(...)
Zeker bij een reanimatie is het bij mij top-down, niets anders, ook verpleegkundigen doen wat ik zeg. Gelijkwaardige communicatie heb ik met een anesthesioloog, intensivist of een cardioloog. Verder met helemaal niemand, iemand die praatjes heeft stuur ik weg. Ouwehoeren, janken en klagen doet men maar later, echter wil dat niet zeggen dat ik ga zitten polderen met niet-medisch specialisten.
Daar ben ik het best mee eens. Hulpverlening is (ook) wat mij betreft (zeker in een acute situatie) geen democratie. Dat een arts dan boven een burgerhulpverlener staat is glas helder.
Ik heb dan ook nooit gezegd (of willen zeggen) dat ik op straat een
discussie aan zou gaan met een arts over hoe een reanimatie uitgevoerd moet worden. Een arts natuurlijk de nodige medische kennis op basis waarvan deze er voor kan kiezen om af te wijken van het reanimatieprotocol wat mij als BLS hulpverlener wordt aangeleerd.
Echter niet alle artsen zijn cardiologen en niet alle artsen zijn dagelijks bezig met acute hulpverlening. Ik ken artsen die geen ervaring hebben met reanimeren en een reanimatie graag aan een EHBO-er over zouden laten. Dat is de reden van mijn stelling dat er EHBO-ers zijn die beter kunnen reanimeren dan
sommige artsen.
Veelal zijn toevallig passerende artsen niet als zodanig te herkennen. Als ik iemand in burger zie reanimeren op een manier die niet aansluit bij mijn opleiding dan zal ik zeker aanbieden om het over te nemen. (ook bij een reanimerende politie overigens)
Een arts die zich bekend maakt als zodanig en de leiding wil houden of krijgen zal ik in de acute fase niet in de weg zitten. Wellicht is die arts achteraf bereid om mij achteraf zijn handelen toe te lichten. Niet als verantwoording, maar ter mijner lering.
Iemand haalde al eerder aan dat de gemiddelde burger hulpverlener niet de gemiddelde burger hulpverlener op straat is. Het zou beter zijn als we de rotte appels uit een AED alert systeem zouden kunnen weren maar het lijkt me erg lastig om dat voor elkaar te krijgen.
Het implementeren van meer filters voor het uitgaan van een AED alert zou onwenselijke reanimaties kunnen helpen voorkomen maar staan op gespannen voet met de doelstelling om in de terechte reanimatiemeldingen zo snel mogelijk te alarmeren.
Ik zie wel wat in een goede begeleiding van familie van een terminale patient. Wellicht een idee dat de familie van de huisarts een kaartje krijgen voor bij de telefoon met instructies en/of een nummer om te bellen?
Remco