Assistentie ambulance bij reanimatie

Auteur Topic: Assistentie ambulance bij reanimatie  (gelezen 257422 keer)

0 gebruikers (en 84 gasten bekijken dit topic.

oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #70 Gepost op: 30 december 2012, 21:55:25
Daar zijn de meningen dan over verdeeld 024 want ik ben een aantal keren bij een reanimatie geweest via de aed-alert en de familie leden waren toch bijzonder blij toen ik in de woon en slaapkamer stond.

Ik heb ook respect voor burgerhulpverleners, ik bedank je zeker voor je passie, inzet en de bereidheid om andere mensen te willen helpen. In thuis situaties gaat het relatief vaak om oudere mensen, vaak mensen die ook onderliggende ziektes hebben. Ik ben niet bot of lomp door te stellen dat de meeste mensen gewoon dood gaan in hun eigen bed, op zich is dat normaal en lang niet altijd een probleem. Dit hele gedoe heeft ook iets griezeligs wat er op neer komt dat een oud mens helemaal niet meer dood mag gaan. Als arts ben ik verplicht om levensreddend te handelen, maar niemand kan mij dwingen tot zinloos medisch handelen. Ambulance verpleegkundigen handelen ook in die geest, zoals in het begin van het topic een ambulance chauffeur al aangaf, zelfs een ECG maken komt zelden voor in deze situaties.

Als mijn hart vanavond in de slaap stopt met kloppen ga ik heen als een gelukkig mens met een prachtig leven achter de rug. Ik moet wel hopen dat mijn echtgenoot niet schrikt als hij wakker wordt en de ambulance belt, want dan maakt mijn echtgenoot een compleet circus mee van burgerhulpverleners in de slaapkamer, de brandweer met grote rode wagen voor de deur, de hermandad komt binnen stormen met de AED onder de arm. Ik ga aan de AED en wordt gereanimeerd, tot het moment dat de wijze ambulance broeder binnenkomt en zegt dat mevrouw al een paar uurtjes in het hiernamaals is.

Ik vind dat ongewenst.


owning31

  • EHBO, RK, student
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 365
Reactie #71 Gepost op: 30 december 2012, 22:06:00
Ik begrijp je mening. Bij mijn eerste aed-alert kwamen we aan bij een mevrouw die niet gereanimeerd wou worden en dat heb ik toen gerespecteerd en besloten om de rest van de burgerhulpverleners buiten de woning te houden. Echter bij ons in de buurt betreft het niet alleen oude mensen zo is er laatst nog een vrouw van 40 succesvol gereanimeerd en daar was haarzoon toch echt dankbaar voor. Maar ook in dit topic is weer te zien ieder mens is anders met een andere mening en met andere wensen. En die verschillen houden het leven leuk :)


JackM

  • HBT, ICET SAVER methodiek
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 896
Reactie #72 Gepost op: 30 december 2012, 22:22:14
024, binnentreden is geen plaatse van. Je hoeft de deur niet voor me open te doen als wij met een rode brandweerauto, 6 getrainde mensen die kunnen reanimeren en in het bezit van een AED welke onmisbaar is voor de deur staan terwijl er iemand ligt dood te gaan. Wacht je liever op de gele bus ? Ik hou je niet tegen.
Ik denk dat het weinig mensen ook maar een moer uitmaakt wie er komt, als er maar zsm een goede reanimatie plaats vindt en er een aed kan worden aangesloten. Hoe sneller hoe beter en dan is er alles aan gedaan om het leven eventueel te redden.

Wel ben ik het eens dat de scholing van burgerhulpverleners beter kan en moet, en dat er een betere controle moet plaats vinden. Ik vind het simpelweg halen van een rea+aed diploma niet voldoende met een jaarlijkse bijscholing.

En misschien is het een goed idee om je echtgenoot dan te vertellen dat hij geen 112 hoeft te bellen.
Wees duidelijk, niet halfbakken, en vooral : recht voor de raap wanneer nodig,dan kom je het verste.


