Oud & Nieuw en Vuurwerk incidenten en nieuws 2006/2007

Auteur Topic: Oud & Nieuw en Vuurwerk incidenten en nieuws 2006/2007  (gelezen 31171 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #180 Gepost op: 6 september 2007, 17:42:17
http://www.destentor.nl/zwolle/article1843667.ece

'We sloegen gewoon op de vlucht voor het publiek!'
door Caspar van Oirschot

ZWOLLE - 'BOINK!...BOINK!… BOINK!...' "Wat is dat toch voor vreemd geluid", vraagt Wim Hageman zich af. De vrijwillige brandweerman staat op de hoek Van Noortstraat - Cornelis Houtmanstraat en heeft net een brandslang uitgerold, omdat er een brand geblust moet gaan worden.
 
Slideshow image
VORIGE
START
STOP
VOLGENDE
Het is 1 januari 2007: een uur of vijf in de ochtend van nieuwjaarsnacht. De brand is een vreugdevuur, aangestoken door een groep beschonken jonge bewoners van de Zeeheldenbuurt. De brand wordt gevoed met bouwmaterialen, net gestolen uit opengebroken containers van een bouwbedrijf dat veel woningen in diezelfde buurt renoveert. Dan knalt er met veel geraas iets tegen een nabijstaand hekwerk. Als Hageman opkijkt, ziet hij dat de tankautospuit bekogeld wordt door een groep jongeren. Niet met eieren of rotte tomaten, maar met straatklinkers.

Hageman blikt terug: "Ze vielen bovenop de auto. Dus ik roep: Willem, ze gooien met stenen!" Willem Snel, commandant van de Berkumer brandweerwagen, meldt de alarmcentrale dat ze belaagd worden en de brand de brand laten. Snel: "Zo snel mogelijk op een veilige manier inpakken en wegwezen. Want je wilt niet dat je als bevelvoerder een vrouw van een brandweerman moet komen vertellen dat haar man in het ziekenhuis ligt." Ze zien bij hun aftocht nog net een politie-auto aankomen en - achtervolgd door jongeren - net zo rap weer vertrekken. Snel, Hageman en de vier collega's komen op adem bij de Wipstrikkerallee, weg van het strijdtoneel. Snel: "In no-time kwamen er allemaal politie-auto's. Toen het sein weer op groen stond zijn we teruggegaan om te blussen." Omdat buurtjongeren ook toen lastig bleven doen hebben ze de brand uiteindelijk gecontroleerd uit laten branden. Snel en Hageman zijn lid van de vrijwillige brandweer en bemannen de post in Berkum. Ze kregen pas kort voor de jaarwisseling de vraag of ze bezetting van een auto konden garanderen. Dat kon. Er was die nieuwjaarsnacht echter vrijwel niets te doen. Tot een uur of drie, toen brandweer-centrum naar Raalte moest en de Berkumers achtervang voor Zwolle werden. Klusjes in Stadshagen en Zuid volgden waarna de tankautospuit richting Zeeheldenbuurt vertrok. "We waren bijna aan het eind van onze inzet. In de Houtmanstraat was het al een gejoel en een hoop lawaai toen we er aankwamen. De collega's waren er eerder die avond al geweest, er broeide al iets in die buurt. Toen ze begonnen te gooien heb ik zo snel mogelijk alles achterin de auto gegooid. Maar ja, als ze zien dat je inpakt gaan ze alleen maar meer gooien. Er kwam zelfs een malloot met een steigerpijp aanzetten om door de voorruit van de auto te gooien, gelukkig lukte dat niet." Snel: "Pas dagen na die tijd realiseerde ik me dat we geluk hebben gehad dat het zo afgelopen is. We hebben de zaak geëvalueerd met de collega's. We hebben aangifte gedaan van vernieling, openlijke geweldpleging en poging tot zware mishandeling. Kijk, je weet dat er op dagen als oud en nieuw, wanneer mensen vaak onder invloed zijn, iets kan gebeuren. Maar dit verwacht je absoluut niet. Ik zit twintig jaar bij de brandweer, maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt en hoop ik ook niet meer mee te maken."

