Brandbestrijding en (illegaal) vuurwerk, onderschatte risico's?

Auteur Topic: Brandbestrijding en (illegaal) vuurwerk, onderschatte risico's?  (gelezen 2580 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Danny722

  • Manschap A
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,085
Naar aanleiding van onderstaande post van Live en aandacht voor de materie binnen ons korps de laatste tijd heb ik dit topic geopend.

Politie neemt 6000 kg vuurwerk in beslag

http://www.politie.nl/nieuws/2012/december/18/02-politie-neemt-6000-kg-vuurwerk-in-beslag.html
Laatste update: 18-12-2012 | 11:43 Woordvoering: Gelderland-Zuid

Ede - Een gezamenlijke actie van het vuurwerkteam van Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid heeft er toe geleid dat na een anonieme tip maandagmiddag een 32-jarige man uit Ede kon worden aangehouden voor het handelen in illegaal vuurwerk. De politie nam bij de verdachte 6000 kg vuurwerk in beslag.

De politie ging maandagmiddag naar het opgegeven adres aan de Peteweg in Ede. Daar werd bij een vrijstaande woning in een schuur de partij vuurwerk aangetroffen. De gehele partij werd door een gespecialiseerd bedrijf afgevoerd en zal worden vernietigd. De verdachte werd in verzekering gesteld. De politie zet het onderzoek voort.


Zoals hierboven te zien is: 6000 kilo vuurwerk opgeslagen in een schuurtje. Een schuurtje, dat gewoon midden in een woonwijk kan staan en waarvoor je zomaar een brandmelding op de pieper zou kunnen zien. Een schuurbrand; hoe groot kan dat nou worden?

Recentelijk kregen we een presentatie over illegaal vuurwerk. Een aantal stuks vuurwerk heeft namelijk gewoon de kracht van een handgranaat -of erger. Zo ook een stuk vuurwerk met maar liefst 450 gram 'flitspoeder'; naar mij is verteld ruim het dubbele van de explosieve stoffen in een handgranaat. De exacte verhouding is mij onbekend, maar het gaat om het idee dat dergelijk illegaal vuurwerk meer dan levensgevaarlijk is en dat er in Nederland een hoop schuurtjes verkapte munitiedepots zijn -immers zal het schuurtje in Ede niet het enige 'opslagje' zijn....

Nu nadert oud en nieuw ook: deskundigen hebben al gewaarschuwd dat de kans op ernstig letsel steeds groter wordt. Ook bij hulpverleners. Vorig jaar zijn in De Bilt verschillende brandweermannen gewond geraakt door een ontploffend stuk illegaal vuurwerk, waarbij nog steeds niet iedereen volledig hersteld is. Dit jaar is het advies dan ook: alleen naar buiten met helm op je hoofd en de veiligheidsbril voor.

Hoe wordt er in andere korpsen met het vuurwerkrisico omgegaan? Zijn er procedures? Worden de (enorme en vaak onbekende) gevaren benadrukt op oefenavonden of briefings? En...is het eigenlijk nog wel verantwoord om een straat in te gaan waar zwaar illegaal vuurwerk wordt afgestoken om een brand te blussen, zelfs als die dreigt over te slaan naar woningen?


VRU - Post Den Dolder / Post Zeist Grote interesse brandweerkunde en natuurbrandbestrijding


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #1 Gepost op: 19 december 2012, 16:35:16
De kans dat je illegaal vuurwerk tegen kunt komen bij een schuurbrand of zolderbrand is niet echt specifiek voor deze weken te noemen. Er zijn zat voorbeelden waarbij hartje zomer illegaal vuurwerk werdt aangetroffen na een zolderbrand.

Je eigen veiligheid tijdens de oud&nieuwnacht staat al tijden boven aan.
Ik zag gisterenavond dat de VRU alweer een zak met oordopjes had achtergelaten op de post, dus die gaan over een paar dagen op beide voertuigen.
Wij dragen dan ook standaard de helm met veiligheidsbril voor. Kraag blusjas dicht, en ook de nekflappen van de helm dicht. Zo ook gewoon je blushandschoenen aan, ook als je niet aan het blussen bent. Zo verklein je het risico dat er vuurwerk via een kiertje in je nek of ergens anders kan komen.