Het gaat natuurlijk niet om kleur, maar stijl. De gele jas van het oude uniform was duidelijk gebaseerd op de oude blauwe jas. Bij de nieuwe S&V uniforms van de NS zie je dat de jas in dezelfde stijl is als de polo. De gele hoes van het politievest is echter een complete stijlbreuk met de blauwe hoes, de polo, de windstopper en het jack.
De geüniformeerde leden van het programmateam voor het operationele politie uniform, waarvan ik er één was, hebben tijdens het traject al geprobeerd de gele jas er door heen te krijgen. Dat lukte niet omdat het niet in de opdracht van het programmateam was opgenomen. Wel hebben we het bij de eindbijeenkomst geplet voor het zelfde model als het all weather jack, waarbij de kleuren min of meer negatief zijn t.o.van dat jack. Dus alles wat geel is wordt blauw en andersom. Omdat het jack geschikt moet zijn voor werkzaamheden op auto(snel)wegen, het spoor en havens eist de arbo een bepaald oppervlak aan geel materiaal en reflectie. Dat is dan ook de reden dan de gele hoezen van het veiligheidsvest formeel niet gescikt zijn voor dat doel en zijn er nog steeds afzonderlijke zichtbaarheidsvesten. Hiervoor komt er een aparte aanbesteding. Er is op dit punt al heel veel gepost via dit forum. Je hebt gewoon te maken met regelgeving. En dat strookt niet altijd met wensen van de dragers en de ontwerpers.
Ongeacht wat er ontworpen wordt. Er zijn altijd collega's die zelf wel even bepalen hoe en wat ze dragen. Ik noem maar als voorbeeld dat in de eenheid Den Haag emblemen van hondengeleiders en de voetbaleenheid aan het nieuwe uniform zijn toegevoegd, terwijl dat uitdrukkelijk niet de bedoeling is. Of ze staan in de duisternis midden op doorgaande wegen zonder enige zichtbaarheidskleding te dragen. En als laatste voorbeeld: het gebruik van metalen rangonderscheidingen op het OPU