Assistentie ambulance bij reanimatie

Auteur Topic: Assistentie ambulance bij reanimatie  (gelezen 263914 keer)

0 gebruikers (en 11 gasten bekijken dit topic.

Sesamzaadje

  • Operationeel Expert
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 739
  • Eenheid ZWB
Reactie #170 Gepost op: 1 januari 2013, 21:48:12
Dan zijn er twee opties, geef jij het antwoord maar.

a) De prehospitale zorg schiet ruim te kort..
b) De hospitale zorg is gewoon overdreven met al die verpleegkundigen en artsen.

Préhospitale zorg schiet altijd te kort. Iemand belt 112 omdat hij/zij op dat moment hulp nodig heeft. Helaas kan die hulp die nodig is niet op dat moment worden geboden maar pas enige minuten later. Tot die tijd zal met moeten roeien met de riemen die men heeft. Toch mooi als de politie of brandweer alvast eerste hulp kan verlenen. Ik zie het hele probleem niet. Wat moet er volgens jou dan gebeuren? 500 ambulances erbij?
De weg is niet de vraag waarheen, de weg is de vraag hoe.


Defender

  • Centralist GMK, ACH, BRW
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 622
Reactie #171 Gepost op: 1 januari 2013, 22:14:24
Je mag twijfelen aan mijn deskundigheid tot je een ons weegt, mijn mening zal er niet door gaan veranderen. Op gebied van reanimaties durf ik wel de krachten te meten met een brandweerman. Dus grijp je kans om de deskundigheid van de brandweermensen op terrein van reanimaties aan te tonen.

Mijn deskundigheid is helemaal niet relevant om een er een eigen mening op na te houden. Vrijheid van mening beperkt zich niet tot het er op na houden van de mening van de massa. Ik ben niet de persoon die met bureaucraten mee gaat jubellen. Ik kan me niet vinden in de afkaveling van de zorg, de omvangrijke laag bestuurders etc. Ik vind reanimatie geen taak van de politie, geen taak van de brandweer, geen taak van de gemeentereiniging.

Het is niet relevant of in praktijk de samenwerking prima verloopt. Het is en blijft armoede. In de oorlog aten mensen bloembollen, dat deden ze niet omdat het lekker was, ze deden dat omdat door de schaarste en gebrekkige omstandigheden. Alleen was het toen pure armoede in tijden van echte armoede, in 2012 hoeft deze armoede in de zorg er niet te zijn.

De zorg is een markt, de ambulancedienst is een BV. Het gaat al lang niet meer om kwaliteit.

In  Den Haag gingen ze ruzie maken om de AED's. De ruzie is zover gegaan dat geen mens nog bij de AED kon komen. Zo belangrijk is dat AED project, bedrijven en organisaties vechten zo hard om hun eigen belangen dat men niet schuwt om een middel in te zetten zodat niemand meer een mensenleven kan redden met de AED.

Dus als je het niet erg vindt vorm ik gewoon mijn eigen mening, een mening die ik niet ga veranderen omdat het een paar brandweermannen en politiemannen het niet bevalt.

