Danny, dank voor je antwoord, de triage die jij beschrijft is de SIEVE triage, welke ook door die eerste ambupleeg gebruikt wordt en goed door medisch leken uit te voeren is ( zelfs beter door leken met een korte instructie dan medici
).
Maar het moet wel duidelijk zijn wie er de verantwoordelijkheid draagt, en dat is in Nl de Witte kolom.
T4/overleden is inderdaad ook in vredestijd een categorie die we gebruiken om, dat we het adagium do the most for the most gebruiken, zoals Danny al aangeeft. Indien je binnen 30 seconden de luchtweg niet vrij kunt maken bij de primaire triage, zul je deze persoon als verloren moeten beschouwen omdat de kans dat hij/zij binnen 5 minuten geholpen kan worden nog kleiner is dan bij een normale situatie, De 1e verpleegkundige moet zich echt richten op de prioterisering en triage, zodat er voldoende hulp ingeschakeld kan worden, als hij/zij dat niet doet gaan er nog veel meer mensen dood.
De Gewondenkaarten zijn in eerste instantie bedoeld om die triage categorie visueel weer te geven en om vervolgens bij elk contact met een hulpverlener een korte record te noteren van de metingen/ behandeling zodat er geen gevaar optreed voor het slachtoffer. Daarnaast is de registratie van NAW gegevens op het rampterrein/gewondennest al belangrijk om de registratie van de locatie van betrokkenen op gang te krijgen. Dit is belangrijk voor zowel gewondenspreiding, als gemeente ghor en de familie van slachtoffers natuurlijk.
Ambulances moeten zich trouwens voor vertrek van het rampterrein melden bij de Coordinator gewondenvervoer (CGV) om daar te horen naar welk ziekenhuis ze mogen gaan, dit om de gewondenspreiding te waarborgen en de ziekenhuizen niet te belasten boven de Medische behandel capaciteit (MBC) , zo kunnen sommige SEH's maar 2 of 3 T1's aan per uur, en anderen 8 of 9 per uur. De CGV is degene die dit proces bewaakt en registreert welk slachtoffer (nummer en of naam) naar welk ziekenhuis gaat.