Die reflex ben ik nog nooit tegen gekomen.
Ik heb er minder verstand van dan jullie, maar ik heb onderstaand onderzoek gevonden en ik denk dat het de bron is van die reflex
Jammer dat ik de resultaten niet kon vinden.
Dept. of Oral-Maxillofacial Surgery, Prosthodontics and Special Dental Care, Faculty of Medicine, Utrecht University
Universiteitsweg 100, 3584 CG Utrecht, The Netherlands --- Phone +31 30 253 3540 --- Fax +31 30 253 5537
Modulatie van kaak rek-reflex
Onderzoeksgebied
Het wetenschappelijk onderzoek van de Vakgroep Bijzondere Tandheelkunde richt zich o.a. op de neuromusculaire sturing van het kauwstelsel. Dat betekent dat wordt onderzocht hoe bijvoorbeeld tijdens het kauwen van voedsel het centrale zenuwstelsel de activiteit van de betrokken spieren zodanig regelt en op elkaar afstemt dat steeds de juiste mondopening tot stand komt en ook de juiste bijtkracht wordt geleverd. Zo is gebleken dat tijdens het kauwen slechts een geringe hoeveelheid activiteit van de sluitspieren van de onderkaak noodzakelijk is voor het maken van de sluitbewegingen. Extra spieractiviteit is echter vereist voor het overwinnen van de voedselweerstand. Om de neuromusculaire sturing van deze extra activiteit te bestuderen wordt de voedselweerstand gesimuleerd door een uitwendige kracht geleverd door een computer gestuurd elektro-magneet systeem. De elektrische activiteit van de kaakspieren en de beweging van de kaak van proefpersonen worden geregistreerd tijdens cyclische open-dicht bewegingen. Uit dit onderzoek is gebleken dat de extra spieractiviteit bestaat uit een gedeelte (< 70%) dat optreedt als directe reactie op de uitwendige kracht, terwijl het resterende deel afkomstig is van anticipatie op de kracht. De door de uitwendige kracht opgewekte extra spieractiviteit komt reflexmatig tot stand en heeft een latentie van ongeveer 20 ms. De spierspoeltjes, die aanwezig zijn in de sluitspieren, spelen hierbij een rol. Via een reflexbaan worden veranderingen in de lengte en in de snelheid van de spieren gesignaleerd door deze spierspoeltjes. De gevoeligheid van de reflex hangt af van het moment in de open-dicht beweging waarop de reflexwerking ontstaat (modulatie).
Doel van het project
De modulatie tijdens een kauwcyclus van de feedback van de spierspoel afferenten naar de motorneuronen zal worden onderzocht. Door een korte krachtpuls op de kaak uit te oefenen wordt een rek-reflex opgewekt. De krachtpuls zal worden aangeboden op verschillende momenten tijdens een open-dicht beweging. De intensiteit van de krachtpuls zal worden gevarieerd. De metingen zullen worden uitgevoerd onder verschillende condities van de voedselweerstand simulerende kracht. Uit deze metingen kan inzicht worden verkregen omtrent de modulatie van de rek-reflex van de sluitspieren van het kaakstelsel. Daarnaast zal de reflexgevoeligheid onder dynamische condities vergeleken worden met de gevoeligheid van de statische rekreflex.
Begeleiding vanuit de Vakgroep Bijzondere Tandheelkunde:
Dr. A. van der Bilt, tel. 253 3096 Stratenum, kamer 4.129,
Prof. Dr. F. Bosman
Begeleiding vanuit de Vakgroep Fysica van de Mens:
Prof. Dr. C.J. Erkelens