GRIP 2 middel ongeval (auto rijdt in op publiek, 16 gewonden 1 dode) De Tange - Raard 01-01-2013

Auteur Topic: GRIP 2 middel ongeval (auto rijdt in op publiek, 16 gewonden 1 dode) De Tange - Raard 01-01-2013  (gelezen 20531 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Tien gewonden Raard in ziekenhuis

AMSTERDAM - Van de zeventien mensen die tijdens de nieuwjaarsnacht gewond raakten bij het ongeluk in het Friese Raard liggen er nog tien in verschillende ziekenhuizen.

Dat heeft de gemeente Dongeradeel, waar het dorp onder valt, woensdag bekendgemaakt.

De slachtoffers hebben lichte tot zware verwondingen. Hoe zij eraan toe zijn, kan de gemeente niet zeggen. Dinsdagavond bezweek een van de slachtoffers aan zijn verwondingen. Het gaat om een 59-jarige man uit Raard.

Bij het ongeluk reed een 42-jarige vrouw uit Dokkum in op een groep van zo'n veertig mensen bij een vreugdevuur. De vrouw werd mogelijk verblind door het vuur en zag daardoor de mensen die op de weg stonden over het hoofd. Volgens de politie was er geen opzet in het spel.

Nazorg

Woensdag spraken de gemeente, GGD, GGZ, Slachtofferhulp en andere organisaties in het dorp met elkaar over de nazorg van het ongeval.

De gemeente Dongeradeel houdt woensdag om 19.30 uur in het dorpshuis een besloten bijeenkomst voor inwoners van Raard, Bornwird en Foudgum en alle hulpverleners. Het onderzoek naar het ongeluk is woensdag voortgezet.

http://www.nu.nl/binnenland/2995192/tien-gewonden-raard-in-ziekenhuis.html?utm_source=twitter&utm_medium=socialmedia&utm_campaign=nunl_twitter


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Buurtbijeenkomst na drama in Raard

Voor inwoners van het Friese Raard is woensdagavond een buurtbijeenkomst gehouden. Dat heeft de gemeente Dongeradeel laten weten.

Tijdens de bijeenkomst maakte de gemeente bekend dat er zondag 6 januari een speciale kerkdienst wordt gehouden. Ook is er een apart telefoonnummer in het leven geroepen voor inwoners van Raard (0519-298 800) en zal het dorpshuis de komende dagen van 14-22 uur open zijn om bijeen te komen. Hier ligt ook een condoleanceregister voor het overleden slachtoffer.Tot slot besteedt de school de komende tijd in de lessen extra aandacht aan het drama rond de jaarwisseling.

Rond de jaarwisseling reed een bestuurster van een auto in op een groep mensen die naar een nieuwjaarsvuur keken. Een 59-jarige man overleed later aan zijn verwondingen. Zestien anderen raakten gewond, van wie er nog tien in het ziekenhuis liggen.


http://www.hartvannederland.nl/nederland/friesland/2013/buurtbijeenkomst-na-drama-in-raard/


Fireball

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,747
112     Teletekst vr 04 jan          
 ***************************************
    Politie zoekt beelden ongeluk Raard

 ***************************************
 ` De politie is op zoek naar beelden  
 van het ongeluk in Raard tijdens de    
 jaarwisseling.Een automobiliste reed in
 op een groep mensen die naar een      
 nieuwjaarsvuur stond te kijken.Eén man
 kwam om het leven en zestien mensen    
 raakten gewond.                        
                                        
 De politie heeft al met veel getuigen  
 gesproken en is nu nog op zoek naar    
 ondersteunend materiaal.Getuigen kunnen
 hun foto's en video's via de website  
 van de politie uploaden.              
                                        
 "Waarschijnlijk hebben veel mensen het
 vuur gefilmd en misschien staat er    
 informatie op de beelden die we kunnen
 gebruiken",zegt een woordvoerder.      
 ***************************************
 volgende  nieuws  weer&verkeer  sport


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #53 Gepost op: 4 januari 2013, 12:13:44
Verdachte remde niet bij ongeluk Raard
RAARD - De 42-jarige vrouw uit Dokkum die tijdens de jaarwisseling in Raar een groep mensen heeft aangereden heeft niet geremd.


Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

Op de weg zijn geen remsporen gevonden. Het OM sluit opzet uit. De vrouw had niet gedronken en reed niet roekeloos. Dinsdag is ze vrijgelaten, maar ze blijft verdachte in de zaak.

De politie is inmiddels op zoek naar beeldmateriaal van het ongeluk. De politie is ook nog steeds op zoek naar getuigen van de aanrijding, waardoor een 59-jarige man om het leven kwam.

