OM tevreden over lik op stuk rond de jaarwisselinghttp://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@160188/tevreden-lik-stuk/10 januari 2013 - Openbaar Ministerie
Het OM is tevreden over de lik op stuk aanpak gedurende de afgelopen jaarwisseling. Tijdens de jaarwisseling zijn er in totaal 723 personen door de politie aangehouden voor een misdrijf dat verband hield met de jaarwisseling en aangeleverd aan het OM. De meeste feiten betreffen belediging, vernieling, mishandeling, bedreiging en openlijke geweldpleging. Er zijn 180 mensen in verzekering gesteld. Daarvan zijn 24 personen in bewaring gesteld.
De lik op stuk aanpak bestaat uit een variëteit aan afdoeningen. De officier van justitie kan afhankelijk van het strafbare feit kiezen uit een OM-strafbeschikking, een transactie of het dagvaarden van de verdachte. Wordt iemand gedagvaard dan kan dat gebeuren voor een supersnelrechtzitting, een gewone snelrechtzitting, een themazitting of een reguliere zitting bij de politierechter (PR-zitting) of een meervoudige kamerzitting (MK-zitting). Het is afhankelijk van de juridische eenvoud van de zaak voor welke zitting gekozen wordt. Alleen zaken die juridisch gezien eenvoudig zijn, en waar bijvoorbeeld niet veel getuigen voor moeten worden gehoord, zijn geschikt voor een supersnelrechtzitting. Zaken die meer onderzoek vergen worden voor een latere zitting gedagvaard.
Van de 723 zaken die bij het OM zijn binnengekomen, heeft het OM inmiddels al in 419 zaken - zo blijkt uit een tweede inventarisatie - bepaald hoe de zaken dienen te worden afgedaan.
ZSM
Op 1 januari hebben overal in het land officieren van justitie samen met de politie zaken beoordeeld. Uit een tweede inventarisatie blijkt dat er inmiddels 419 zaken van de 723 zaken door het OM zijn beoordeeld, met name via de ZSM-werkwijze waarbij de ‘S' staat voor slim, selectief, snel, simpel, samen en samenlevingsgericht. Indien er sprake is van recidive is dat van invloed op de hoogte van de op te leggen sanctie of de strafeis. Bij ZSM zijn ook slachtofferzorg en de reclassering betrokken. In die gevallen dat er schade is wordt de grootte van de schade zo snel mogelijk vastgesteld zodat de schade aan het slachtoffer snel kan worden vergoed. Zo heeft een slachtoffer in Rotterdam direct de schade vergoed gekregen van twee vernielde tafels. Een slachtoffer in Zeeland-West-Brabant kreeg direct de schade van een vernield raam vergoed.
Van de 419 zaken is in 167 zaken besloten tot een OM-strafbeschikking, een transactie of een voorwaardelijk sepot. Zo hebben tien personen in Midden-Nederland en in Zeeland-West-Brabant direct op 2 januari een taakstraf moeten uitvoeren. Dat een strafbeschikking fors kan uitpakken blijkt uit de volgende zaken. Voor de ernstige belediging van een politieagent werd door de officier van justitie in Midden-Nederland een geldboete van 1050 euro opgelegd. In Rotterdam hebben enkele personen een boete van honderden euro's moeten betalen wegens belediging of gebruik van geweld tegen politiemensen of beveiligers. De officier van justitie in Oost-Nederland legde een boete op van 800 euro wegens het beledigen van een agent.
In 13 relatief geringe zaken waarbij minderjarigen waren betrokken is besloten de zaak door te sturen naar bureau Halt. In 6 gevallen is de zaak doorgestuurd naar het Veiligheidshuis voor nader overleg met de (zorg)partners. 48 zaken werden geseponeerd en 185 personen zijn gedagvaard.