Hageman: "Want je gaat gewoon op de vlucht voor het publiek. In de Indische Buurt bij de sloop het Golden Wonderterrein gebeurde er ook wel eens wat. Maar daar waren het eieren of kiezelstenen die we over ons heen kregen. Dat weet je in die buurten. Ze gaan er ook niet met de nieuwste auto heen." Brandweerlieden die in plaats van met een biertje op de bank in de nieuwjaarsnacht vrijwillig de stad bewaken en dan een wijk uitgejaagd worden... Reden om het bijltje erbij neer te gooien? Snel: "Het is heel even door mijn hoofd geflitst: waar doe ik het voor?" Hageman: "Het beïnvloedt mijn lol in het werk niet, maar het maakt je wel alerter. Eieren kun je nog wel eens hebben, maar klinkers...?"


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #181 Gepost op: 17 september 2007, 13:58:06
http://www.ezpress.eu/main.php?mode=mr_show&id=2474

Resultaten onderzoek Jaarwisseling: Hoezo Rustig?!

Apeldoorn, 17 September 2007 /EZPress/ - De resultaten van het onderzoek dat de Politieacademie heeft gedaan naar de jaarwisseling liegen er niet om: in tegenstelling tot de gebruikelijke berichtgeving dat de jaarwisseling - op enkele incidenten na- rustig is verlopen, is er wel degelijk sprake van een serieus en structureel probleem rond de jaarwisselingen.

Een opvallende uitkomst van het onderzoek is dat incidenten zich concentreren in sommige stedelijke gebieden. De jaarswisseling is in die stedelijke gebieden bij uitstek een gelegenheid voor het beslechten van oude vetes en voor doelgerichte criminele activiteiten. Daarnaast is, vooral in volkswijken en sommige dorpen van de zogenaamde 'bible belt', sprake van een doorgeschoten traditie waarbij "alles moet kunnen" en geweld gepleegd wordt tegen politie en andere hulpverleners.

Door heel Nederland gaat daarnaast een traditie van veel lawaai, vuur en alcohol gepaard met veel overlast. In stedelijke gebieden ontstaat een gelegenheidsstructuur voor crimineel gedrag jegens andere burgers of de overheid, brandweer en politie.

Uit het onderzoek blijkt ook dat in sommige steden en dorpen inmiddels een effectieve aanpak is ontwikkeld. De lessen daaruit worden in het rapport geformuleerd. Belangrijk daarin is onder andere een goede samenwerking tussen politie en lokaal bestuur.

Achtergrond
Begin dit jaar was de jaarwisseling nadrukkelijk in het nieuws en er ontstond discussie over de vraag hoe rustig of onrustig de jaarwisseling was verlopen. In de media is in klare taal door enkele actoren stelling genomen tegen het geweld, de overlast, de criminaliteit en de branden die ieder jaar rond oud en nieuw weer verspreid door het land de hulpdiensten zwaar op de proef stellen.

De discussie over de jaarwisseling 2006-2007 is voor het lectoraat Openbare Orde & Gevaarbeheersing van de Politieacademie, dat in haar onderzoekprogramma al aandacht besteedde aan de gang van zaken rond jaarlijks terugkerende evenementen, aanleiding geweest om, in samenwerking met het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, de veiligheidssituatie en het veiligheidsbeleid rond jaarwisselingen te onderzoeken. Dit onderzoek levert een bijdrage aan de voorbereiding van de komende jaarwisselingen.

Lectoraat
De Politieacademie heeft verschillende lectoraten ingesteld om haar kennisfunctie verder te ontwikkelen. Deze richten zich op het vermeerderen van praktisch relevante politiekundige kennis en het versterken van de verbinding tussen theorie, politiepraktijk en politieonderwijs.

Het lectoraat Openbare Orde & Gevaarbeheersing aan de Politieacademie bestudeert hoe geweld of gevaar in de interactie tussen burgers en politie vermeden of gereduceerd
kan worden. Het onderzoek naar de jaarwisselingen is daar een voorbeeld van.

//einde bericht

Bron: Politieacademie

Dit is een origineel persbericht. EZpress News Distribution BV. www.ezpress.eu


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #182 Gepost op: 17 september 2007, 14:01:59
http://www.refdag.nl/artikel/1315824/&bdquo%3BOnrust+rond+oud+en+nieuw+niet+normaal&rdquo%3B.html

Gerard ten VoordeGeplaatst: 17-09-2007 | 11:45
„Onrust rond oud en nieuw niet normaal”

APELDOORN - „Nederland moet de onrust rond de jaarwisseling niet normaal vinden.” Prof. dr. Otto Adang is stellig. „Het geweld is heftig. Er is echt iets aan de hand.”

