Veel aandacht voor brandveiligheid in overleg Tweede Kamer

Auteur Topic: Veel aandacht voor brandveiligheid in overleg Tweede Kamer  (gelezen 3159 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Gepost op: 13 december 2012, 16:40:21
Veel aandacht voor brandveiligheid in overleg Tweede Kamer



tweede kamerWoensdag kwamen de leden van de vaste Kamercommissie Veiligheid en Justitie bijeen om te praten over Nationale veiligheid, crisisbeheersing en brandweerzorg. Er stond een groot aantal brandweeronderwerpen op de agenda.

Veel aandacht was er voor brandpreventie, waaronder brandveiligheid van meubilair. Het was met name de CDA-fractie die hier erg op toe spitste. Om de eigen verantwoordelijkheid van burgers en bedrijven voor brandveiligheid te benadrukken en regio's te ondersteunen zodat zij zélf - structureel - capaciteit voor deze taken gaan organiseren, blijft volgens het CDA de komende jaren een stimuleringsbijdrage van het ministerie nodig.

Productveiligheid

Zo ook de brandveiligheid van meubilair. PvdA en D66 pleitten voor meer aandacht voor preventie en het invoeren van dwingende maatregelen zoals brandvertragende middelen in meubilair en gordijnen. Op de vraag van het CDA hoe de minister aankijkt tegen innovatie op dit vlak en of hij de meubelbranche wil aanmoedigen deze handschoen op te pakken, deed Opstelten de toezegging nog voor de zomer met een rapportage en programma met maatregelen te komen. Hij zorgt ervoor dat het Veiligheidsberaad en het veld dit zullen steunen.

Dekkingsplannen

Veel kritische vragen waren er ook over de dekkingsplannen. De minister benadrukte dat regio's hierin een eigen, bewuste bestuurlijke afweging dienen te maken. Daarbij kan het volgens hem ook om een flexibele, maar gemotiveerde omgang met de tijdnormen gaan. ‘Maar alle regio's moeten voor 1 januari hun dekkingsplannen op orde hebben. En dan gaat de Inspectie er nog overheen en hebben we objectieve gegevens. Als er aanleiding voor is dan grijp ik in', zo stelde minister Opstelten.

Discussie was er ook over het sluiten van kazernes. De SP wilde dat er - tot er duidelijkheid is over de dekkingsplannen - geen kazernes worden gesloten. De minister gaf aan dat het Rijk dan op de stoel van de gemeenteraad en de regio's ging zitten en ging daarin niet mee.

Voertuigbezetting en opkomsttijden

Voor wat betreft de bezetting van brandweervoertuigen stelde de minister woensdag naar aanleiding van een aantal kritische vragen dat hij niet van plan is de experimenten op dit gebied te laten stoppen. ‘De standaard is zes personen op de TS en in de wet staat dat je daarvan mag afwijken. En dat is een verantwoordelijkheid van het bestuur van de Veiligheidsregio,' stelt Opstelten. Het CDA wees de minister op het inspectierapport over opkomsttijden. Daarin mist de partij de visie van de minister op een wezenlijke aanbeveling van de inspectie, namelijk dat de brandweerzorg als geheel moet worden bekeken, met een balans dus tussen preventieve en repressieve brandweerzorg. Die aanbeveling is belangrijk, omdat het normstelsel is gebaseerd op uitgangspunten die in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw klopten, maar inmiddels niet meer.' De minister antwoordde dat de problematiek wordt meegenomen bij de evaluatie van de Wet Veiligheidsregio's.

Oefenen

Ook de noodzaak tot oefenen en trainen - ook op nucleair gebied - kwam aan bod. De minister gaf aan dat hij landelijke kaders stelt waaraan regio's moeten voldoen. Hij is zelf ook persoonlijk betrokken bij oefeningen en grensoverschrijdende samenwerking met België en Duitsland op nucleair gebied. Hij vond dat de samenwerking met België niet goed verloopt. ‘Wij zijn een beetje klaar met de plannenmakerij', zo stelde hij en wees op de noodzaak dat ook decisionmakers en bestuurders meer moeten oefenen.

Actueel was de discussie over het slachtofferregistratiesysteem. Dit naar aanleiding van het inspectierapport over de treinramp in Amsterdam die een dag eerder openbaar werd gemaakt en waarbij het uitgangspunt is om verwanten sneller te kunnen informeren over niet-zelfredzame slachtoffers. Ook NL-Alert kwam aan bod. Dit is een nieuw waarschuwings- en alarmeringssysteem van de overheid dat als extra instrument kan worden ingezet bij rampen en crisis. ‘Eind 2014 is deze op 90% van alle smartphones te ontvangen', aldus Opstelten.

Meldkamer

De SP had zorgen over het samenvoegen van meldkamers en de totstandkoming van de nieuwe meldkamerorganisatie. Ook de PVV deelde deze onrust. ‘De samenwerking tussen meldkamers heeft alles in zich om fout te gaan.' Het advies hierover van de Commissie Eenhoorn komt in januari 2013.

De minister had ook goed nieuws voor de brandweerregio's. Zij krijgen er nog dit jaar allemaal een substantieel bedrag bij voor zaken die op hen afkomen. Opstelten gaf aan in reactie op vragen van het CDA dat de regio's dit ook kunnen gebruiken voor activiteiten op het gebied van brandveilig leven.  De Kamerleden hebben de behoefte om vaker bij elkaar te komen om over deze materie te praten. Een Voortgezet Algemeen Overleg vindt plaats na het Kerstreces.

http://www.brandweernederland.nl/actueel/brwnl_nieuws/?ActItmIdt=34470


Goed nieuws dat de politiek  meer aandacht voor de brandweer gaat hebben?