Littekens in de boezems kunnen zorgen voor een versnelde hartslag. In het gebied van de AV-knoop kan er na een hartoperatie ook iets misgaan (AV-nodaal), gevolg is dat het hart verschrikkelijk snel kan gaan kloppen.
In de context van dit topic zie ik hier een gevaar in. Supraventriculaire tachycardie (supra=boven, ventriculair=hartkamers, tachycardie=versnelde hartslag).De meeste AED's hebben analyse-software wat is samengesteld door heel veel ECG stroken van volwassen te analyseren en te bepalen of er een schok moet komen of niet. De kans is groot dat de AED een schok gaat leveren bij kinderen met supraventriculaire tachycardie (SVT) terwijl dit niet moet. Als de AED fabrikant dit probleem oplost zorgt het weer dat de AED niet meer afgaat bij volwassenen als het wel moet.
Het spreekt voor zichzelf dat littekens afhankelijk van de locatie in het hart daar een probleem kunnen gaan opleveren, om een beetje bij het onderwerp van het topic te blijven laat ik deze buiten beschouwing. Het is zeker niet zo dat het direct na een operatie al te merken is, littekens kunnen ook een paar jaar na een hartoperatie voor het eerst dit soort problemen geven. Heel veel dingen weten we ook nog niet, veel geopereerde kinderen moeten nog volwassen worden of zijn hooguit een paar jaar volwassen.
SVT bij kinderen kan ook zonder een hartoperatie voorkomen, soms heeft moeder natuur een kabeltje teveel aangelegd. Wat bij kinderen ook voor kan komen is dat de sinusknoop te veel prikkels gaat afvuren. Sinustachycardie. Dit kan ook zorgen dat de AED een schok zal geven bij kinderen terwijl het niet moet.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Het hart is een simpel orgaan, het zijn allemaal cellen die opladen en weer ontladen. Moeder natuur heeft bedacht dat de meeste cellen gewoon volgers zijn. Een groepje cellen in de rechter boezem (sinusknoop) begint met ontladen, de buurman volgt, zijn buurman volgt, de buurman daarvan volgt ook, enz.
Het volgen gaat niet zonder meer over van de boezems naar de kamers, er is gedacht aan isolatie, in het tussenschot tussen boezems (bovenkant) en kamers (onderkant) en de linker en rechter boezem zit weer een belangrijk groepje cellen. Deze cellen ontvangen de prikkel en bewaren de prikkel heel even.
Dit groepje cellen (AV-knoop) laat daarna de prikkel weer ontsnappen via een hoofdkabel (bundel van His), daarna takt de hoofdkabel af in drie nieuwe kabels (bundeltakken). Twee bundeltakken zorgen dat de prikkel naar de linker-kamer gaat (voor- en achterzijde), de andere bundeltak zorgt dat de prikkel naar de rechter-kamer gaat. De bundeltakken komen weer uit in dunnere kabeltje (Purkinje vezels), deze kabeltjes geven de prikkel door aan de cellen van de hartkamers.
Bij iedere hartoperatie ontstaan littekens, een litteken kan niet meer reageren zoals een normale hartcel. Op de plek van een litteken stopt het volgen van de buurman en gaat deze reactie een andere route zoeken om voorbij het litteken te gaan.
Als het litteken in de boezem zit gaan de cellen een alternatieve route zoeken, als het litteken in de kamer zit gaan de cellen van een kamer een alternatieve weg zoeken. Een operatie litteken heel dicht in de buurt van de AV knoop kan veroorzaken dat een ander gebied zich gaat gedragen als de AV knoop (ectopisch). Bij de sinusknoop kan het zorgen dat de sinusknoop onvoldoende prikkels af geeft, etc., etc.
Medicatie, een pacemaker, ICD zijn allemaal methodes om deze problemen zo goed mogelijk op te lossen.