In totaal vielen er bij het incident 17 slachtoffers: 16 volwassenen en een kind van 10. Ook worden nog getuigen gehoord. Een deel van de slachtoffers ligt nog in het ziekenhuis en enkelen zijn nog te emotioneel om te worden gehoord.

http://www.nu.nl/binnenland/2996380/verdachte-remde-niet-bij-ongeluk-raard.html?utm_source=twitter&utm_medium=socialmedia&utm_campaign=nunl_twitter


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Ongeval Raard en de geneeskundige hulpverlening

In Raard (Dongeradeel) vond in de nacht van oud & nieuw een verkeersongeval met zeventien gewonden plaats. Door het grote aantal gewonde slachtoffers wordt door de Meldkamer Ambulancezorg GRIP 1 gemaakt en werd even later een zogenaamde Code 10 afgegeven. Code 10 betekent dat er meer dan tien gewonde slachtoffers zijn. Door het afgeven van Code 10 wordt er automatisch opgeschaald naar meer ambulances, meerdere Mobiel Medische Teams (bemanning traumahelikopter) worden ingezet en één Geneeskundige Combinatie (GNK-C) wordt opgeroepen. Door de omvang van het incident en de verwachte impact van het incident op de gemeenschap, wordt na ongeveer 20 minuten opgeschaald naar GRIP 2.

Spoedeisende medische hulp
De hulpverlening ter plaatse is voortvarend opgepakt door de eerst aanwezige ambulances van de RAV. Niet alleen ambulances uit Fryslân waren aanwezig ook ambulance's uit Groningen, Drenthe en Flevoland hebben bijstand verleend. Doordat er voldoende ambulances aanwezig waren is de inzet van de GNK beperkt gebleven. Dit was overigens de eerst daadwerkelijke inzet voor de SIGMA-leden en Ambuteamleden in de huidige samenstelling van de GNK-C bij een incident.

Door het grote aantal gewonde slachtoffers was goede gewondenspreiding noodzakelijk. Hierbij is rekening gehouden met het feit dat het dichtstbijzijnde ziekenhuis in Dokkum te maken zou krijgen met de zelfverwijzers. Zelfverwijzers zijn slachtoffers die op eigen initiatief naar de spoedeisende hulp gaan. Per ambulance kregen zij daarom alleen twee T3 slachtoffers.

De zeventien gewonde slachtoffers zijn uiteindelijk verspreid over diverse ziekenhuizen in Groningen en Fryslân: Antonius Sneek (2), Nij Smellinghe Drachten (2), Martini Ziekenhuis Groningen (1), Universitair Medisch Centrum Groningen (3), Medisch Centrum Leeuwarden (4) en De Sionsberg Dokkum (5). Het Medisch Centrum Leeuwarden en De Sionsberg Dokkum hebben om de opvang van slachtoffers goed te laten verlopen het ziekenhuis rampenopvangplan (ZiROP) opgestart. In deze plannen staat hoe het ziekenhuis omgaat met een verhoogt aanbod van patiënten en hoe in het ziekenhuis wordt opgeschaald. De ziekenhuizen hebben bijvoorbeeld extra personeel opgeroepen.

Publieke gezondheidszorg
Direct nadat de hulpverlening aan de gewonde slachtoffers op gang is gekomen worden in het dorpshuis in Raard de niet gewonde slachtoffers en overige betrokkenen opgevangen. Hier is ook een ambulancebemanning aanwezig omdat gedacht werd dat daar ook gewonde slachtoffers naar toe waren gebracht. Dat bleek niet zo te zijn. Daarnaast was Slachtofferhulp aanwezig om algemene hulp en een luisterend oor te bieden.

Vanzelfsprekend vroegen de aanwezigen zich af wat er met hun familieleden of bekenden gebeurd was. De sectie GHOR in het Regionaal Coördinatie Centrum (RCC) neemt daarop in samenspraak met de sectie bevolkingszorg en de sectie politie de taak op zich om de slachtofferregistratie zo snel mogelijk rond te krijgen. Omdat er vier gewonde slachtoffers naar Groningen zijn gegaan wordt de hulp ingeroepen van de collega's van het GHOR bureau Groningen. Zij onderhouden de contacten met ziekenhuizen in hun regio. Na een telefonische ronde bij de betreffende ziekenhuizen is snel duidelijk wie waar naar toe is gegaan en wordt dit via de OvD-G gedeeld met de opvanglocatie, het dorpshuis in Raard en met de secties politie en bevolkingszorg. Vanuit de sectie GHOR is contact gelegd met de Directeur Publieke Gezondheid van Dienst (DPGvD)om de psychosociale nazorg voor de komende dagen in gang te zetten.

