GROOTSE INTERNATIONALE OPSPORINGS- EN REDDINGSOPERATIES CENTRAAL IN TWENTEWetenschap en praktijk bundelen krachten tijdens oefening op luchthaven Twentehttp://www.utwente.nl/archief/2012/12/grootse_internationale_opsporings_en_reddingsoperaties_centraal_in_twente.docx/13 december 2012
Satelliet
De achtste internationale conferentie geografische informatie en rampenmanagement (Gi4DM) vindt dit jaar plaats in Twente en biedt een unieke gelegenheid voor wetenschappers en professionals op het gebied van stedelijke opsporings- en reddingsoperaties. Tijdens dit tweedaagse evenement op 13 en 14 december vindt er bijvoorbeeld een USAR (Urban Search and Rescue) oefening plaats op de luchthaven Twente. De conferentie biedt volop mogelijkheden voor interactie tussen wetenschappers en vaklieden. De Universiteit Twente en de Veiligheidsregio Twente zijn gastheer.
De afgelopen jaren hebben rampen van natuurlijke en technologische oorsprong enorme sociaaleconomische verliezen en miljoenen slachtoffers veroorzaakt. Een goede samenwerking en coördinatie van crisisresponsoperaties zijn van cruciaal belang om adequaat te reageren op elke crisissituatie. De vooruitgang van de technologie levert een sterke bijdrage ter ondersteuning van de crisisrespons. Systemen voor vroegtijdige waarschuwing bijvoorbeeld of sensoren en camera’s die geluiden en beelden vastleggen of palen die bepaalde gasmetingen verrichten. Allemaal waardevolle maatregelingen die met succes zijn doorgevoerd in vele landen en regio's over de hele wereld. De onderdelen in dit verband worden op doeltreffende wijze verzameld en geïntegreerd onder de noemer geo-informatie. Echter, de situatie inschatting en het bewustzijn bij rampenbestrijding vragen nog om aandacht. Om daarvoor meer systemen verder intelligent te maken, is een uitgebreide samenwerking nodig tussen rampenbestrijders, systeemontwerpers en onderzoekers. De Universiteit Twente is vooral betrokken vanwege de grote bijdrage van ICT kennis en voorzieningen bij rampen.
In gesprek met de officier
“Gi4DM 2012 is bijzonder belangrijk, omdat de ontwikkelingen van de geografische informatie over crisisbeheersing op deze wijze wetenschappelijk worden doorontwikkeld. En daarom ondersteunen wij de conferentie vanuit de Veiligheidsregio Twente (VRT)”, vertelt Gerke Spaling, informatiemanager VRT. Wetenschapper Paul Havinga van de Universiteit Twente vervolgt: “Deze conferentie is dé plek voor het uitwisselen van ervaringen, kennis en ideeën voor het vinden van passende oplossingen voor de crisis response uitdagingen. Onderzoekers kunnen bijvoorbeeld in gesprek met officieren om te bekijken of de richting van hun onderzoek goed is. Technici werken op hun beurt met zelf ontwikkelde prototypesystemen in échte veldproeven. Leveranciers tonen producten die de samenwerking tijdens een ramp verbeteren. Officieren krijgen tests en demo’s onder ogen van de state-of-the art technologieën. Naast de wetenschappelijke presentaties en discussies zijn er vele spannende evenementen georganiseerd.”
De onderdelen op een rij
- De Veiligheidsregio Twente organiseert de belangrijkste oefening de Troned;
- De COMMIT Sensafety project laat haar resultaten zien;
- Diverse testscenario’s worden getoond met partners als luchthaven Schiphol, Tata steel en Studio Veiligheid;
- Het eerste Nederlandse platform voor innovatie, i-Bridge, demonstreert een aantal veldproeven;
- Op de luchthaven Twente zijn een aantal demo tenten opgericht;
- Tevens zijn er verwarmde tenten voor deelnemers van de conferentie die dichtbij de veldtests en oefeningen willen staan;
- Tenslotte zijn er doorlopend (dagelijks en s’ nachts) workshops en discussies.
Meer informatie
De conferentie Gi4DM 2012 en de oefening op de luchthaven Twente zijn bedoeld voor wetenschappers en praktijkmensen uit het werkveld van de rampenbestrijding. Naast de Universiteit Twente is de TU Delft betrokken.
In het weekend van zaterdag 15 en zondag 16 december organiseert de VRT een internationale USAR- oefening.
PDF: http://www.vrtwente.nl/troned/Folder.pdf