Je hebt gelijk dat de Rijkspolitie en ook de Gemeentepolitie in aanvang zes-puntige sterren kenden, net zoals de Krijgsmacht. In 1961 werd de politiester met acht punten ingevoerd. De Inspecteur-Generaal kreeg toen rangonderscheidingtekens, zoals een generaal-majoor bij de Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Marechaussee. In 1993 werden bij de politie alle sterren en balken afgeschaft en vervangen door de Koninklijke Kroon. Dit was ook niet helemaal gepast. De Koninklijke Kroon is immers alleen voorbehouden aan de 150 bedrijven en circa 400 verenigingen en instellingen die door Hare Majesteit de Koningin zijn onderscheiden met het predicaat Koninklijk, maar misschien komt de Koningin nog met een verrassing op 3 januari en krijgen we een Koninklijke Politie... ;-)
Als ik stel dat de landmacht-sterren van de Eerste Hoofdcommissaris niet binnen de traditie van de politie passen, bedoel ik daarmee te zeggen dat deze niet passen in de ontwikkeling van deze traditie. Sinds 1993 worden er bij de politie immers geen sterren meer gevoerd en nu zou de Korpschef de enige zijn.
De overstap van de stedekroon die de gempo gebruikte was idd wat opmerkelijk maar aan de andere kant ook wel weer verdedigbaar: de stedekroon benadrukte het lokale, autonome karakter van de toenmalige (stedelijke) gempo. Dat kon met de regiopolitie niet langer gehandhaafd worden.
Maargoed met de overgang naar de regiopolitie is het sowieso een rommeltje geworden. Men wilde bewust breken met het militaire verleden (prima) heeft daarom de rangen van de rp afgeschaft en ook de chevrons zijn verdwenen. Maar vervolgens wel goud ingevoerd ipv zilver?! Zilver benadrukte juist het burgerlijke karakter van de politie. En daarnaast is ook het vangsnoer overgenomen, iets wat juist een militaire traditie is, wellicht een compromis om oud RP'ers niet teveel tegen het been te schoppen??