GRIP 2 Wateroverlast (extreme regenval) - Zuidwest en Midden-Nederland 13-10-2013

Auteur Topic: GRIP 2 Wateroverlast (extreme regenval) - Zuidwest en Midden-Nederland 13-10-2013  (gelezen 65807 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Boetes voor omzeilen afzetting N215
Boetes voor omzeilen afzetting N215

rtvrijnmond
Gepubliceerd op 18 okt 2013
Citaat
De gemeeente Goeree-Overflakkee en de politie zijn in gesprek over een oplossing voor de gevaarlijke situatie op de N215. Veel automobilisten halen halsbrekende capriolen uit. De politie slingerde donderdag honderd bestuurders op de bon.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Extreme regen in zuidwesten van land

bron: http://www.knmi.nl/cms/content/116015/extreme_regen_in_zuidwesten_van_land

14 oktober 2013 - Ronddraaiende frontale storingen boven Nederland hebben afgelopen weekend voor veel en langdurige regenval gezorgd. Vooral in het zuidwesten van het land vielen er grote neerslaghoeveelheden die voor overlast en schade zorgden.
De 24-uurs neerslagsom tussen zaterdagavond en zondagavond, gebaseerd op radargegevens en data van KNMI-neerslagstations. Bron: KNMI
 De 24-uurs neerslagsom tussen zaterdagavond en zondagavond, gebaseerd op radargegevens en data van KNMI-neerslagstations. Bron: KNMI De meeste regen viel tussen zaterdagavond en zondagavond in Zuid-Holland: op sommige plaatsen ruim 120 mm. In een veel groter gebied van Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht viel opgeteld 75 mm regen of meer. Zulke neerslaghoeveelheden in een etmaal op deze schaal komen minder dan eens per dertig jaar voor.

Het KNMI heeft zondagochtend code oranje afgegeven voor Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht vanwege de grote neerslaghoeveelheden die in dit gebied zouden vallen. Daarnaast werd er gewaarschuwd voor zware windstoten. Tegen de avond nam de regenval geleidelijk af en werd code oranje beëindigd.

Zo'n extreme neerslaggebeurtenis als afgelopen weekend heeft in het huidige Nederlandse klimaat een twee keer grotere kans om voor te komen dan een halve eeuw geleden. De KNMI klimaatscenario's laten zien dat in Nederland weersituaties met veel neerslag vaker zullen voorkomen in het najaar. De scenario's berekenen een 10 tot 15 procent toename in extreme neerslaghoeveelheid.

Neerslagkaartjes en uitleg van de weersituatie zijn via de link onder Verder lezen te vinden.

Eerste uitgave: 14-10-13


De 24-uurs neerslagsom tussen zaterdagavond en zondagavond, gebaseerd op radargegevens en data van KNMI-neerslagstations. Bron: KNMI
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #262 Gepost op: 20 oktober 2013, 01:03:43
Langdurige regenval

bron: http://www.knmi.nl/klimatologie/neerslag_okt13.html

Van vrijdag 11 tot en met zondag 13 oktober 2013 veroorzaakten ronddraaiende frontale storingen boven Nederlandvoor voor veel regen. De storingen hoorden bij een complex lagedrukgebied boven het noorden van Frankrijk. In de loop van het weekend ontwikkelde zich een kleine aparte lagedrukkern die op zondag voor de kust van Zuid-Holland rondtolde en later langzaam verder trok naar Engeland. Het KNMI gaf op zondag een waarschuwing voor extreem weer uit ('code oranje').

Vrijdag 11 oktober trok vanuit het oosten een frontale storing over het land. De storing hoorde bij een complex lagedrukgebied boven Frankrijk dat langzaam in noordelijke richting bewoog. Rondom het lagedrukgebied werd vanuit het zuiden warme en vochtige lucht aangevoerd, terwijl de lucht boven Nederland van oorsprong polair en koud was. Op het scheidingsvlak van de twee luchtsoorten ontstond bewolking en regen.

Op 325 KNMI-neerslagstations wordt dagelijks de neerslag gemeten. De aftappingen vinden eenmaal daags plaats om 10.00 uur (08 uur UT). In onderstaande kaart is te zien dat de neerslag tussen vrijdag- en zaterdagochtend vooral viel in een brede strook over het midden van het land.



Zaterdag 12 oktober ontwikkelde zich in de uitgestrekte frontale zone een klein lagedrukgebied boven het noorden van Duitsland. Dit lagedrukgebied trok naar ons land en veroorzaakte intensivering van de regen. In de nacht van zaterdag op zondag lag het lagedrukgebied boven de noordwestkust en zondag draaide het voor de zuidwestkust rond. Tegelijk nam de activiteit nog verder toe. Het KNMI gaf een code oranje af voor Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht vanwege grote neerslaghoeveelheden (75 mm in 24 uur) en de daarmee gepaarde kans op wateroverlast. Er kwamen ook zware windstoten voor waar het KNMI voor waarschuwde. Bovendien onweerde het zondagochtend in het zuidwesten. Pas zondagavond werd het geleidelijk droog. De onderstaande kaarten laten zien wat er vanaf zaterdagochtend tot zondagavond is gevallen.





De meeste regen viel tussen zaterdagavond en zondagavond in Zuid-Holland; op sommige plaatsen ruim 120 mm. In een veel groter gebied van Zeeland via Zuid-Holland naar Utrecht viel opgeteld 75 mm regen of meer.

Neerslagstatistiek
Onderstaande kaart toont de 24-uursom neerslag tussen zaterdagavond en zondagavond, gebaseerd op gegevens van de KNMI-neerslagstations. Ieder punt in de kaart geeft het gemiddelde voor een gebied van 1000 km2.



Met de statistiek van extreme gebiedsneerslag is vervolgens de herhalingstijd berekend voor de corresponderende gebiedsneerslaghoeveelheden. Uit een eerste analyse van de voorlopige gegevens blijkt dat een hoeveelheid van 75 mm of meer op deze schaal (delen van Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht) in dit tijdsbestek (ca. 24 uur) minder dan eens per 30 jaar voorkomt.



Klimaatverandering
De kans op een dergelijk voorval is de afgelopen eeuw veranderd. Zo'n extreme neerslaggebeurtenis heeft in het huidige klimaat een 2x grotere kans van voorkomen dan een halve eeuw geleden.
Ook voor de toekomst berekenen de KNMI scenario's voor klimaatverandering in Nederland dat gebeurtenissen met veel neerslag in het najaar vaker zullen optreden. De scenario's wijzen op een 10-15% toename in extreme neerslaghoeveelheid. Een gebeurtenis zoals die van de afgelopen dagen zal rond 2050 ongeveer twee keer zo vaak optreden.

Geactualiseerd 15 oktober 2013, 09.00 uur,
Samen sterk in de hulpverlening!