KNMI Waarschuwingen 0 - 48 uur gevaarlijk weer (code geel) http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/overzicht_waarschuwingen.htmlGladheid door sneeuwGladheid door sneeuw
Een gebied met sneeuw breidt zich uit over de zuidelijke helft van het land. Vooral in Zeeland en op de Zuid-Hollandse eilanden gaat de sneeuw nog gepaard met een vrij krachtige wind, waardoor de sneeuw kan opstuiven. Overdag valt nog af en toe lichte sneeuw, waarbij het zwaartepunt zich langzaam naar het oosten en zuidoosten verplaatst. In totaal kan er tot en met dinsdagavond in het zuidwesten en zuiden ongeveer rond 5 cm, op een aantal plaatsen 5-10 cm, sneeuw vallen. In het midden, oosten en zuidoosten valt 1-3, lokaal 3-5 cm. Verder naar het noorden valt de minste sneeuw.
Uitgifte: 15/01/2013 01:34 uur LT
Verwachtingdinsdag 15 tot en met maandag 21 januari 2013Vandaag en morgen: Af en toe sneeuw, in het noorden droog.In een groot deel van het land sneeuw het meest licht. In de middag en avond trekt het sneeuwgebied langzaam naar het zuidoosten.Er kan vandaag in het midden en zuiden nog 1-3 cm, in het oosten en zuidoosten tot 5 cm sneeuw bij vallen In het noorden is het droog en komen opklaringen het land binnen. In het noorden is het droog en zijn er nog enkele opklaringen. De middagtemperatuur ligt op de meeste plaatsen 1 tot 2 graden onder nul, in het noordoosten en oosten blijft de temperatuur steken op 3 graden onder nul. De wind is meest matig en komt uit noordoostelijke richting.
Komende avond en nacht is er in het noordwestelijk kustgebied kans op enkele sneeuwbuien. In het oosten en zuidoosten is het bewolkt en kan er nog wat sneeuw vallen. Elders is er weinig bewolking en gaat het weer flink vriezen, -5 tot -7 graden en boven sneeuw op enkele plaatsen beneden -10 graden. Alleen in het zuidoosten is het onder de bewolking minder koud met een minimum van rond -3 graden. Hier en daar kan een mistbank ontstaan. De wind is noordoostelijk en zwak tot matig.
Morgen overdag zijn er nog enkele wolkenvelden, maar er zijn ook zonnige perioden. De kustgebieden houden kans op een sneeuwbui. De wind blijft zwak tot matig uit noordoostelijke richting en de temperatuur loopt overdag op naar 0 tot -2 graden vlak aan zee en -2 tot -4 graden verder landinwaarts. (Bron: KNMI)
VooruitzichtenKoud, meestal droog winterweer met 's nachts overwegend matige vorst en overdag temperaturen iets onder nul. Na zaterdag toenemende kans op winterse neerslag.
Sneeuwstoring boven Nederlandhttp://www.knmi.nl/cms/content/110981/sneeuwstoring_boven_nederland15 januari 2013 - Een groot deel van Nederland heeft op 14 en 15 januari te maken gehad met langdurige sneeuwval. In Zeeland en Zuid-Holland is de meeste sneeuw gevallen, met name in de nacht. De sneeuwbuien zorgden voor veel overlast voor weggebruikers en openbaar vervoer.
De sneeuwbuien werden veroorzaakt door een depressie boven de Engelse oostkust die zuidoostwaarts trok. De sneeuwstoring bereikte in de avond van 14 januari het zuidwesten van het land en breidde zich geleidelijk uit over het land. Op 15 januari trok de sneeuw zuidwaarts weg.
Het dikste sneeuwdek is gemeten in Zeeland en Zuid-Holland. In het noorden van het land en Zuid-Limburg is weinig tot geen sneeuw gevallen.
Klimaatdata en -adviesFactsheet weer 14/15-01-2013SneeuwvalEen storing heeft op 14 en 15 januari 2013 in een deel van Nederland sneeuwval veroorzaakt wat leidde tot overlast voor verkeer en openbaar vervoer.
Weerkundige situatieOp 14 januari 2013 bevond zich een koude luchtlaag boven ons land. De maximumtemperatuur lag 1 tot 2 graden beneden het vriespunt. In de loop van de dag trokken enkele sneeuwbuien over de zuidwestelijke helft van het land. Daarbij ontstond her en der een dun sneeuwdek van maximaal ongeveer 1 cm.
Een kleine depressie lag in de avond van 14 januari boven de Engelse oostkust, trok zuidoostwaarts en bereikte in de vroege ochtend van de 15e België. Vervolgens trok deze depressie al opvullend verder zuidoostwaarts.
Een bij de depressie behorende sneeuwstoring bereikte in de avond van 14 januari het zuidwesten van het land. De sneeuw breidde zich geleidelijk uit over het land. De sneeuwzone kwam uiteindelijk tot stilstand in een strook van Noord-Holland naar Drenthe. Overdag op 15 januari trok de sneeuw zuidwaarts weg.
Weerkaart van 14 januari 2013, 18 uur. Boven het oosten van Engeland ligt de kleine depressie die de sneeuwval veroorzaakte.Opgetreden weersverschijnselenOp 14 januari begon het rond 18.00 uur in Zeeland te sneeuwen. Het gebied met sneeuwval breidde zich in de nacht van 14 op 15 januari gestaag noordoostwaarts uit. In het zuidwestelijk kustgebied stond tijdens de sneeuwval in de avond enige tijd een krachtige tot harde wind (kracht 6 tot 7) waardoor enige verstuiving van de sneeuw optrad. Het zicht liep daarbij lokaal terug tot circa 300 meter.
In Zeeland en Zuid-Holland ontstond tijdens de nacht het dikste sneeuwdek. In onderstaande kaart worden de sneeuwdekmetingen getoond, zoals deze zijn gemeten om 09.00 uur MET op 15 januari 2013 (KNMI-neerslagmeetnet). Dit kaartje zal vandaag een aantal keer worden geactualiseerd. Uitdrukkelijk wordt gesteld dat het hier gaat om ongevalideerde (voorlopige) gegevens.
Laatste update tekst, 15 januari 2013, 10.00 uur