari beginnen het KNMI en de weerproviders met de uitvoering van de nieuwe weeralarm-procedures. Voor alle duidelijkheid geven we hier nog een keer aan wat dit betekent.
De centrale vraag
Het weeralarm bestaat inmiddels al jaren en is niet meer weg te denken uit de meteorologische berichtgeving. Hoewel er geregeld kritiek is, is uit diverse onderzoeken gebleken dat in zijn algemeenheid de extra waarschuwing zeer gewaardeerd wordt. Het leidt tot extra alertheid en tot een extra controle bij iedereen ten aanzien van zijn geplande activiteiten. De centrale vraag bij een weeralarm is daarom vaak: wat betekent dit voor mij en moet ik mijn acties gaan aanpassen?
Om deze vraag beter te kunnen beantwoorden is er in overleg met het KNMI, het ministerie, de weerbedrijven (waaronder het team van Weerplaza) en andere belanghebbende instanties de methodiek enigszins aangepast. Vanaf 1 februari is een weeralarm niet meer landelijk, maar regionaal. Een ander belangrijk verschil is dat een weeralarm alleen nog wordt uitgegeven als er 90% of meer zekerheid is dat het fenomeen ook gaat optreden.
Door deze twee veranderingen kan iedereen beter anticiperen op weeralarmen. Immers, het is exact duidelijk welke regio's in de gevarenzone liggen en er is een zeer grote waarschijnlijkheid dat het slechte weer ook echt gaat plaatsvinden.
Overzicht waarschuwingenWaarschuwing voor extreem weerDoordat een weeralarm pas wordt uitgegeven bij 90% zekerheid zal in de praktijk een weeralarm korter voor het starten van slecht-weer worden uitgegeven dan voorheen. Misschien komt het alarm zelfs pas als het slechte weer al is losgebarsten. Dit betekent dat de voorbereidingstijd dus vaak veel korter zal zijn dan in de oude situatie Dit nadeel weegt echter niet op tegen het risico om onterechte weeralarmen uit te geven. Daar kwam immers veel kritiek op. Bovendien is er een extra waarschuwing bedacht: de waarschuwing voor extreem weer. Deze waarschuwing wordt uitgegeven zodra de kans op noodweer 60% of groter is.
Verder is een belangrijk verschil dat de waarschuwing voor extreem weer door het KNMI wordt uitgegeven na eerst gebeld te hebben met Weerplaza evenals met enkele andere weerbedrijven. Met al deze feedback gaat een expertteam bij het KNMI overleggen of een waarschuwing voor extreem weer inderdaad uitgegeven moet worden. Bij een weeralarm wordt er ook nog gesproken met een zogenaamd 'impactteam'. Dit is een team dat behalve uit KNMI'ers ook bestaat uit personen buiten het KNMI, bijvoorbeeld van het ministerie. Zij gaan gezamenlijk bepalen of het verwachte extreme weer ook dusdanige gevolgen heeft voor de samenleving dat een weeralarm terecht is.
3 niveaus van waarschuwen en per provincieVanaf 1 februari kent de meteorologische waarschuwingssystematiek in Nederland drie fasen:
- Waarschuwing gevaarlijk weer (op zijn vroegst 48 uur van te voren en minstens 60% zekerheid)
- Waarschuwing extreem weer (op zijn vroegst 24 uur van te voren en minstens 60% zekerheid)
- Weeralarm (op zijn vroegst 12 uur van te voren en minstens 90% zekerheid)
De verdere criteria staan in het overzicht hierboven.
De waarschuwingen worden geregionaliseerd. Vanaf 1 februari worden de provincies vermeld waarvoor de waarschuwing of het Weeralarm geldt. De waarschuwingen voor gladheid en sneeuwval, regen, zicht, onweer, windstoten, hitte en wind- en waterhozen geven voor de termijn waarvoor ze geldig zijn voor elk uur een beschrijving van het verwachte weer per provincie. De waarschuwingen worden minstens elke drie uur geactualiseerd, het Weeralarm wordt uurlijks geactualiseerd. Indien daar aanleiding voor is worden de waarschuwingen nog frequenter aangepast.
Deze waarschuwingen vervallenMet de nieuwe waarschuwingssystematiek van het KNMI vervallen enkele andere waarschuwingen. In plaats van de (voor)waarschuwingen voor het wegverkeer en voor de watersport en recreatie (waarschuwingen die gericht waren op specifieke doelgroepen) wordt voortaan voor de verschillende provincies een algemene weerwaarschuwing gegeven voor de hele samenleving. Ook de voorwaarschuwing voor extreem weer is vervangen, in dit geval door een waarschuwing voor extreem weer.
De wind- en stormwaarschuwingen voor de scheepvaart met de waarschuwingen voor kustdistricten, ruime binnenwateren en Noordzeedistricten blijven ongewijzigd.
bron: Weerplaza, KNMI