Ambtenaar op hoofd geslagen in stadhuis Almelo
ALMELO - Bij de informatiebalie van het stadhuis in Almelo is woensdagmiddag met spoed een ambtenaar afgevoerd per ambulance die in een plas bloed lag bij de balie. De politie heeft een hamer in beslag genomen. De ambtenaar is door een ontevreden bezoeker aangevallen.
De ambtenaar werd met een hamer op zijn hoofd geslagen. Het precieze letsel is onbekend, maar de man zou niet in levensgevaar zijn. Veel ambtenaren zijn geschokt. Er ligt een grote plas bloed bij de balie. Het slachtoffer heeft bij de sociale dienst een functie, waarbij hij vaak wordt ingeschakeld om te bemiddelen bij conflicten. De politie heeft de hamer in beslag genomen. De reden van het conflict is onbekend. De politie ondervraagt getuigen en is met politieauto's bij het stadhuis en met honden aanwezig. Veel ambtenaren waren nog niet op de hoogte dat een collega ernstig gewond raakte. De burgemeester, Jon Hermans, van Almelo was op het Twente Diner in Den Haag en is inmiddels onderweg naar Almelo. ( bron TC Tubantia )
Medewerker stadhuis mishandeld
http://www.politie.nl/nieuws/2013/februari/6/02-almelo---medewerker-stadhuis-mishandeld.html
Laatste update: 06-02-2013 | 17:13
Almelo - Woensdagmiddag 6 februari is een medewerker van het stadhuis in Almelo mishandeld door een man uit Almelo. De verdachte is aangehouden.
De man kwam omstreeks 16.00 uur in het Stadhuis. Daar heeft hij een medewerker geslagen. De medewerker raakte gewond en is met onbekend letsel door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De verdachte, een man uit Almelo is aangehouden. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht en de aanleiding van de mishandeling.
Ambtenaar met hamer op hoofd geslagen in stadhuis Almelo
Ambtenaar met hamer op hoofd geslagen in stadhuis Almelo
RTVOost·
Gepubliceerd op 6 feb 2013
Verdachte incident gemeentehuis Almelo in bewaring
8 februari 2013
De 41 jarige man, die ervan verdacht wordt een Almelose gemeenteambtenaar met een hamer te hebben geslagen, is vandaag voorgeleid bij de rechter- commissaris in Almelo. De RC heeft de man voor veertien dagen in bewaring gesteld. De man wordt verdacht van poging tot moord dan wel doodslag.
Vanwege zijn psychische toestand wordt de man overgebracht naar een penitentiair psychiatrisch centrum.
De man kwam woensdagmiddag het stadhuis binnen. Hij zou dreigende taal hebben geuit. Uit het onderzoek tot nu toe blijkt dat verdachte niet een bepaalde persoon op het oog had, maar een willekeurige persoon van een publieke instantie iets wilde aandoen. Onduidelijk is vooralsnog wat hiertoe de concrete aanleiding is geweest. Dit wordt momenteel nader onderzocht.
BRON: http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@160384/verdachte-incident/
OM eist TBS voor poging moord op ambtenaar Almelohttp://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@161753/eist-tbs-poging/13 november 2013 - Arrondissementsparket Oost-Nederland
Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland eist TBS met dwangverpleging tegen een 42-jarige man uit Almelo. De man wordt verdacht van poging tot moord op een Almelose gemeenteambtenaar. Uit onderzoek blijkt dat de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar is.
AanhoudingDe verdachte sloeg op 6 februari j.l. in het stadhuis van Almelo een gemeenteambtenaar tot twee keer toe met een klauwhamer op het hoofd. Collega's van het slachtoffer wisten vervolgens de man te overmeesteren, korte tijd later kon de man in het stadhuis worden aangehouden.
Poging tot moordVolgens de officier blijkt uit het onderzoek dat de verdachte met voorbedachte raad heeft geprobeerd om het slachtoffer van het leven te beroven en er derhalve sprake is van een poging tot moord. Door met een hamer opzettelijk iemand op het hoofd te slaan, één van de meest kwetsbare delen van het lichaam, is er een aanmerkelijk risico dat het slachtoffer komt te overlijden.
Dat er sprake is van voorbedachte rade blijkt onder meer uit het feit dat de verdachte heeft bekend dat hij iemand van de politie of de gemeente iets wilde aandoen. Toen hij op straat niemand van zijn gading tegenkwam, is hij naar het gemeentehuis gegaan. Bovendien had de verdachte van huis een hamer meegenomen en in zijn broeksband gestoken. Het was dus geen toevallig voor de hand liggend wapen dat verdachte gebruikte. Daarnaast heeft de verdachte meermalen de tijd gehad zich te beraden op het voorgenomen besluit om het slachtoffer van het leven te beroven.
MotiefDe verdachte heeft verklaard dat hij het had voorzien op iemand van de politie of de gemeente. Veel meer duidelijkheid over zijn motief dan dat hij zich door politie en gemeente niet juist behandeld voelt, geeft hij niet. Uit de stukken blijkt wel dat de verdachte enkele jaren geleden wat problemen had met sociale zaken en beslissingen omtrent de mate van zijn arbeidsgeschiktheid, maar niet duidelijk is geworden welke recente verklaring er is te geven voor het optreden van de verdachte.
Ernst van de feitenDe verdachte heeft met zijn handelen ernstige schade aangericht. Het letsel dat het slachtoffer heeft opgelopen was fors en de situatie levensgevaarlijk. Vermoedelijk zal het slachtoffer geen blijvend hersenletsel overhouden aan het gebeurde, maar de verdachte heeft wel grote schade toegebracht aan het gevoel van plezier en veiligheid in het werk van de getroffen ambtenaar en ook van diens familie en collega's. Het slachtoffer kampt als gevolg van het letsel met langdurige gezondheidsklachten. De gevolgen van wat er is gebeurd, zijn voor het slachtoffer dan ook nog steeds in meerdere opzichten dagelijks duidelijk merkbaar. Daarbij neemt het Openbaar Ministerie geweld tegen mensen met een publieke taak zeer hoog op. De mensen die er juist zijn om anderen te ondersteunen of de openbare orde en het recht handhaven, moeten dat goed en veilig kunnen doen. Zo niet, dan kunnen zij niet alleen zelf hun werk niet meer doen, maar ook anderen niet meer beschermen. En dat raakt het hart van de veiligheid en het veiligheidsgevoel in de samenleving.
StrafeisDe verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een zeer ernstig feit, waarvoor een langdurige gevangenisstraf gepast is. Het Pieter Baan Centrum concludeert echter dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar moet worden verklaard. Dit lijkt in strijd met de voorbedachte rade, maar dat is het hier niet. Dat verdachte zijn plan heeft opgevat om iemand van politie of gemeente iets aan te doen, komt voort uit zijn ziekte, een ziekte die tot waanbeelden en waangedachten leidt. Dat komt er op neer dat verdachte dingen ziet of hoort die niet helemaal of helemaal niet overeenkomen met de werkelijkheid. En daarop heeft hij vervolgens zijn plan en de uitvoering daarvan gebaseerd. Er was dus wel sprake van voorbedachte rade, maar die kan hem door zijn ziekte niet worden toegerekend.
De officier neemt de conclusies en bevindingen van de deskundigen over en vraagt om de verdachte te ontslaan van alle rechtsvervolging en eist dat aan de verdachte TBS met dwangverpleging wordt opgelegd.
De rechtbank Overijssel, locatie Almelo, doet over twee weken uitspraak.