Wat leuke patentjes van Zoll:
Cpr sensitive ecg analysis in an automatic external defibrillator
EP 1603637 B1
http://www.google.nl/patents/EP1603637B1?clEP1595575 - ECG rhythm advisory method and apparatus
https://register.epo.org/espacenet/application?number=EP05252927&lng=en&tab=mainVooral die laatste is leuk, als je in de full text duikt beschrijven ze de daadwerkelijke detectie, ik ben er even snel overheen gegaan maar heel kort samengevat:
het ECG signaal wordt omgezet in het frequentie domein, heel kort door de bocht, het ecg dat je op een monitor ziet is in het tijd domein, op je X as staan seconden, op je Y as millivolts. In het frequentie domein vervang je de X as, je zet er niet seconden op, maar Hertz, je krijgt dan een heel ander plaatje, van exact het zelfde signaal:
Bijvoorbeeld:
Het spectrum van VF/VT ziet er heel anders uit, grofweg zal die "bult" die tussen de 0Hz en 25 Hz ligt in het plaatje hierboven veel smaller zijn en zal er meer energie in het lage spectrum zitten, dat is voornamelijk het gevolg van het bredere QRS complex bij dergelijke ritmes. VT/VF zou zich concentreren in het stukje 4Hz tot 7 Hz , waar een NSR veel harmonische heeft tot aan de 25 Hz (Clayton et. al. 1993)
De AED deelt het frequentie plaatje op en bepaalde stukjes (banden), en kijkt vervolgens naar de verhoudingen (grootte) tussen die banden. Verschillende ritmes, hebben verschillende verhoudingen de AED vergelijkt de meting met voorgeprogrammeerde thresholds van diverse ritmes. Als de signaal verhoudingen het meeste lijken op die hij kent van VT/VF dan zal hij concluderen dat het VT/VF is (zou moeten zijn) en een schok advies geven. Hierbij hanteert hij ook bepaalde thresholds, in de zin van: "vermogen in band X moet minimaal Y zijn en maximaal Z" De precieze waarde van die thresholds vond ik zo 123 niet, dat valt waarschijnlijk weer onder de info die ze liever niet delen.
Wat wel gezegd wordt is, voor de eerste schok is hij strenger dan voor volgende schokken, de thresholds zijn kritischer ingesteld om een foutieve schok te voorkomen. Daarnaast gaat hij na de eerste schok ook anders vergelijken. Hij gaat dan nog steeds die frequentie analyse uitvoeren, maar vergelijkt hem nu met gegevens van post-shock ritmes.
Interessant ook om te lezen was dat blijkbaar er verschil zit in de ritmes afhankelijk van hoe lang het arrest bezig is, Zoll noemt 4 minuten als kritisch punt. Als het zou lukken om binnen 4 minuten de eerste schok toe te dienen dan moet je dat doen, lukt het niet binnen 4 minuten dan eerst CPR en dan de schok is wat ik er uit opmaak, maar helemaal volgen doe ik die passage niet. (onderaan p4
https://register.epo.org/espacenet/application?documentId=EI7MQYOJ4385513&number=EP05252927&lng=en&npl=false)
Ze hebben ook weer technieken om in te schatten hoe lang het al bezig is en welke techniek toegepast zou moeten worden.
Het leukste aan dat patent vond ik trouwens wel dat het voornamelijk over iets anders gaat, namelijk de analyse uitvoeren tijdens de compressies. Dat is natuurlijk de reden dat Zoll met zo een irritant blokje werkt op de elektrode waarop je je handen moet plaatsen. Dat ding geeft de AED informatie over wat de hulpverlener doet. Daardoor is de software in staat stoorsignalen die door de hulpverlener veroorzaakt worden te verwijderen en blijft het ECG over, alsof de patiënt niet aangeraakt wordt. Tenminste dat is het idee. Volgens mij zijn ze er nog mee bezig. Het zou wel een groot voordeel zijn als je niet meer hoeft te stoppen met borstcompressies tijdens de analyse.