Nazorg
De impact binnen het dorp Raard is erg groot. Daarom worden in de dagen na het ongeval verschillende informatiebijeenkomsten georganiseerd. Tijdens deze informatiebijeenkomsten worden zoveel mogelijk vragen van de betrokkenen beantwoord maar is er ook de mogelijkheid om psychosociale hulp te krijgen.
http://www.ghorfryslan.nl/sjablonen/4/infotype/news/item/view.asp?objectID=7184


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Geen vervolging verkeersongeval Raard

http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@160809/vervolging/
16 april 2013 - Arrondissementsparket Noord-Nederland

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland stelt geen vervolging in tegen de vrouw die op 1 januari 2013 inreed op een groep personen die in Raard bij een vreugdevuur aan het kijken waren.

Bij dit verkeersongeval kwam een man om het leven en raakten diverse mensen gewond. Het OM is van mening dat er geen bewijs is dat de automobiliste grove schuld heeft gehad aan dit ongeval. Vastgesteld is dat het felle licht van het vreugdevuur en de (weers) omstandigheden een grote rol hebben gespeeld bij het ontstaan van het ongeval. Daarnaast heeft het ongeval ook voor de automobiliste aanzienlijke gevolgen gehad. Om al deze redenen heeft het OM besloten de zaak te seponeren. Ook de gemeente kan strafrechtelijk geen verwijt worden gemaakt met betrekking tot de toedracht van het ongeval.

Dood door schuld niet bewezen
Art. 6 WVW (dood en zwaar lichamelijk letsel door schuld) kan wat het OM betreft niet worden bewezen omdat er dan sprake moet zijn van grove schuld en van zeer onvoorzichtig rijden. Grondig onderzoek heeft vastgesteld dat daar hier geen sprake van is. De vrouw heeft namelijk niet te hard heeft gereden, ze had niet gedronken en was niet onder invloed van drugs en/of geneesmiddelen. Ook is niet vast komen te staan dat de vrouw kort voor of tijdens het ongeval gebruik heeft gemaakt van bijvoorbeeld een mobiele telefoon en was de auto van de vrouw rij technisch in orde.

Omstandigheden
Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen op de rijbaan van De Tange met hun rug in de richting van het verkeer stonden. Doordat zij naar het vuur keken, met elkaar aan het praten waren en door het geluid van de wind hebben zij het aankomende verkeer niet gezien of gehoord. Uit getuigenverklaringen blijkt verder dat er die avond door het vreugdevuur een onoverzichtelijke situatie was ontstaan. Door het felle vuur was alles om het vreugdevuur heen een zwart gat. Het vuur trok de aandacht. Pas op het allerlaatste moment waren de omstanders van het vreugdevuur te zien. Het felle licht van het vreugdevuur en de weersomstandigheden hebben dan ook een grote rol gespeeld bij het ontstaan van het ongeval.

Verwijt
Weliswaar heeft de bestuurster een fout gemaakt door haar auto niet tijdig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover de weg te overzien en  vrij was. Nu dit verwijt niet in verhouding staat tot de gevolgen heeft het OM besloten om van vervolging af te zien en de zaak te seponeren. In deze afweging om tot sepot over te gaan zijn ook de aanzienlijke gevolgen die het ongeval hebben gehad voor de automobiliste meegenomen.

Gemeente
Het Openbaar Ministerie heeft ook gekeken of de gemeente in deze zaak strafrechtelijk een verwijt dient te worden gemaakt met betrekking tot de toedracht van het ongeval. Dit is niet het geval.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
GPTV: Strengere regels voor Nieuwjaarsvuren na zwaar ongeval Raard
GPTV: Strengere regels voor Nieuwjaarsvuren na zwaar ongeval Raard

GPTV
Gepubliceerd op 10 okt 2013
Citaat
In de gemeente Dongeradeel mogen de komende jaarwisseling alleen nog vreugdevuren worden gehouden als de gemeente hiervoor een ontheffing heeft verleend. Het tragische ongeval bij Raard tijdens de afgelopen jaarwisseling heeft aanscherping van het beleid versneld. Dongeradeel wil met de nieuwe aanpak risico's zoveel mogelijk beperken.
Belangrijk onderdeel van de nieuwe aanpak is de invoering van de ontheffing.
Daarbij wordt iemand formeel verantwoordelijk voor de organisatie van een vreugdevuur.
Als er bijvoorbeeld vervuild materiaal wordt gebruikt in het vreugdevuur kan daarop de verantwoordelijke persoon worden aangesproken.
Onlangs is over de nieuwe aanpak overleg gevoerd met de dorpen. De reacties van de dorpen waren gemengd. Want, laten we eerlijk zijn, wie wil er nu persoonlijk aansprakelijk zijn voor zo'n vreugdevuur. De voorwaarden voor de ontheffing worden nu uitgewerkt en op korte termijn bekend gemaakt aan de dorpen.
Samen sterk in de hulpverlening!