Laat het duidelijk zijn dat ik heel goed kan meekomen met uw mening. Ook ik wil 10x liever dat er meer ambulances zijn ipv al die duurbetaalde managers el al die politieke mediapraat. Ik heb geen medische kennis, alleen een ehbo diploma. Op de meldkamer merk ik ook hoeveel probelemen er zijn met dekking en beschikbaarhied, dus daar kan ik alleen over oordelen. Ook ik zie dat er nog heel veel verbeterd moet worden met de inzet van burgerhulpverleners.
Ik wil alleen duidelijk maken dat ik mij niet helemaal kan vinden in de manier waarop u ons brandweermensen af en toe neerzet. Niemand hier op de kazere ziet zich als medisch hulpverlener, dat willen we niet en daar hebben we de kennis niet voor. Het gaat er ook om wat je als extra aanvulling kan betekenen. Wij masseren zodat de ambulancebemanning zich kan focussen op de medicatie etc. Dit gaat prima in de praktijk. Bevelvoerder doet de tijd en om de twee minuten wisselen we netjes. Aangezien er hier in de regio veel reanimaties zijn hebben de collega's ook veel ervaring hiermee. We helpen logistiek mee, handjes, spullen halen, ambu's draaien. Dingen die het net wat gemakkelijker maken voor iedereen. Ook ben je in sommige "gezinssituatie's" blij als je met een paar flinke jongens binnen komt zeg maar:-) Daarbij hebben wij ook meetapperatuur bij ons zodat we veilig kunnen werken en niet opeens met z'n allen neervallen. Het is net die extra aanvullig die op straat vaak erg gewaardeerd wordt. Mijn excuses als het verkeerd over kwam want ik heb absoluut respect voor uw mening en uw werkzaamheden. Ik heb alleen heel andere ervaringen op straat en zie onze aanwezigheid tijdens reanimaties vaak wel als een meerwaarde.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #172 Gepost op: 1 januari 2013, 22:14:35
Helder, maar ik kan me niet voorstellen dat 024 niet in wil zien dat het een utopie is om te denken dat er op iedere hoek een ambulance staat. De kosten van die ambulances wegen niet op tegen de extra levens die bij een reanimatie gered kunnen worden, hoe wrang dat ook mag klinken. En daarom begrijp ik ook niet dat 024 het volgende aangeeft:
Voor iemand die kennis van het hart heeft zal het bekend zijn dat snelle hulp bij een hartstilstand noodzakelijk is. Als daarin het systeem van de ambulance faalt heeft de brandweer wel degelijk iets te zoeken bij een reanimatie. Zeker de brandweer, omdat van die organisatie verwacht mag worden dat de mensen voldoende opgeleid zijn en ook oog hebben voor de randzaken, zoals familieleden. Het verhaal met burgerhulpverleners is een andere discussie......

Maar als het puur om het systeem gaat, wat voegt deze reactie dan toe?

Het heeft puur te maken met de beschikbaarheid (namelijk vrijwel altijd) van lokale brandweerposten. Een dekking die door andere diensten niet geleverd kan worden, kennelijk. Denk je echt dat brandweerlieden opkomen voor een reanimatie omdat het ritje met toeters en bellen er naartoe zo mooi is? ;)

Ik heb het niet over een utopie. De brandweer is er ook binnen zes minuten, maar er staat geen brandweerwagen op iedere hoek. Als de brandweer op tijd kan zijn, kan de ambulance dat ook.

Kosten is een ruim begrip, je kan de centen inderdaad maar ene keer uitgeven. Je kan het stoppen in veel mensen op kantoor van de RAV's, in diverse soorten managers, in hoofdkantoren van de RAV, je kan juristen en mensen van de RAV laten vergaderen over stichtingen opzetten, promotie laten bedenken, etc.

Je kan ook zeggen ambulancezorg is een basisvoorziening van de overheid, we stoppen met al die onzin, van het geld kopen we wat ambulances, geven het personeel dat daadwerkelijk met de handen aan slachtoffers komt er wat extra loon bij en een paar collega's.

Ik wil de discussie best aangaan over de kennis van het hart. Ik kan je wel vertellen dat jij van die discussie niet vrolijker gaat worden. Ik ben helemaal niet bot of lomp, maar veel mensen in hun eigen huis hoeven niet meer aan de AED. Die vlieger gaat op voor veel (zieke) ouderen. Ik hoef niet zinloos medisch te handelen, er is ook nog iets als liefdevol medisch handelen. De hartstichting roept dat die minuten zo cruciaal zijn, op zich klopt dat ook. De hartstichting geef nooit aan bij hoeveel mensen 3 minuten zonder reanimatie al te lang duurde. Het gaat niet alleen om het kunstje wat je flikt, het gaat er vooral om of je slachtoffer levend het ziekenhuis uit komt. Zelfs levend het ziekenhuis verlaten is niet voldoende, het gaat er ook om hoe iemand daarna nog geestelijk is. Zeg maar dat lieve zinnetje "Opa is niet meer helemaal zichzelf meer sinds die reanimatie" . Op zich is opa nog steeds zichzelf maar opa heeft een hersenbeschadiging.

