GRIP 3 Zeer grote brand voormalige fietsfabriek Union - Nieuwleusen 29-05-2009

Auteur Topic: GRIP 3 Zeer grote brand voormalige fietsfabriek Union - Nieuwleusen 29-05-2009  (gelezen 51513 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

krelis

  • Instructeur EH, EHaK, BLS en PBLS
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 262
Rook grote brand Nieuwleusen in Heerenveen te zien.
Gepubliceerd op 29 05 2009

Nieuwleusen - Bij een oude fietsfabriek is vanmiddag rond 17:30uur brand uitgebroken. De brandweer spreekt over een enorme brand. Brandweerkorps Nieuwleusen wordt ondersteund door diverse korpsen uit de provincie.

De rookwolken zijn ook te zien in zuidwest Friesland. De rookwolk gaat richting Zwolle. Onderstaande fotos zijn gemaakt ter hoogte van Sint Nicolaasga. De rookwolken waren nog beter zichtbaar ter hoogte van Heerenveen en Rottum. Ook kregen wij meldingen vanuit Wolvega. Rond 18.56 werd een GRIP-3 alarm gegeven. Het op één na hoogste incident-alarm wordt in Nederland zelden gebruikt. Bij het alarm is sprake van bestuurlijke coördinatie op regionaal niveau.

Brandweer Appelscha werd vanavond opgeroepen voor een natuurbrand aan de kloosterweg in Appelscha. Na enig zoekwerk bleek de afkomst van de rookwolken uit Nieuwleusen te komen. Zij zijn met onverrichte zaken terug gegaan naar de kazerne.

Foto Hielke Weening en foto vanaf Muntflat N. Vink

Laatste foto geeft een beeld vanaf de Muntflat in Heerenveen. De brand is een 65 kilomter verder vanaf Heerenveen.


Bron en foto's: http://www.flitsnieuws.nl/nieuws/index.php?content=detail&id=6612


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Smit Lakstraat failliet na brand

vrijdag 03 juli 2009 | 13:50 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 03 juli 2009 | 14:48

Tekstgrootte  
NIEUWLEUSEN - Voor Gebroeders Smit Lakstraat in Nieuwleusen betekende de grote brand die het bedrijf op 29 mei trof de genadeklap.

Donderdag is het faillissement uitgesproken. De gebroeders Smit zien geen mogelijkheden meer het bedrijf voort te zetten. Het bedrijf, waar voornamelijk fietsen in de lak werden gezet, was onderverzekerd voor brandschade. Al voor de brand waren er problemen door concurrentie uit Azië.

http://www.destentor.nl/regio/vechtdal/5203020/Smit-Lakstraat-failliet-na-brand.ece


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.sprinkler.nl/Nieuws/tabid/74/newsid/481/Default.aspx

Schade brand: vijftien miljoen euro

Minimaal vijftien miljoen euro. Marcel Smit noemt dat schadebedrag naar aanleiding van de brand, die vrijdagavond een groot deel van het voormalige Unionterrein in Nieuwleusen in de as legde. De Dedemsvaarter kocht het terrein aan het begin van deze eeuw uit de boedel van werkvoorzieningschap Larcom.

„18.000 vierkante meter verbrand oppervlakte”, geeft Smit de omvang van de brand aan. Zes bedrijven zijn gedupeerd. Volgens Smit is nu de hoogste prioriteit om de medewerkers elders aan werk te helpen, zodat ze later naar hun oude functie kunnen terugkeren. „Bijna iedereen is al geplaatst”, weet de Dedemsvaarter te melden. Smit gaat het terrein zo snel mogelijk weer ontwikkelen om de werkgelegenheid voor Nieuwleusen te behouden. „Dit biedt ook nieuwe kansen”, geeft hij stellig weer.

Mensen wordt dringend gevraagd thuis te blijven en niet naar de brandlocatie te gaan kijken.” Die oproep van een gemeentelijk woordvoerder na de brand op het voormalige Unionterrein in Nieuwleusen had zaterdag geen effect. De locatie, waar vrijdagavond panden in vlammen opgingen, was een toeristische trekpleister geworden. De belangstellenden moesten het doen met een blik van afstand. Alleen vanaf de N377 (de weg Nieuwleusen-Balkbrug was weer toegankelijk) was het terrein te zien. Stadswachten hielden het publiek op afstand. De ravage was goed te zien vanaf de Evenboersweg. Stadswachten, dranghekken en brandweervoertuigen versperden de doorgang. Aan de N377 waren Union Interieur, Doeland en een autoverkoper gewoon geopend. De bedrijven hadden borden aan de weg geplaatst om dat duidelijk te maken. De ramptoeristen negeerden de verlokkingen. Bij Doeland was het rustig. Tientallen brandweermensen en ingeschakelde bedrijven met kranen waren ondertussen bezig om de puinhopen uit elkaar te trekken en op te ruimen. Het vuur was uit, maar de vette geur van rook hing als een deken over het terrein met de verbogen staalconstructies. Niemand van
de kijkers werd aangespoord om mondkapjes of andere voorzorgsmaatregelen te treffen. Tijdens de brand was de angst dat asbest was vrijgekomen. Later bleek dat niet het geval. De gemeente Dalfsen heeft dat inwoners van Nieuwleusen zaterdag per brief laten weten.

