Het zal er hoogstwaarschijnlijk op uitdraaien dat men bij een groot evenement net zo lang blijft overleggen totdat de boel is "overgewaaid" of totdat er een grote calamiteit is opgetreden.
In het eerste geval zal het dus met een sisser aflopen en in de tweede situatie kunnen de hulpdiensten de boel, met hun, in eerste instantie beperkte mogelijkheden en middelen,dan gaan opknappen.
Hier ben ik het toch niet helemaal mee eens, mijn ervaring is dat er ook een middenweg bestaat. Bij een (groot) evenement liggen er over het algemeen ook draaiboeken klaar met noodscenarios en zijn er ook nog simpelweg de berekeningen voor de sterkte van bijvoorbeeld een podium. Bij grote podia is er dan ook grote kans dat er ergens een windmeter staat opgesteld omdat de doeken/zeilen er boven bepaalde windsnelheden uit moeten.
Als voorbeeld afgelopen 5 Mei, Bevrijdingspop Haarlem heeft kort na de openstelling van het veld de poorten weer gesloten voor onbepaalde tijd vanwege de weersverwachting,in korte tijd harde windstoten en hagel/regen met daarna onweer gevolgd door aanhoudend veel wind met windstoten. Hierdoor bleef het festival terrein vrij (podia, torens en grote bomen) maar stond uiteindelijk een deel van de Haarlemse binnenstad vol met bezoekers die naar binnen wilden.
er is uiteindelijk besloten om de doeken ut de podia en torens te snijden toen bleek dat het noodweer direct boven de festivallocatie (stadspark Haarlemmer Hout) zou plaatsvinden. Hiervoor zat er een metereoloog (specifiek naar de kaarten van de regio te kijken vanuit een locatie naast het festival terrein. Om dit in een korte tijd te kunnen doen waren er niet alleen de nodige vrijwilligers beschikbaar, maar waren er specifiek voor dit scenario externe professionals ingehuurd om standby te staan. In het beginnende noodweer is er zo snel mogelijk geklommen in de torens en podia om doeken weg te snijden voordat het onweer zou losbarsten zodat in iedergeval de wind er beter doorheen kon waaien. Zodra dit in de buurt kwam was het iedereen op de grond los van de (stalen) torens en podia (overigens netjes geaard door aardnet tot op een diepte van 4 tot 6 meter). Zodra er van de metereoloog weer het sein kwam dat het onweer voorbij was meteen weer verder om alles er uit te halen.
De reden om zo'n beslissing op het laatste moment te nemen is simpel en ook al eerder gegeven, voorspellingen zijn niet meer dan dat, pas heel kort voor het moment zelf kan je zien wat er daadwerkelijk lijkt te gaan gebeuren. Bij voorbaat dergelijke maatregelen nemen (wegsnijden doeken/afgelasten etc) is bijna geen optie omdat er vaak ook enorme (sponsor)bedragen mee gemoeid zijn die je niet krijgt als je preventief handelt, maar (deels) wel als er aantoonbaar sprake van overmacht (weersomstandigheden, ramp etc.) is. En ook nog het visuele aspect, je hangt alles op zodat het publiek een mooi plaatje heeft, dat wil je niet (onnodig) bij voorbaat verpesten.
Door deze beslissingen is het in Haarlem uiteindelijk allemaal goedgekomen, en kon vanaf 15:00 het festival gewoon doorgaan, met slechts een kleine visuele aantasting.
In de 25 jaar dat ik hier als vrijwilliger rondloop hebben we dit nog niet hoeven doen, terwijl we ook in het verleden wel (behoorlijk ) slecht weer hebben gekend. En geloof me, het wegsnijden van doeken in de stromende regen en hagel zorgt in iedergeval voor een gezonde dosis adrenaline, zeker als je in de verte onweer ziet aankomen, dan is 14 meter hoogte ineens best ver van de grond
GreetZ,
Nachtbroeder1978