Het punt over de burgerhulpverleners strekt veel verder, de RAV's weten niet eens wie deze mensen zijn, ze weten niet eens wat de vaardigheden of het kennisniveau is van deze mensen. Het alarmeren door de RAV na een 112 melding zie ik als een schandalige vorm van schenden van privacy van burgers als het gaat om melding op een woonadres. Zeker in een land waar steeds meer patienten naar huis worden gestuurd om er vroeg of laat te overlijden (palliatieve zorg of terminale zorg - de eerste groep gaat dood de tweede groep binnen hooguit 3 maanden). Ik kan het niet verdragen als bij deze mensen het hele circus van burgers, brandweer en politie aan de slag gaat omdat een familielid in paniek 112 heeft gebeld.


ir. Auditor

  • Ingenieur die nog geen band kan plakken.
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,655
  • Do one thing every day that scares you (M Schmich)
Reactie #173 Gepost op: 1 januari 2013, 22:28:38
Als verlengde daarin is het wel interessant dat er aan 1 kant veel commentaar is op het P2000 systeem waarbij iedereen kan zien dat er een ambulance naar het huis van de buren gestuurd wordt. Iedereen lijkt het er hier over eens te zijn dat dat toch een privacy gevoelig punt is, waarom er ook geroepen wordt om p2000 te vervangen door een gecodeerd systeem met privacy voor de burger.

Dat staat natuurlijk haaks op een SMS bom naar tientallen mensen met adres en boodschap dat er iemand gereanimeerd moet worden


Danny722

  • Manschap A
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,085
Reactie #174 Gepost op: 1 januari 2013, 22:31:08
Ik heb het niet over een utopie. De brandweer is er ook binnen zes minuten, maar er staat geen brandweerwagen op iedere hoek. Als de brandweer op tijd kan zijn, kan de ambulance dat ook.

Kosten is een ruim begrip, je kan de centen inderdaad maar ene keer uitgeven. Je kan het stoppen in veel mensen op kantoor van de RAV's, in diverse soorten managers, in hoofdkantoren van de RAV, je kan juristen en mensen van de RAV laten vergaderen over stichtingen opzetten, promotie laten bedenken, etc.

Je kan ook zeggen ambulancezorg is een basisvoorziening van de overheid, we stoppen met al die onzin, van het geld kopen we wat ambulances, geven het personeel dat daadwerkelijk met de handen aan slachtoffers komt er wat extra loon bij en een paar collega's.

Hier kan ik je -uiteraard- alleen maar gelijk in geven O0

Ik wil de discussie best aangaan over de kennis van het hart. Ik kan je wel vertellen dat jij van die discussie niet vrolijker gaat worden. Ik ben helemaal niet bot of lomp, maar veel mensen in hun eigen huis hoeven niet meer aan de AED. Die vlieger gaat op voor veel (zieke) ouderen. Ik hoef niet zinloos medisch te handelen, er is ook nog iets als liefdevol medisch handelen. De hartstichting roept dat die minuten zo cruciaal zijn, op zich klopt dat ook. De hartstichting geef nooit aan bij hoeveel mensen 3 minuten zonder reanimatie al te lang duurde. Het gaat niet alleen om het kunstje wat je flikt, het gaat er vooral om of je slachtoffer levend het ziekenhuis uit komt. Zelfs levend het ziekenhuis verlaten is niet voldoende, het gaat er ook om hoe iemand daarna nog geestelijk is. Zeg maar dat lieve zinnetje "Opa is niet meer helemaal zichzelf meer sinds die reanimatie" . Op zich is opa nog steeds zichzelf maar opa heeft een hersenbeschadiging.