Volgens locoburgemeester Laarman is vrijdagavond veelvuldig naar het speciale publieksinformatienummer gebeld. De centrale vraag van de bellers was vooral of ze alweer naar buiten mochten. Het nummer was zaterdagmorgen nog bereikbaar, maar het aantal bellers was laag en dan bleek het ook nog regelmatig om mediavertegenwoordigers te gaan. Daarom werd besloten het speciale nummer niet meer te bemensen. De melding dat in de rook geen schadelijke stoffen zaten zorgde bij veel mensen voor ongeloof. De dikke zwarte rook trok immers over een groot deel van de regio. Volgens John Vredenbregt van de brandweer Dalfsen is uitgebreid gemeten naar aanleiding van de brand. „We zijn van het ergste uitgegaan, maar er zijn geen zaken naar voren gekomen waar we ongerust over moeten zijn. De rook was inderdaad gitzwart, maar er lag ook van alles tussen: van banden tot papier.” Volgens de gemeente Dalfsen kan het vee ook gewoon grazen in het gebied waar roetdeeltjes zijn neergekomen.

Het onderzoek naar de oorzaak van de brand loopt nog. Vredenbregt: „Dat is een behoorlijke puzzel. Ook omdat alles is ingestort en het vuur heel intens was.”


erik 67

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,622
  • Dit forum is het helemaal !
Brand fabriek mogelijk opzet
door Sander Wageman. dinsdag 06 oktober 2009 | 17:27 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 06 oktober 2009 | 18:56

ZWOLLE/NIEUWLEUSEN - De brand in het voormalige Union-gebouw in Nieuwleusen is mogelijk aangestoken. Verzekeraar ABNAmro verdenkt eigenaar Marcel Smit van betrokkenheid bij brandstichting.

Totdat de zaak is opgehelderd weigert ABNAmro het verzekeringsgeld uit te keren. In een kort geding eiste Smit dinsdag alsnog 2,4 miljoen euro. Volgens advocaat mr M. van Haastert van ABN Amro heeft een ex-werknemer van Smit verklaart dat zijn werkgever plannen had om de panden achter de voormalige fietsfabriek aan Den Hulst in de brand te laten steken. De politie onderzoekt die verklaring.

Hoe de brand vier maanden geleden is ontstaan in het bedrijvencomplex waar zeven ondernemers gevestigd waren, is uit technisch onderzoek van de politie niet te achterhalen. Wel zijn er volgens het onderzoeksbureau van ABN Amro en de politie andere aanwijzingen voor brandstichting. Zo noemt de verzekeraar het vreemd dat de alarminstallatie op het bedrijvencomplex aan Den Hulst slechts enige minuten voordat de brand werd ontdekt was aangezet. Daaruit zou blijken dat er minuten voor de brand nog iemand aanwezig was.

Verder zou de broer van Marcel Smit volgens ABN Amro hebben gezegd dat de ondernemer "straks met 15 miljoen euro op de Bahama's zou zitten".

Ook de snelheid en heftigheid waarmee de brand zich die bewuste vrijdagnamiddag verspreidde, is onderwerp van het onderzoek. In brandmonsters zou pertroleum zijn gevonden, een brandversneller.

Marcel Smit zelf ontkent alle aantijgingen. Hij was ten tijde van de brand aan zijn bed gebonden, vanwege een trap van een paard. Bovendien heeft hij volgens zijn advocaat mr. A. Stendahl totaal geen financieel gewin door de brand. "Sterker nog, hij had er belang bij dat er niets met het bedrijf zou gebeuren." Bovendien noemt Smits raadsman de tipgever van ABN Amro onbetrouwbaar, omdat Marcel Smit in de maanden voor de brand door de man zou worden afgeperst.

