Hogere waterstanden op rivierenhttp://www.rijkswaterstaat.nl/actueel/nieuws_en_persberichten/2012/december2012/hogere_waterstanden_rivieren.aspxOp dit moment zijn er nog hoge waterstanden op de Rijn en de Maas. Deze rivieren moeten veel regen en smeltwater uit Europa afvoeren. Hogere waterstanden komen voornamelijk voor na langere perioden met veel neerslag in het stroomgebied. Daarnaast kan hoogwater versterkt worden door het smelten van sneeuw. Afgelopen dagen is er veel regen gevallen in de stroomgebieden van Rijn en Maas en waren de temperaturen hoog voor de tijd van het jaar. Als de temperaturen stijgen, heeft dit tot gevolg dat sneeuw smelt en de waterstanden ook toenemen.
Rijkswaterstaat houdt de situatie 24 uur per dag, zeven dagen per week in de gaten. Daarbij kijken we vooral naar het stroomgebied van de grote rivieren en de weersverwachting.
Stand van zaken 31–12RijnIn het stroomgebied van de Rijn is in de afgelopen 24 uur 0 tot 5 mm neerslag gevallen. Tot in de namiddag van nieuwjaarsdag blijft het vrijwel overal droog. Vanaf 1 januari in de namiddag wordt er weer enige neerslag (5 tot 15 mm) verwacht. Daarna volgt er weer een droge periode.
In de afgelopen nacht is bij Lobith de tweede top op de Rijn met een maximale stand van 14.18 m +NAP opgetreden. Daarna is een langzame daling ingetreden. De daling zal op 31 december langzaam en vanaf morgen sneller doorzetten. Aan het eind van deze week (rond 5 januari) zullen de uiterwaarden langs de Rijntakken naar verwachting weer droog vallen.
Kijk hier voor de actuele waterstand ten opzichte van NAP, type in het adresveld in 'Lobith, Gelderland' voor het meetpunt Lobith.Maatregelen die zijn getroffen zijn het openen van de stuwen op de Neder-Rijn en Lek (Driel, Amerongen en Hagestein). Verder is de keersluis bij Ravenswaaij gesloten in verband met het huidige peil. De scheepvaart maakt gebruikt van de naastgelegen Prinses Marijkesluizen.
MaasIn het Maasgebied is in de afgelopen 24 uur minder dan 5 mm neerslag gevallen. Voor vandaag worden zeer geringe hoeveelheden neerslag verwacht. Vanaf de namiddag van nieuwjaarsdag wordt er weer wat meer neerslag verwacht, waarbij in het gehele stroomgebied 10 tot 15 mm in 24 uur kan vallen. Voor de daaropvolgende dagen wordt vrijwel geen neerslag verwacht.
De afvoer van de Maas heeft in de ochtend van 28 december een maximum bereikt van 1317 m3/s te St. Pieter. Deze afvoer is ongeveer 24 uur rond de 1300 m3/s blijven hangen. Vanaf de ochtend van 29 december is de daling ingezet. Naar verwachting zal de daling in de komende 24 uur doorzetten tot ca. 800 m3/s op 01-01-2013. Vanaf de namiddag van nieuwjaarsdag kan ten gevolge van de dan vallende neerslag weer een kortstondige stijging van de afvoer optreden waarbij een afvoer van net boven de 1000 m3/s mogelijk is. Daarna volgen enkele dagen waarbij de afvoer tot een normale waarde voor de tijd van het jaar zal afnemen.
Kijk hier voor de waterafvoer en stroomsnelheid, type in het adresveld in 'Maastricht' voor het meetpunt Sint Pieter.De stuw bij Sambeek is inmiddels weer gesloten. De stuwen bij Belfeld en Roermond blijven vooralsnog geopend.
IJsselmeer en MarkermeerDe neerslag van afgelopen dagen, hoge rivierafvoer en beperkte mogelijkheden om het water te lozen naar de Waddenzee maken dat het IJsselmeer intussen is gestegen van normaal 0,40 m – NAP naar 0,05 m + NAP. Een verdere stijging tot NAP +10 is niet uitgesloten. Of het meerpeil nog verder zal stijgen is op dit moment niet te zeggen. Een en ander is sterk afhankelijk van de spuimogelijkheden. Dit hangt samen met de opstuwing van de Waddenzee. Er staat een stevige wind komende dagen.