Red

  • HAP Eenheid Amsterdam
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,255
Reactie #73 Gepost op: 30 december 2012, 22:24:05
We zijn het toch eens dat het bij uitstek de zaken zijn waar de politie voor is. Relatief vaak blijkt de politie niet in staat om de politietaken goed uit te voeren, hoe kan je dan vol blijven houden dat het verschrikkelijk belangrijk is dat oom agent uitrukt naar de slaapkamer van burgers om daar een licht dementerende opa van 87 jaar aan de AED te hangen.
Daar zijn we ook voor, sterker nog het is het basisbeginsel van onze politie in nederland.
Citaat
Hoofdstuk II. Taak en samenstelling van de politie Artikel 2 De politie heeft tot taak in ondergeschiktheid aan het bevoegde gezag en in overeenstemming met de geldende rechtsregels te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven.
Het een sluit het ander niet uit... Dat wij af en toe iemand aan de AED hangen heeft geen enkel effect op het feit dat we ook af en toe een boef vangen.
Success is born out of arrogance, but greatness comes from humility.


Firefighter1970-b.d.

  • Belangstellende
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,293
Reactie #74 Gepost op: 30 december 2012, 22:29:18
Ik lees elke dag de krant hoor. In de zorg zijn ontzettend veel problemen, maar door de actualiteit te volgen weet ik dat soortgelijke problemen ook spelen bij brandweer of politie. Ik verbaas me zelfs over de houding van brandweermensen, omdat ik in de krant lees dat de brandweer met 4 man gaat uitrukken bij branden, terwijl het 6 man behoren te zijn. Het valt allemaal niet meer te rijmen, bij reanimaties uitrukken terwijl men op het eigen werkveld gaten laat vallen.

Zoals ik al eerder aangaf, als ik naar journaal kijk zie ik mensen met kogelgaten in de muur. Die mensen begrijpen niet waarom de politie niet in staat bleek de schutters met automatisch wapens in Amsterdam aan te houden. We zijn het toch eens dat het bij uitstek de zaken zijn waar de politie voor is. Relatief vaak blijkt de politie niet in staat om de politietaken goed uit te voeren, hoe kan je dan vol blijven houden dat het verschrikkelijk belangrijk is dat oom agent uitrukt naar de slaapkamer van burgers om daar een licht dementerende opa van 87 jaar aan de AED te hangen.

Ik volg deze discussie nu even en vraag mij af hoeveel kost het meer, om de ambulance op tijd bij een reanimatie te laten komen dus 100% binnen 6 minuten ter plaatse.

Dat is hoe dan ook onbetaalbaar.

Want idd die opa van 87 moet wel gewoon dood kunnen gaan, alleen als ik hier in Harskamp zo'n gele auto met rode en blauwe strepen nodig heb is deze als deze van de dichtstbijzijnde standplaats komt is deze situatie minimaal 200% te laat om überhaupt effectief te reanimeren, maar de ambulance is op dat gewoon ruim binnen de normen terplaatse.
Daarom sprak ook  ongeveer 100% van de dorpsbevolking er schande van toen het speciale First Responder Brandweer voertuig werd wegbezuinigd.
Want in dit soort situatie' s hebben mensen misschien zelfs liever die brandweerman/buurman die ze kennen over de vloer, als die onbekende ambulancebroeder want die komt ook maar als grote onbekende in de woning "binnendringt"

Hoeveel procent van de mensen vind het erg dat er in plaats van in eerste instantie de ambulance, een burger,brandweer of politie is die de AED aansluiten en bedient bij hen thuis als het nodig is.
Ik denk dat 95%+ daar niet eens over nadenkt en het allang gelukkig mee is dat er überhaupt snel hulp is.
En van die overige 5% zal 99% het niet erg vinden als ze weten wat die kwaliteitsverbetering hen aan extra zorgpremie gaat kosten.

Waarom denk je dat we geen 100% beroepsbrandweer hebben, omdat dat ook onbetaalbaar zou zijn dus wil je het een beetje betaalbaar houden zouden we waarschijnlijk naar een VRIJWILLIGE ambulancebemanning moeten, is dat dan een optie ???


