024, ik ben het met je eens en heb het ook altijd vreemd gevonden dat de brandweer er binnen 6 minuten moet zijn en de ambulance binnen 15 minuten. Velen met mij overigens, doet het altijd goed op verjaardagen als de ambulancezorg aan bod komt.
Maar het is me nog niet helemaal duidelijk hoe je de oplossing ziet. Meer ambulance's met dezelfde kwalificaties als nu (dus simpel gezegd: bijv. een extra ambu in Millingen aan de Rijn, meer niet)? Of wil je minder gekwalificeerd personeel in ruil voor meer ambulance's, zoals je in veel andere landen ziet? Of nog een andere oplossing?
Wat EHBO betreft, maar dat is eigenlijk weer een andere discussie, ik heb ook redelijk recent oranje kruis boekje in het bezit en ooit eens jeugd-ehbo gehaald: de nadruk ligt veel te veel op hoe je een pleister plakt dan op handelen bij problemen in de vitale functies. Ik zou persoonlijk graag zien dat ehbo meer gaat lijken op het zhkh (zelfhulp kameradenhulp) van defensie, met wat extra uitbreiding in het pleister plakken / verbandje leggen.
Inderdaad ik zou graag zien dat men eens gaat nadenken over een norm die sinds 1982 in zwang is. De schoenen die ik droeg in 1982 zijn momenteel niet meer in zwang. Ik heb altijd problemen gehad met de zorg te zien als een markt. Het is steeds meer een bureaucratisch geheel aan het worden. Problemen lost men op met een rapportje schrijven, bij voorkeur met 24 taskforces, 100-en uren brainstormsessies en multi-disciplinaire debatten, het liefst zonder medisch specialisten omdat zij er niets van begrijpen en verder denken dan noodzakelijk is.
Af en toe trappen de bestuurders de medisch specialisten terug in de hoek door een persbericht de wereld in te helpen over het specialisten loon (wat fors lager ligt dan het inkomen van bestuurders) of men laat het volk weten dat de medisch specialisten ten onrechte behandelingen uitvoeren om hun inkomen op te krikken. Ik ken geen specialisten die ten onrechte medische behandelingen uitvoeren.
Het probleem strekt vele malen verder dan de ambulancezorg. De situatie op een verpleegafdeling is niet anders, overal managers en bestuurders die schijnbaar nodig zijn om een arts of verpleegkundige het werk te kunnen laten doen. Een hartchirug in de operatiekamer heeft te maken met minimaal 8 managers. Ik begrijp niet dat er nog mensen zijn die het normaal vinden of denken dat een chirurg geen operatie kan uitvoeren zonder al die managers.
Met weemoed denk ik soms terug aan de ouderwetse hoofdzuster op de Birckenstock sandalen die uit haar hok kwam om orde op zaken te stellen op haar afdeling.
Tegenwoordig mag het zorgpersoneel op de nieuwjaarsreceptie verschijnen om de voorzitter van de raad van bestuur te horen zeggen dat we dit jaar goed op de centjes moeten letten, in de wetenschap dat de bestuurders bezig zijn met een rechtszaak tegen de staat omdat ze niet bereid zijn een deel van hun riante inkomens in te leveren.
Omdat er zo ontzettend veel speelt in de zorg, kan ik niet zeggen op welke wijze de ambulancezorg moet worden ingevuld. Het zal ergens moeten beginnen bij de mensen die aan de knoppen draaien.