Inderdaad, dat is een discussie die in principe losstaat van de snelle aankomst van hulpverleners (je kan dan immers nog niet zien of iemand het wel of niet gaat redden), maar het is wel een belangrijk gegeven.

Het punt over de burgerhulpverleners strekt veel verder, de RAV's weten niet eens wie deze mensen zijn, ze weten niet eens wat de vaardigheden of het kennisniveau is van deze mensen. Het alarmeren door de RAV na een 112 melding zie ik als een schandalige vorm van schenden van privacy van burgers als het gaat om melding op een woonadres. Zeker in een land waar steeds meer patienten naar huis worden gestuurd om er vroeg of laat te overlijden (palliatieve zorg of terminale zorg - de eerste groep gaat dood de tweede groep binnen hooguit 3 maanden). Ik kan het niet verdragen als bij deze mensen het hele circus van burgers, brandweer en politie aan de slag gaat omdat een familielid in paniek 112 heeft gebeld.

Ik denk dat de kern is dat we het samen op de best mogelijke manier op moeten lossen. Polderen ten top; en daarin speelt de brandweer in de huidige ambulancezorg bij reanimaties een belangrijke rol. Voor wat betreft de inzet van burgerhulpverleners ben ik het ook met je eens (het gaat goed :D); een duidelijk systeem met personalia en capaciteiten is eigenlijk wel een vereiste als je mensen bij wildvreemden naar binnen gaat sturen. Wat dat betreft ligt er een mooie uitdaging voor de critici van het huidige burgerAED-systeem om dat te verbeteren :)
VRU - Post Den Dolder / Post Zeist Grote interesse brandweerkunde en natuurbrandbestrijding


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #175 Gepost op: 1 januari 2013, 22:31:26
Wij masseren zodat de ambulancebemanning zich kan focussen op de medicatie etc. Dit gaat prima in de praktijk. Bevelvoerder doet de tijd en om de twee minuten wisselen we netjes.

Dat is wat ik bedoel, als men echt die beloofde kwaliteitsverbetering wil maken moet er een verpleegkundige zijn die de hartmassage overneemt. Dan heeft de andere verpleegkundige de handen vrij.

In het ziekenhuis werken heel verpleegkundigen, de meeste verpleegkundigen behoren niet tot reanimatie teams, ondanks dat ze verpleegkundige zijn. In heel veel ziekenhuizen bestaan de reanimatie teams uit cardiologen, anesthesisten, intensivisten, anesthesie medewerkers, SEH verpleegkundigen, IC of CCU verpleegkundigen. Op een afdeling waren geopereerde hartpatienten liggen zal een hartchirurg aan het team worden toegevoegd.

Wat ik alleen maar aan geef is dat de ambulance verpleegkundige al zijn werk moet doen met een allegaartje van mensen dat komt opdagen. De verpleegkundige in het ziekenhuis werkt bij reanimatie per definitie met andere verpleegkundigen, voor andere mensen werkzaam in het ziekenhuis is er geen plek om te assisteren. Binnen een paar minuten wordt het helemaal overgenomen door een gespecialiseerd team van andere verpleegkundigen en artsen.


peter h

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 353
  • instructeur EH/BHV/(P)BLS, AED, WO, verder Sigma
Reactie #176 Gepost op: 2 januari 2013, 00:08:08
024,
mag ik hieruit opmaken dat jij ook voor de reanimaties op straat, op het sportveld, thuis, (etc)  eigenlijk alleen maar mensen aanwezig wilt hebben die dagelijks / professioneel reanimeren?
(als perfecte situatie dan)
ik denk dat dat een utopie is.
Ik geef je gelijk als je zegt dat niet alle verpleegkundigen knap kunnen reanimeren. ik heb verpleegkundigen als cursist gehad die letterlijk op de buik de borstcompressies aan het uitvoeren waren..
ik heb agenten(-s) gehad tijdens een daadwerkelijke reanimatie, die mij vertelden dat ik het niet goed deed ( een andere pleeg/instructeur/burgerhulpverlener heeft dit ontkracht)
bij gebrek aan beter, zullen we het met de burgerhulpverleners moeten doen.
op elke hoek een ambulance, is niet reeel.
brandweer binnen 6 minuten, is ook niet niet reeel.
elke seconde telt.. en niks doen... dan weet je zeker dat de patient het niet, of met behoorlijke restschade, overleeft.
Hier hebben we toch een aantal mooie resultaten geboekt met de burgerhulpverleners... 98uiye


