http://www.sprinkler.nl/Nieuws/tabid/74/newsid/481/Default.aspxSchade brand: vijftien miljoen euro
Minimaal vijftien miljoen euro. Marcel Smit noemt dat schadebedrag naar aanleiding van de brand, die vrijdagavond een groot deel van het voormalige Unionterrein in Nieuwleusen in de as legde. De Dedemsvaarter kocht het terrein aan het begin van deze eeuw uit de boedel van werkvoorzieningschap Larcom.
„18.000 vierkante meter verbrand oppervlakte”, geeft Smit de omvang van de brand aan. Zes bedrijven zijn gedupeerd. Volgens Smit is nu de hoogste prioriteit om de medewerkers elders aan werk te helpen, zodat ze later naar hun oude functie kunnen terugkeren. „Bijna iedereen is al geplaatst”, weet de Dedemsvaarter te melden. Smit gaat het terrein zo snel mogelijk weer ontwikkelen om de werkgelegenheid voor Nieuwleusen te behouden. „Dit biedt ook nieuwe kansen”, geeft hij stellig weer.
Mensen wordt dringend gevraagd thuis te blijven en niet naar de brandlocatie te gaan kijken.” Die oproep van een gemeentelijk woordvoerder na de brand op het voormalige Unionterrein in Nieuwleusen had zaterdag geen effect. De locatie, waar vrijdagavond panden in vlammen opgingen, was een toeristische trekpleister geworden. De belangstellenden moesten het doen met een blik van afstand. Alleen vanaf de N377 (de weg Nieuwleusen-Balkbrug was weer toegankelijk) was het terrein te zien. Stadswachten hielden het publiek op afstand. De ravage was goed te zien vanaf de Evenboersweg. Stadswachten, dranghekken en brandweervoertuigen versperden de doorgang. Aan de N377 waren Union Interieur, Doeland en een autoverkoper gewoon geopend. De bedrijven hadden borden aan de weg geplaatst om dat duidelijk te maken. De ramptoeristen negeerden de verlokkingen. Bij Doeland was het rustig. Tientallen brandweermensen en ingeschakelde bedrijven met kranen waren ondertussen bezig om de puinhopen uit elkaar te trekken en op te ruimen. Het vuur was uit, maar de vette geur van rook hing als een deken over het terrein met de verbogen staalconstructies. Niemand van
de kijkers werd aangespoord om mondkapjes of andere voorzorgsmaatregelen te treffen. Tijdens de brand was de angst dat asbest was vrijgekomen. Later bleek dat niet het geval. De gemeente Dalfsen heeft dat inwoners van Nieuwleusen zaterdag per brief laten weten.
Volgens locoburgemeester Laarman is vrijdagavond veelvuldig naar het speciale publieksinformatienummer gebeld. De centrale vraag van de bellers was vooral of ze alweer naar buiten mochten. Het nummer was zaterdagmorgen nog bereikbaar, maar het aantal bellers was laag en dan bleek het ook nog regelmatig om mediavertegenwoordigers te gaan. Daarom werd besloten het speciale nummer niet meer te bemensen. De melding dat in de rook geen schadelijke stoffen zaten zorgde bij veel mensen voor ongeloof. De dikke zwarte rook trok immers over een groot deel van de regio. Volgens John Vredenbregt van de brandweer Dalfsen is uitgebreid gemeten naar aanleiding van de brand. „We zijn van het ergste uitgegaan, maar er zijn geen zaken naar voren gekomen waar we ongerust over moeten zijn. De rook was inderdaad gitzwart, maar er lag ook van alles tussen: van banden tot papier.” Volgens de gemeente Dalfsen kan het vee ook gewoon grazen in het gebied waar roetdeeltjes zijn neergekomen.
Het onderzoek naar de oorzaak van de brand loopt nog. Vredenbregt: „Dat is een behoorlijke puzzel. Ook omdat alles is ingestort en het vuur heel intens was.”