Azijnzeikerd

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 327
Reactie #75 Gepost op: 30 december 2012, 22:32:58
In thuis situaties gaat het relatief vaak om oudere mensen, vaak mensen die ook onderliggende ziektes hebben. Ik ben niet bot of lomp door te stellen dat de meeste mensen gewoon dood gaan in hun eigen bed, op zich is dat normaal en lang niet altijd een probleem. Dit hele gedoe heeft ook iets griezeligs wat er op neer komt dat een oud mens helemaal niet meer dood mag gaan.

-knip-

Als mijn hart vanavond in de slaap stopt met kloppen ga ik heen als een gelukkig mens met een prachtig leven achter de rug. Ik moet wel hopen dat mijn echtgenoot niet schrikt als hij wakker wordt en de ambulance belt, want dan maakt mijn echtgenoot een compleet circus mee van burgerhulpverleners in de slaapkamer, de brandweer met grote rode wagen voor de deur, de hermandad komt binnen stormen met de AED onder de arm. Ik ga aan de AED en wordt gereanimeerd, tot het moment dat de wijze ambulance broeder binnenkomt en zegt dat mevrouw al een paar uurtjes in het hiernamaals is.

Ik vind dat ongewenst.

Het wordt een beetje griezelige en vervelende discussie waar je zaken erg zwart/wit stelt en enorm uit het verband rukt. Ik denk dat je ook vooral vanuit een theoretische kijk op de zaken discussieert terwijl ik mijzelf liever ervaringsdeskundige zou willen noemen. Om het maar even plat te zeggen: je wekt de indruk te denken dat elke niet-medisch hulpverlener debiel is en niet in staat is zelfstandig na te denken totdat "de wijze ambulance broeder binnenkomt en zegt dat mevrouw al een paar uurtjes in het hiernamaals is". Allereerst is een ambulanceverpleegkundige niet bekwaam en bevoegd om vast te stellen hoe lang iemand al overleden is. Daar zijn andere specialisten voor. Wel zal een beetje ambulanceverpleegkundige aan de hand van een aantal objectieve parameters, ondersteund door het LPA, een afweging maken of een reanimatie starten nog zinvol is.

In de praktijk komt het vaak genoeg voor dat niet-medisch hulpverleners die als eerste ter plaatse zijn om moverende redenen besluiten toch niet meer een reanimatie te starten en geen AED aansluiten omdat ze zelf ook wel zien dat het geen zin meer heeft.  Gelukkig zijn er nog steeds mensen die hun GBV goed weten te gebruiken (= Gezonde Boeren Verstand).

Overigens zijn de meeste meldkamermedewerkers ook niet helemaal achterlijk. Mijn indruk is dat men vooral hoog inzet als men inschat dat er nog wat eer aan de casus te behalen is. Het ligt niet voor de hand nog een heel circus op te starten als, zoals in de praktijk regelmatig voorkomt, iemand van respectable leeftijd in paniek belt met de mededeling dat partner koud en stijf in bed ligt.

In de realiteit zijn de zaken gelukkig niet zo zwart/wit als jij ze hier probeert voor te stellen. Want je zegt wel gevaarlijke dingen. Het gaat in thuis situaties ook vaak om relatief jonge mensen die "in een VF schieten", waarvan iemand dan getuige is en direct 112 belt. Hoog inzetten lijkt mij in zo'n situatie meer dan gerechtvaardigd. Wellicht zou jij het ook op prijs stellen als je morgenmiddag om 14.23 uur ineens in de woonkamer in elkaar zakt, je echtgenoot 112 belt en blij is dat een paar minuten het hele circus gearriveerd is om je met succes te defibrilleren. Of dat het hele circus niet arriveert, de ambulance wel pas na 14 minuten ter plaatse komt, je zonder succes gereanimeerd wordt en de ambulanceverpleegkundige na afloopt zijdelings opmerkt dat je meer kans gehad zou hebben als er iemand met een AED snel ter plaatse gekomen zou zijn.

En zo zeuren we lekker verder. Blijf vooral geloven in je eigen wereldje. Hoe zit het overigens met de brandweer en privacy? Mogen die wel je privedomein betreden als er brand is, of mogen ze alleen van buitenaf water door het raam spuiten?