Wpie

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 239
    • EHBO Enkhuizen
Reactie #177 Gepost op: 2 januari 2013, 00:33:51

Wat ik alleen maar aan geef is dat de ambulance verpleegkundige al zijn werk moet doen met een allegaartje van mensen dat komt opdagen. De verpleegkundige in het ziekenhuis werkt bij reanimatie per definitie met andere verpleegkundigen, voor andere mensen werkzaam in het ziekenhuis is er geen plek om te assisteren. Binnen een paar minuten wordt het helemaal overgenomen door een gespecialiseerd team van andere verpleegkundigen en artsen.

In het ziekenhuis lijkt het mij ook logisch dat er 2 verpleegkundigen zijn op straat/in huis heb je dat voordeel niet, dus je moet het doen met een vuilnisman en een bakker die een AED cursus gevolgd hebben

Zelf ben ik een eenvoudige EHBO er, en zeker geen medisch expert
Maar ook ik ga met hart en ziel op een reanimatie af als ik een oproep krijg
Het enige wat ik hoop is dat de patient het overleeft doordat de bakker en de vuilnisman of ikzelf er op tijd bij waren
Ik lees hier alles wat je schrijft , en het doet mij pijn om te lezen hoe jij over ons denkt
WIJ doen ons best tot de ambu er is
Wij is dus politie, brandweer, en burgerhulpverlener( de laatste de grootste leek, zoals ikzelf)
Groet Willem Hulpverlener EHBO Reanimatie AED Website: http://www.ehboenkhuizen.nl


Jerommeke

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 17,683
  • Blauwe Motormuis
Reactie #178 Gepost op: 2 januari 2013, 01:02:29
Dat is wat ik bedoel, als men echt die beloofde kwaliteitsverbetering wil maken moet er een verpleegkundige zijn die de hartmassage overneemt. Dan heeft de andere verpleegkundige de handen vrij.
In de plek waar ik werk hebben we niet altijd twee ambulance's... Daar rukt de brandweer, de politie en soms zelfs de reddingsbrigade uit voor een reanimatie. Ik heb al diverse reanimatie's gehad waar wij het verschil hebben gemaakt tussen iemand die een week een zere ribbenkast had en een bosje bloemen kwam brengen en iemand waar de bloemen gebracht werden  :-X

Ik heb zelf al diverse malen proffesionals (in de vorm van huisartsen, artsen uit de GGZ-instellingen) van patiënten af moeten trekken omdat ze compleet foutief bezig waren.... Verkeerde massage etc.

Je kunt op straat nou eenmaal moeilijk in heel Nederland binnen een minuut twee plegen en een arts ter plaatse hebben....  ::)
GEBRUIK MIJN FOTO'S NIET ZONDER TOESTEMMING ! !


JackM

  • HBT, ICET SAVER methodiek
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 896
Reactie #179 Gepost op: 2 januari 2013, 01:12:52
Laat overigens duidelijk zijn dat ik , zodra de ambulancezorg op orde is en ze áltijd binnen de 6 minuten tp zijn , niet meer nodig ben als brandweerman bij reanimaties en dan hoef ik ook echt niet meer voor een reanimatie er uit te gaan.  O0
Wees duidelijk, niet halfbakken, en vooral : recht voor de raap wanneer nodig,dan kom je het verste.