Nederland viert oud en nieuw vaak uitbundig. Burgers schieten miljoenen aan vuurwerk af, vreugdevuren branden volop. In veel gemeenten vindt „grof geweld” plaats. Toch spreken veel korpschefs na de jaarwisseling van een rustige jaarwisseling. „Klopt niet”, verklaart prof. Adang, een van de onderzoekers naar rellen rond de jaarwisseling. Het beeld liegt er niet om: Negen keer zo veel brandstichting, vier keer zo veel vernieling, twee keer zo veel geweld.

Bent u verbaasd over de resultaten?
„Ik was verrast door de heftigheid en de omvang van de onrust rond de jaarwisseling.”

Onrust rond oud en nieuw is van alle tijden. Het beeld dat u schetst wisten we al.
„Wij constateren een praktijk die anders is dan het beeld dat jaarlijks uit de media opdoemt. Er is sprake van een structureel probleem. Hierbij zijn vooral jongeren betroken, maar ook ouderen dragen direct of indirect hun steentje nadrukkelijk bij. Bovendien is het nauwelijks een allochtoon probleem, maar een autochtoon fenomeen. Onder veel Nederlanders heerst de houding: wij moeten ons feestje kunnen houden. Dat is de norm in veel gemeenten. Als de politie komt om hun feestje te verstoren, dan keert het geweld zich tegen politie en brandweer.”

Welk soort geweld signaleert u?
„Het geweld is heftig. Hulpverleners en gezagsdragers worden bekogeld met stenen en vuurpijlen. Meer dan de helft van de agressie tegen brandweermensen concentreert zich rond de jaarwisseling.”

Doen de problemen zich in de zogenaamde biblebelt zich voor omdat er in deze dorpen veel mensen van protestants-christelijke huize wonen of stuiten we hier op meer algemeen plattelandsfenomeen?
„Ons onderzoek richt zich op heel Nederland. In de biblebelt hebben we onderzoek gedaan naar gemeenten met minder dan 100.000 inwoners en met 5 procent of meer stemmers op de kleine christelijke partijen. Daarbij blijkt er een significant verschil te bestaan. In hechte christelijke gemeenschappen blijken er vier keer zo veel incidenten in de media te worden gemeld, dan in niet specifiek christelijke gemeenten. De correlatie is duidelijk.”

Incidenten uit de biblebelt krijgen vaak grotere media-aandacht dan dezelfde incidenten uit andere plaatsen. Kleurt dat de resultaten van uw onderzoek?
„Wij hebben rekening gehouden met dat gegeven. Behalve de mediaberichten hebben we ook rapporten van alle korpsen in Nederland opgevraagd en geanalyseerd. Bovendien hebben we in de regio bijeenkomsten gehouden om zelf de ervaringen van agenten te horen.”

Wat moet er gebeuren? Sommige gemeenten stellen rond de jaarwisseling sloopauto’s beschikbaar om in brand te steken.
„Dat gaat veel te ver. Je moet een goede balans zien te vinden tussen faciliteren en optreden. Te streng optreden, roept agressie op. Met te slap optreden krijgen de ordeverstoorders te veel te vrije hand. De overheid moet gedurende het gehele jaar met deze problemen bezig zijn. Niet alleen enkele weken voor oud en nieuw.”

We hebben nog een paar maanden te gaan tot de jaarwisseling. Zijn we nog op tijd?
„Er kan nog een heleboel gebeuren. Maar dan moeten we wel nu aan de slag. Er is meer tijd nodig om een cultuuromslag te bewerkstelligen. Politie en gemeenten moeten het hele jaar aandacht aan dit fenomeen besteden en contact zoeken met potentiële ordeverstoorders. We moeten maatwerk leveren. De problemen kunnen zich overal voordoen. Alles verbieden is onmogelijk, maar we kunnen wel afspraken maken: wat tolereren we.”

U pleit voor vervolgonderzoek. Wie moet dat doen?
„De onrust in de biblebelt kan niet worden gezien als incident, maar is een uiting hoe hechte dorpsgemeenschappen het hele jaar tegen de overheid aankijken. Daar moeten we verder onderzoek naar doen. Wie dat moet doen? Tja. De raad van hoofdcommissarissen misschien. Of Binnenlandse Zaken.”


