Emoties bij rechtszaak brandmoord Zeist
woensdag 8 december 2010 14:20 uur
UTRECHT - De emoties tijdens de rechtszaak van de brandmoord in Zeist lopen hoog op. Justitie formuleert vandaag de strafeis tegen verdachte Aryan R.
De 29-jarige vrouw zou het slachtoffer, de 23-jarige Narges, hebben overgoten met benzine, en haar in brand hebben gestoken. Dat gebeurde een jaar geleden in een flat in Zeist aan de Laan van Vollenhove.
Vanmorgen mochten de nabestaanden hun verhaal doen voor de rechtbank. Narges' moeder en zus schreven een brief. De verloofde van Narges nam zelf het woord, vertelt verslaggever Mark van der Wel, die voor RTV Utrecht bij de rechtszaak aanwezig is.
De man was zeer emotioneel en vertelde dat tot de dag dat zijn aanstaande vrouw stierf zijn hele leven om haar draaide. Toen hij de verdachte hetzelfde toewenste als wat Narges is overkomen, greep de rechter in. De rechtszaak werd tot vanmiddag geschorst.
OM eist in hoger beroep 12 jaar cel en tbs voor Zeister brandmoordhttp://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@161212/eist-hoger-beroep-12/17 juli 2013 - Ressortsparket
De advocaat-generaal (OM) in Arnhem heeft vandaag in hoger beroep een gevangenisstraf van 12 jaar en tbs met bevel tot verpleging van overheidswege geëist tegen een 31-jarige vrouw uit Oss. Volgens het OM heeft de verdachte op 7 december 2009 in Zeist een 23-jarige vrouw in brand gestoken. Het slachtoffer overleed diezelfde dag in een brandwondencentrum aan haar verwondingen.
Het slachtoffer werd de bewuste dag uit haar flatwoning gelokt met de mededeling dat er beneden een pakketje voor haar was bezorgd. Bij terugkomst op de 12de verdieping stond verdachte haar op te wachten. Het slachtoffer werd op de galerij overgoten met motorolie en in brand gestoken.
Volgens het OM was de verdachte heimelijk verliefd op de vriend van het slachtoffer en kon zij niet verkroppen dat de twee verloofd waren. In de visie van het OM heeft verdachte de moord ver van tevoren gepland en voorbereid. "Verdachte heeft op koele wijze haar daad gepleegd terwijl zij meer dan ruimschoots de gelegenheid heeft gehad zich te bezinnen op het door haar genomen besluit het slachtoffer van het leven te beroven," aldus de advocaat-generaal.
De verdachte weigerde in eerste aanleg mee te werken aan onderzoek in het Pieter Baancentrum. In hoger beroep is zij alsnog onderzocht. Deze deskundigen constateerden een stoornis en achten de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar. Langdurige behandeling is volgens de deskundigen noodzakelijk. Het OM neemt dit advies over en heeft -mede om de maatschappij te beveiligen tegen verdachte- de tbs-maatregel gevorderd. "Door de rapporten van de gedragsdeskundigen is een nieuwe invalshoek ontstaan. Ook aan de zijde van het OM moet dat leiden tot een andere afweging," zei de advocaat-generaal hierover.
Daarnaast is volgens het OM een langdurige gevangenisstraf op zijn plaats. "Ik sla acht op de vooral zo gruwelijke en pijnlijke wijze waarop verdachte haar daad ten uitvoer heeft gelegd. Deze moord is een gruwelverhaal. De kennelijk overwogen keuze voor de wijze waarop het slachtoffer dood moest, is niet te bevatten." De advocaat-generaal eiste naast de tbs-maatregel een celstraf van 12 jaar. Indien het hof tot de conclusie komt dat de aanwezigheid van een stoornis niet vastgesteld kan worden, vindt het OM een gevangenisstraf van 23 jaar passend.
De Rechtbank Midden-Nederland veroordeelde de verdachte eerder tot 18 jaar cel, bij een eis van de officier van justitie van 23 jaar. Zowel het OM als de verdachte stelden hoger beroep in.
Uitspraak op 14 augustus 2013.