@WillemD
Er blijft altijd een behoorlijk gat zitten tussen eerste hulp en ambulancezorg, maar dat is geen enkel probleem wanneer de basic life support van voldoende niveau en kwaliteit is.
Proberen bijna het zelfde niveau te bereiken als de ambulancezorg stelt je voor onmogelijke en onhaalbare zaken/problemen.
Afgezien van het feit of je tegen enorme koste zoveel energie, tijd en geld daaraan wil en kan spenderen. Nut en noodzaak moeten wel in evenwicht zijn en een behoorlijk toetsbaar en maatschappelijk relevant rendement opleveren
Een scheiding tussen leken en professionals moet er altijd zijn. En die grens is ook duidelijk afgebakend door wet en regelgeving.
Sommigen maken over meer dan standaard (OK) handelingen een enorme hijsa. Laten we wel wezen het oranje kruis is niet de organisatie die bepaald of iets wel of niet mag in de EHBO in Nederland. Ze beweren het wel maar ze zijn het niet.
Elke (leken) EHBO organisatie mag zijn eigen richtlijnen en eindtermen maken. Dat accepteer je of niet. Indien niet, dan klaag je maar bij de Minister.
Het Ministerie van Volksgezondheid heeft niet voor niets de Goedkeuringsregeling van het Oranje Kruis ingetrokken; leken EHBO handelingen zijn geen medische handelingen.
Het is fictie dat heel Nederland op standaard EHBO niveau (OK) moet zijn opgeleid.
Niet iedereen zal geschikt zijn voor EHBO+ maar je moet mensen en zeker bedrijven met een verhoogd ongevalsrisico wel de gelegenheid geven om te voldoen aan de opleidingseisen die een risico inventarisatie en evaluatie met zich meebrengen.
Het is daarom ook totale fictie dat de standaard BLS/AED, BHV en EHBO (ondanks zogenaamde thema's) altijd voldoende zijn wat menig BHV en EHBO opleidingsinstituut beweert.
Als alleen die mensen opgeleid worden die voor hun werk echt EHBO+ moeten hebben dan is het begin gemaakt.
Maatschappelijk relevant rendement is derhalve een loze kreet.
Als ik bij diverse oefeningen en herhalingslessen zie wat EHBO-ers en BLS-ers van de meest cruciale handelingen brouwen bijvoorbeeld het openen van de luchtweg, dan schieten bij mij wel eens de tranen in mijn ogen. En dat zijn meestal de personen die regelmatig oefenen maar nog steeds niet in staat blijken te zijn om de kinlift effectief toe te passen.
Vaak wordt het ook niet gecorrigeerd door de instructeur.
Het reanimatie en EHBO onderwijs moet eens naar zichzelf kijken hoe de vlag er eigenlijk voorstaat aangaande de kwaliteit van de cursisten die ze afleveren. Ik vind het droevig.
Een discussie over het gat tussen de ambulancedienst en EHBO is onmogelijk.
Geen mens weet wat de kwaliteit van de ambulancezorg in Nederland is. Dankzij RTL weten we dat ze meestal niet op tijd zijn. Verder weten we helemaal niets. We weten dat de ambulanceverpleegkundige een reeks voorbehouden handelingen mag uitvoeren. Dat gebruikt iedereen als argument waarom de ambulancezorg in Nederland zo goed is.
Geen mens weet of de ambulanceverpleegkundige snel en veilig iemand heeft geintubeerd of dat hij 9 poging heeft gewaagd en de tube er heeft ingepropt.
In sommige landen komt pas een arts indien daar een indicatie toe is. Dat een ambulanceverpleegkundige in Nederland bepaalde handelingen mag verrichten is ongetwijfeld uniek maar is daarmee wel een buitenbeentje in de wereld.
Wij zijn niet zo goed als we ons zelf regelmatig aanpraten.
Het is niet een kwestie van tijdstip aankomst ambulance. Het is de kwaliteit van de eerstehulp van een EHBO-er die de uitkomst kan verbeteren. Hoe beter hij opgeleid, getraind en geoefend is des te beter kan hij/zij haar mannetje staan.
Zowel EHBO-ers als ambulancepersoneel maken fouten.