Het vonnis volgt op 15 oktober.

http://www.destentor.nl/regio/vechtdal/5619577/Brand-fabriek-mogelijk-opzet.ece


erik 67

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,622
  • Dit forum is het helemaal !
'Vonnis is juist positief'
door Sander Wageman. donderdag 15 oktober 2009 | 18:33 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 15 oktober 2009 | 18:36
 
ZWOLLE/NIEUWLEUSEN - Marcel Smit, eigenaar van het afgebrande Union-complex in Nieuwleusen, heeft voorlopig geen zicht op het verzekeringsgeld van ABNAmro.

Smit eiste in een kort geding dat de verzekeraar direct 2,4 miljoen euro aan hem uitbetaalt.

De rechtbank in Zwolle vonniste gisteren echter dat er onvoldoende noodzaak is om tot directe betaling over te gaan. ABNAmro wil nog niet uitkeren, omdat het nog bezig is met een onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van de Dedemsvaarter bij de brand.

Marcel Smit: "Maar veel belangrijker is dat de rechter heeft gezegd dat ik er financieel niet beter van zou worden als ABNAmro zou uitkeren. Daarom is er volgens haar geen noodzaak om direct uit te betalen." Het verzekeringsgeld gaat bij een eventuele uitkering rechtstreek naar de Rabobank, waar Smit de hypotheek voor de panden heeft afgesloten. "Met andere woorden: Waarom zou ik er baat bij hebben dat het terrein is afgebrand?"

Volgens Smit was zijn motivatie om de rechtszaak tegen ABNAmro aan te spannen om de zaak in beweging te krijgen. "In een brief van mijn verzekering stond dat ze binnen een maand zouden uitbetalen. Maar er gebeurde telkens niets. Nu is in ieder geval duidelijk wat er aan de hand is."

ABNAmro denkt nog een maand nodig te hebben om getuigen te horen voor haar onderzoek. Ook het politie-onderzoek naar mogelijke brandstichting in het Union-complex is nog in volle gang. Daarin wordt ook gekeken naar de verklaring van Smits ex-werknemer. Die zou hem er van beschuldigen plannen te hebben gehad om het complex in de brand te steken.

http://www.destentor.nl/regio/vechtdal/5663970/Vonnis-is-juist-positief.ece


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Dalfsen trekt lering uit brand in Nieuwleusen

door Sander Wageman. donderdag 15 oktober 2009 | 17:27 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 16 oktober 2009 | 09:34

Tekstgrootte  

DALFSEN - De gemeente Dalfsen gaat beter in kaart brengen in welke bedrijfspanden in de gemeente asbest is verwerkt. Dat heeft het college van Burgemeester en Wethouders besloten na de evaluatie van de brand in de voormalige Union-fabriek in Nieuwleusen.

Volgens wethouder en loco-burgemeester Diny Laarman moet de gemeente in de toekomst in één oogopslag kunnen zien of er in een bedrijfspand asbest is verwerkt.

In het geval van het afgebrandde Union-pand was de informatie wel beschikbaar, maar niet snel genoeg paraat, zo concluderen wethouder Laarman en hoofd bestuurszaken Henry van der Woude. Volgens Laarman - die tijdens de brand op vrijdag 29 mei de afwezige burgemeester Elfers verving - duurde het even voordat informatie over de eventuele aanwezigheid van asbest uit het pandendossier van het Union-gebouw was gevonden. Laarman: "Het is een erg groot complex waar verschillende bedrijven in zaten. Het panddossier bestaat uit enige dozen. Voordat duidelijk was dat daar geen gegevens over asbest aanwezig waren, was er al enige tijd overheen gegaan."

Om in de toekomst sneller bij de benodigde informatie te kunnen, wil Dalfsen achter elk panddossier - waarin informatie als blauwdrukken en bouwmateriaal staat - een apart tabblad plaatsen waarin staat of er asbest aanwezig is en in welke mate. Van der Woude: "We hebben onze bouwinspecteurs gevraagd om tijdens elke controle extra te vragen naar de aanwezigheid van asbest. Vervolgens kijken ze ook nog zelf even of het echt zo is." Uiteindelijk moet het systeem zo goed als alle bedrijfspanden in kaart brengen. Ook wil de gemeente een bestand aanleggen waarin alle asbestpanden in Dalfsen staan.

Overigens had het onoverzichtelijke bouwdossier van het Union-complex geen gevaolgen voor de manier waarop er tijdens de brand op 29 mei is gehandeld. Laarman: "Je moet 110 procent zeker zijn dat er geen asbest is. Daarom is er ook altijd een onderzoek naar de luchtkwaliteit nodig in edze gevallen.

