Er wordt verwezen naar de kerntaken van defensie, dat zijn de militaire taken. En dat zullen altijd de eerste prioriteitsklussen voor defensie blijven. Maar zijn die taken nog wel zo actueel als jaren geleden toen de russen gevaarlijk waren (nu nog een beetje ). Maar de taak van defensie op dit moment uitgekleed is tot alleen nog oefenen en op missie gaan. En zo af en toe bijstand verlenen in NAVO verband. En defensie zelf ook aangeeft dat er een duidelijke verschuiving van haar takenpakket gaande is. Neem het NBC verhaal, neem het verhaaltje bijstand verlenen bij bijzondere politieinzetten. Neem het duiken, dan ook nog de inzet van heli's bij natuurbrandbestrijding.
Dit is mogelijk omdat defensie de middelen en mensen heeft om dit soort taken te kunnen doen. Dus waarom geen gebruik maken van hun expertise?
En er wordt elke keer wel weer verwezen naar die kerntaak. Maar als die kerntaak zo belangrijk is, had er niet zo strak bezuinigt moeten te worden en al die tanks verkocht moeten worden en complexen gesloten moeten worden enz. Dus blijkbaar is die kerntaak niet zo heel erg spannend meer als hier wordt gesuggereerd.
Je moet je beter inlezen in de materie. Ik heb dat gedaan, het is mijn vak. Die krimpende budgetten hebben niets te maken met dreigingsniveaus, en alles met politieke voorkeur. Dat wordt vredesdividend genoemd: er gebeurt toch niets dus er kan wel wat af. En inderdaad, heel lang heeft dat prima gekund. Maar de ondergrens is bereikt. Voorbeeld: wij hadden ooit 15 mijnenjagers. Dat getal is niet uit de lucht gegrepen. Het kost gewoon heel veel tijd om een stuk zee te schonen van mijnen. Nu zijn het er nog 6. Minder dan de helft, en effectief in verband met onderhoudscycli nog minder. Als er nu een terrorist of buitenlandse mogendheid (waar ligt de grens tegenwoordig?) een geïmproviseerde zeemijn in de havenmonding van Rotterdam legt (lees: 's nachts over de plint van een schip duwt want zo simpel is het), of een geloofwaardige dreiging in die richting creëert dan gaat geen rederij het risico nemen. Dat kost klauwen met geld en is megaschadelijk voor onze economie. Maar ja, "het gebeurt toch niet", en dus is onze capaciteit om er iets aan te doen weggesneden. Zo gaat het overal.
Defensie heeft duikers voor militaire taken. Defensie heeft NBC specialisten voor militaire taken. Defensie heeft een UIM omdat die taak wettelijk zo belegd is (en omdat zij ook militaire taken uitvoeren). Defensie heeft helikopters voor militaire taken. In al die vakgebieden (en alle andere ook trouwens) is gesneden in de capaciteit. De overcapaciteit die er in vredestijd was, is nu zo langzamerhand weg. Dat heeft dus gevolgen voor de civiele ondersteuning. Sterker nog, onze militaire taken (en die zijn een heel stuk breder dan wat u schetst) staan onder druk door het gebrek aan capaciteit want de politiek heeft het pakket taken niet aangepast aan het verminderde budget. Daarom moeten er keuzes gemaakt worden en daarom zal defensiebijstand vaker niet plaats gaan vinden.
Ik hoor regelmatig redeneringen zoals die van Peter71. Helaas zijn ze onjuist. Niet expres, maar door gebrek aan kennis. Dat is u niet aan te rekenen, want onze media vinden het ook niet interessant; komkommernieuws overheerst in ons land. Overal in de wereld stijgen defensiebudgetten, en hard ook. Behalve in Europa, want hier gebeurt toch niets. Ik hoop dat u lekker slaapt.