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #183 Gepost op: 5 november 2007, 17:20:27
http://www.ad.nl/rotterdam/waterweg/article1003190.ece

 donderdag 18 januari 2007
Strenger vuurwerkbeleid

MAASSLUIS - De dood van het bejaarde echtpaar Den Hollander heeft in de Maassluise gemeenteraad geleid tot de roep om een strenger vuurwerkbeleid. Burgemeester Koos Karssen denkt erover om vuurwerk in bepaalde delen van de stad te verbieden. ,,Er zijn gemeenten met verbodsgebieden, met name vanwege rieten daken,’’ aldus de burgemeester, die voor wat betreft Maassluis denkt aan wijken met hoogbouw.
Aanleiding voor een mogelijk verbod vormen de twee branden in flats in de nieuwjaarsnacht.

Aan de Merellaan drong een vuurpijl een appartement binnen, wat resulteerde in de dood van het bejaarde echtpaar Den Hollander. Mevrouw Den Hollander (90) overleed terplekke, haar man (91) enkele dagen later.

Bij een woning aan de Guido Gezellestraat ging een vuurpijl dwars door een raam; het gezin met jonge kinderen wist te vluchten.

,,We moeten ons bewuster worden van de gevaren van vuurwerk,’’ stelde PvdA-fractievoorzitter Peter van Baalen.

,,Volgens mij is er veel illegaal en zwaar vuurwerk afgestoken en wordt er ook steeds meer geëxperimenteerd door bijvoorbeeld vuurwerk op bomen of ramen te plakken.

We kunnen toch niet toestaan dat dit toeneemt?’’

Burgemeester Karssen beaamde dat en pleitte dan ook voor het strenger toezien op het in bezit hebben van illegaal vuurwerk.

,,Misschien moet je een systeem bedenken waarbij je een bonus krijgt als je illegaal vuurwerk inlevert,’’ meent Karssen die er van uitgaat dat deze vuurwerkbezitters het illegale materiaal vaak via-via hebben gekregen.

Aan de Merellaan praten bewoners inmiddels over hun balkons. Bij drie van de negen flats kun je in veel gevallen niet naar het balkon van je buren, bijvoorbeeld omdat er een serre op is gebouwd. Wanneer de balkons wel op elkaar aansluiten kunnen buren en hulpdiensten makkelijker te hulp schieten en hebben bewoners een vluchtroute.

http://www.ad.nl/rotterdam/article1800197.ece

 maandag 05 november 2007
'15 maanden cel voor vuurwerkbrand'

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag in de rechtbank in Rotterdam vijftien maanden celstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 38-jarige man uit 's-Gravenzande voor het veroorzaken van een vuurwerkbrand in Maassluis. De brand in een flat aan de Merellaan ontstond in de nieuwjaarsnacht door een verkeerd terechtgekomen lichtkogel.
 
De woningbrand met dodelijke afloop tijdens nieuwjaarsnacht in Maassluis. FOTO ROGER VAN DER KRAAN
 Kort na het ontstaan van de brand overleed de 90-jarige bewoonster, waarschijnlijk door de schrik. Enkele dagen daarna stierf haar 91-jarige echtgenoot aan de gevolgen van het inademen van rook. Het OM acht de verdachte verantwoordelijk voor het veroorzaken van de brand en het overlijden van de man.

De verdachte had de illegale noodseinpijlen in een café gekocht. Hij wist niet dat de houdbaarheidsdatum van het vuurwerk was verstreken. De derde lichtkogel die hij tijdens Oud en Nieuw afvuurde, kwam in de woning van de slachtoffers terecht en veroorzaakte de brand. De verdachte verklaarde dat hij de pijl schuin naar boven had gericht in plaats van recht naar boven. Hij deed dat om de lichtkogel in de lucht beter te kunnen zien. Hij verklaarde tijdens de rechtszitting veel spijt te hebben.

De officier van justitie rekent het de verdachte zwaar aan dat hij zich na het ontstaan van de brand niet meldde. Pas de volgende dag stapte hij naar de politie om een verklaring af te leggen. De verdachte zei dat hij in paniek was geweest en aanvankelijk had gedacht dat de schade beperkt was gebleven.

De advocaat van de verdachte zet vraagtekens bij het functioneren van de brandweer. Die zou te laat door hebben gehad hoeveel bewoners er in huis waren. De rechter wees een verzoek van de advocaat om een getuige te horen die daarover iets kon zeggen af.

De uitspraak is op maandag 19 november.

(ANP)