Uit de evaluatie van de brand zijn ook andere aanbevelingen voortgekomen. Zo moeten mobiele telefoons tijdens vergaderingen van het beleidsteam door het secretariaat worden opgenomen. De deelnemers hoeven dan alleen gestoord te worden als het echt belangrijk is, zo meldt het rapport.

http://www.destentor.nl/regio/vechtdal/5664974/Dalfsen-trekt-lering-uit-brand-in-Nieuwleusen.ece


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Is het rapport ook nog ergens te lezen?  ???

In hoeverre is het een onafhankelijk onderzoek?


www.veiligheidsregio-nieuws.nl%2Fnieuwsbrief%2Fdatabank%2FEvaluatie%2520brand%2520Union(1).doc

Union-evaluatie door brandweer

In de vroege avond van 29 mei jl. heeft er een grote brand gewoed in het gebouwencomplex van de voormalige Union in Nieuwleusen. De brandweer zette groot materieel in en schaalde op tot compagnieniveau. Dergelijke inzetten komen niet vaak voor. En hoe tragisch ook, naast de oefeningen vormen zij één van de meest belangrijke leermomenten voor de brandweer.
Daarom is voor dit incident een mono disciplinaire evaluatie gestart. Dat wil zeggen dat vooral wordt gekeken naar de rol van de brandweer.  

De evaluatiecommissie begon in juni met het verzamelen van gegevens voor de eerste indruk. Deze commissie staat onder voorzitterschap van Martin Cuperus, commandant Brandweer Hardenberg, Ruben Sinselmeijer (Brandweer Kampen) en Theo van Leussen en Henk Schreuders van het regionaal bureau. Voor deze eerste indruk werd onder alle betrokkenen een vragenlijstonderzoek gehouden. Na de vakantieperiode is de commissie gestart met een feitenonderzoek, waaronder het analyseren van de geluidsbanden en het interviewen van brandweerfunctionarissen uit het veld.
Een nauwkeurige en vooral ook tijdrovende klus om alle puzzelstukjes te verzamelen en analyseren. Een evaluatie moet altijd tussen alle ‘normale’  werkzaamheden gebeuren. Dat maakt het ook lastig met alle betrokkenen afspraken te maken. De commissie is op dit moment druk bezig met het rapporteren van de uitkomsten van de evaluatie. In de loop van oktober volgt de rapportage.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Eigenaar Union krijgt schade vergoed

http://www.rtvoost.nl/(X(1)S(2acxw5fxuct5xv231hgyhn55))/nieuws/default.aspx?nid=105029
15-12-2009 14:13:36

De eigenaar van de afgebrande Union-fabriek in Nieuwleusen krijgt zijn schade wel vergoed van verzekeraar ABN Amro.

Eerst wilde ABN Amro niet betalen, omdat de eigenaar zelf bij de brand betrokken zou zijn. Na een tip van een oud-werknemer startte de verzekeraar een onderzoek. Daaruit komt naar voren dat de eigenaar niet bij de brand betrokken was. Hij krijgt nu zijn geld en kan met de herbouw van zijn bedrijf beginnen
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
en hier staat het net even anders...  ???

Smit in hoger beroep

http://www.destentor.nl/regio/hardenberg/5952366/Smit-in-hoger-beroep.ece
door Sander Wageman. dinsdag 15 december 2009 | 09:54 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 15 december 2009 | 09:56

NIEUWLEUSEN/DEDEMSVAART - Dedemsvaarter Marcel Smit, eigenaar van het voormalig Union-terrein in Nieuwleusen wil alsnog zo spoedig mogelijk verzekeringsgeld van ABNAmro krijgen.

Hij is in hoger beroep gegaan tegen het vonnis van de rechtbank in Zwolle. Die oordeelde twee maanden geleden dat de verzekeraar nog niet hoefde uit te keren zolang het nog onderzoek doet naar de toedracht van de brand op het bedrijvencomplex aan Den Hulst. Volgens Smits advocaat mr. A. Stendahl is ABNAmro inmiddels wel akkoord met het uitkeren van ongeveer twee miljoen euro. "Mocht er voor de kerst echter nog niets zijn overgemaakt, dan dient het hoger beroep alsnog. We hebben eerder een belofte gekregen en die zijn ze ook niet nagekomen", laat de raadsman weten. ABNAmro hield tot nu toe de hand op de knip, omdat het onder meer een belastende verklaring tegen Smit onderzocht. Een oud-medewerker zou hebben gezegd dat de Dedemsvaarter zelf betrokken zou zijn bij de brand. Onzin, vond Smit en eiste in een kort geding een voorschot van 2,4 miljoen euro om het afgebrande Union-terrein te kunnen herbouwen. Volgens advocaat Stendahl is hij daar inmiddels mee begonnen. "Het is een voorzichtige start, maar het is een begin."
Samen sterk in de hulpverlening!