Deze branchenorm is al meer dan 30 jaar in zwang, nooit te laat om iets te veranderen met goede argumenten maar of dat nu gaat gebeuren doordat wij er hier over disucssieren?
024 je stelt een aantal zaken aan de kaak die zeker ter discussie gesteld mogen worden, en dat al sinds geruime tijd ter discussie worden gesteld binnen de kringen waar de problematiek zich afspeelt. Dat de politiek en de beslissers uiteindelijk het geld en de kosten/baten analayse laten prevaleren is cynisch maar wel evident. Invloed hierop hebben we voornamelijk eens in de zoveel jaar in een stemhokje of mogelijk een referendum. Daadwerkelijk beinvloeden gaat zeer moeizaam tenzij men zit op de positie waar aan de ''knoppen wordt gedraaid''.
Waarvan akte. Het probleem is inderdaad veroorzaakt door politici en bestuurders.
Ik heb nergens een verwijt gemaakt over ambulanceverpleegkundigen, brandweermannen of politiemensen. Als ik de huidige ambulancezorg armoede noemt slaat dat direct op het systeem. Politici en bestuurders draaien de knoppen zo dat we het er maar mee moeten doen. De ambulanceverpleegkundigen hebben zich onlangs laten horen in de media, echter verpleegkundigen hebben geen communicatiewetenschappers in dienst en beschikken niet over een afdeling PR. De kreukels die ze veroorzaken worden een dag later weer door de managers glad gestreken.
Burgerhulpverleners neem ik ook niets kwalijk. Het is niet denigrerend als ik zeg dat men niet beter weet. Hoe kan men anders weten? De promotiefilmpjes en slogans van de Hartstichting, HartslagNU, etc. scheppen doelbewust het beeld dat men een held kan worden door levens te redden.
Ambulanceverpleegkundigen hoeven niet accoord te gaan met AED inzet door burgers in de woning van mensen. Zeker niet als men de voorwaarden van HartslagNU eens goed bekijkt. Geen enkele eis aan deskundigheid, geen eis om een geldig certificaat te bezitten, niets bekend over de achtergrond of motieven van deze mensen, een kritische ambulanceverpleegkundige kan prima aangeven dat het op die manier onwerkbaar is.
Verpleegkundigen weten heel goed wat beroepsgeheim is. Deze beroepsgroep mag nadenken of het wel normaal is of de aan de ambulancedienst toevertrouwde patienteninformatie gewoon gedeeld mag worden met de politie. Ik begrijp prima dat ambulanceverpleegkundigen op straat vaak samen werken met agenten, maar het zijn je collega's niet. Politie is een andere discipline. Het verschil tussen de blauwe pet en de witte jas.
Circulatiestilstand buiten op straat treft mensen die nog in staat waren om buiten te komen, een ambulanceverpleegkundige weet dat het bij woonadressen kan gaan om mensen die nooit meer buiten komen, vanwege ziekte of ouderdom.
Falende respiratie kan de cardiale oxygenatie aantasten waardoor een VF kan ontstaan. Bij een hoogbejaarde bedlegerige patient klapt de AED er op, het is een schokbaar ritme. Schokbaar ritme is wat enkele hulpverleners hier omschreven als hun opstekertje of succesje. Misschien moeten we maar een reclamespotje maken met videobeelden hoe deze mensen het ziekenhuis verlaten in het geval dat ze het ziekenhuis nog levend verlaten.
Het grootste deel overleeft het helemaal niet, een fors deel wordt een geestelijk wrak terwijl het hier wordt opgepoets met de verhalen over de dankbare 40 jarige die een bosje bloemen komt brengen naar de burgerhulpverlener. Als men een klein beetje zicht had op de realiteit roept men nooit meer dat alles beter is dan dood gaan. Als burgerhulpverleners bloemen moeten brengen naar ieder graf of geestelijk beschadigde patient zal men ook wat beter kunnen relativeren.
Ambulanceverpleegkundigen moeten deels zelf de kwaliteit van de zorg te bewaken, verplegen is ook vooruitzien. In 2012 is het stupide om te denken dat de werkgever de zorgkwaliteit bewaakt. Het Nederlandse volk moet van de ambulance en haar verpleegkundigen blijven houden, de ambulance blijven zien als een rots in de branding, niet als het gele busje dat men moet gaan vrezen omdat 112 bellen een leger aan burgers op de been brengt, je voor dat je het weet door iemand aan de AED wordt gehangen, waardoor zoals Expert het stelt de verpleegkundigen voor voldongen feiten komen te staan.
Expert kan als MMT arts een einde maken aan deze situatie door een besluit te nemen, in de meeste situaties is er geen MMT arts aanwezig.
Op de meeste eerste ambulances in het buitenland zit er gewoon iemand met een EHBO+ diploma en niet zoals in Nederland een goed opgeleide ambulancebroeder.
Of deze ambulance word bemand door brandweermensen met een EHBO+ diploma dus misschien moeten we net als in België Duitsland of de VS
bij de brandweer BLS ambulances gaan plaatsen.
En echte ambulances alleen meesturen als de melding er om vraagt.
De 15 minuten norm in Nederland komt voort uit de hoeveelheid van de ambulances en spreiding van de ambulanceposten op het moment van het bedenken van die norm.
Goed plan, in de meeste landen rondom ons heen doen ze het op die manier.