Woede om studentengrap
ZWOLLE -
De twee Twentse studenten die 'voor de grap' van een partyboot in Zwolle sprongen, hebben daarmee de woede op de hals gehaald van zowel het bootbedrijf als de politie. Ze hebben een forse bekeuring gekregen...De feestende opvarenden sprongen gisterochtend van het schip het kanaal in en waren zo’n drie kwartier spoorloos. Hulpdiensten kwamen massaal naar de haven, maar al snel bleek dat het tweetal al veilig aan wal was gekomen.
De actie schoot bij betrokkenen volledig in het verkeerde keelgat. „Een levensgevaarlijke actie”, oordeelt de politie. „Het water is ijskoud en er is sprake van flinke stroming. Dit had heel verkeerd af kunnen lopen.” Ook directeur Hans Teerlink van rederij Eureka, die de studentenvereniging vervoerde, is ziedend. „Dit ging om een grote boot, ze hadden in de schroeven van het schip kunnen belanden!”
AfgeslotenHet incident had bij de Scaniahaven in Zwolle plaats. Een groep van bijna zeshonderd studenten van een Zwolse vereniging vierde woensdagnacht haar jaarlijkse feest op de boot van Eureka. „We hadden bewust het bovendek afgesloten. Bij dit soort feesten wordt er gedronken, dus we wilden voorkomen dat jongeren van het dak het water in konden springen”, zegt de directeur.
Alleen het achterdek was deels open, voor rokers. „Die twee zijn via dat dek naar de rand van de boot geklommen en het water in gesprongen. Bijna niemand heeft dat gezien, in ieder geval niemand van ons personeel.” Volgens de directeur werd de sprong pas gemeld, toen de boot al weer was aangemeerd. „Onze kapitein was woest en vreesde over ze heen te zijn gevaren. Hij heeft direct het alarmnummer gebeld. Onbegrijpelijk dat medestudenten niet meteen aan de bel hebben getrokken.”
'
Dolletje'
De hulpdiensten kwamen met groot materieel naar de haven. Ook een duikteam werd opgeroepen. Maar nog voordat die ploeg er was, doken de twee Twentse drijfnatte studenten op. „Ze waren zich van geen kwaad bewust.”
De 22-jarige man uit Dinkelland en het 19-jarige meisje uit Oldenzaal werden op de boot door de politie verhoord. Ze kregen een forse bekeuring voor openbare dronkenschap en baldadigheid. Op sociale media werd geopperd om de financiële schade voor de zinloze inzet van hulpdiensten op de ‘springers’ te verhalen, maar de politie wilde daar gisteren geen uitspraak over doen.
Teerlink zegt nog nooit zoiets mee te hebben gemaakt. „En ik werk toch al heel wat jaartjes voor deze rederij.” De studenten zelf reageerden verbaasd op alle commotie. Volgens hen was het simpelweg een ‘dolletje’.
www.telegraaf.nl