Sesamzaadje

  • Operationeel Expert
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 739
  • Eenheid ZWB
Reactie #76 Gepost op: 30 december 2012, 22:36:35
Ik vind het wel erg zwart-wit om te zeggen: politie is alleen voor boeven vangen, brandweer voor branden blussen en ambulance voor zieken en gewonden. Het is juist goed dat die drie diensten multidisciplinair samenwerken en elkaar aanvullen en overlappen waar dat kan. Het is onzin om te zeggen dat de schutters in Amsterdam niet gepakt zijn omdat de politie te druk was met reanimeren, of dat de brandweer ergens te laat was doordat ze een aed oproep hadden. Een centralist zal altijd kijken of het mogelijk is om politie of brandweer mee te sturen. Er zijn namelijk ook zat reanimaties waarbij geen politie of brandweer komt.

Verder ben ik trouwens wel eens benieuwd naar hoeveel mensen (cijfers) er een probleem van hebben gemaakt dat een agent, brandweerman of burger met een aed de kamer binnenkwam. Wil je liever alleen een verpleegkundige of arts, dan laat je ze toch niet binnen. Iemand belt 112 omdat hij/zij geholpen wilt worden, toch mooi als die politieagent al iets voor je kan betekenen. Ook zij kunnen goed met mensen praten, ook zij worden opgeleid voor dit soort situaties.
De weg is niet de vraag waarheen, de weg is de vraag hoe.


Bozo

  • Kerninstructeur C2000
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 832
Reactie #77 Gepost op: 30 december 2012, 22:37:17
Waarom denk je dat we geen 100% beroepsbrandweer hebben, omdat dat ook onbetaalbaar zou zijn dus wil je het een beetje betaalbaar houden zouden we waarschijnlijk naar een VRIJWILLIGE ambulancebemanning moeten, is dat dan een optie ???

Kan me niet voorstellen dat er binnen de ambulancezorg voorstanders zijn, jaren geleden was er namelijk op diverse plaatsen nog sprake van vrijwilligers binnen de ambulancezorg, maar deze zijn allemaal de nek omgedraaid.  e050 Voor zover ik weet bestaat dit systeem alleen nog op Urk (FRS).
Vroeger, toen je koe nog met een korte oe schreef!


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #78 Gepost op: 30 december 2012, 22:40:51

Wel ben ik het eens dat de scholing van burgerhulpverleners beter kan en moet, en dat er een betere controle moet plaats vinden. Ik vind het simpelweg halen van een rea+aed diploma niet voldoende met een jaarlijkse bijscholing.

En misschien is het een goed idee om je echtgenoot dan te vertellen dat hij geen 112 hoeft te bellen.

Natuurlijk moet dat veel beter, ik heb al eerder aangegeven dat het primair ging om burgerhulpverleners. Moderator Red bracht de politiemensen en brandweermensen ter sprake, wat in feite een andere discussie is.

Als er vanavond een bermbrand is kan ik wel komen aanrennen en zelf gaan blussen of helpen blussen. Ik weet zeker dat de brandweer me weg stuurt. Mijn kritiek is toch niet zo vreemd als ambulancepersoneel, brandweerpersoneel of politiemensen zij aan zij gaan reanimeren met mensen waar ze geen idee van hebben wie het zijn, wat hun motieven en achtergronden zijn, wat hun kennis en kunde is in particuliere huizen.

Ik neem aan dat alle brandweermensen, politiemensen heel goed weten wat het verschil is tussen een woning van burgers en openbare ruimte. Ik lees in andere topics dat burgerhulpverleners woningen binnentreden als de deur op een kiertje staat, ik vraag me dan af waar de agenten zijn die de Wet zo goed kennen.


owning31

  • EHBO, RK, student
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 365
Reactie #79 Gepost op: 30 december 2012, 22:49:53
De reden dat die brandweerman je weg zal sturen bij die brand zijn de gevaren die het met zich mee brengt. Als je hulp aan bied op een andere manier zoals het geruststellen van mensen bij een brand of ongeval zal die zelfde brandweerman je erg dankbaar zijn.