Reddingsbrigade niet klaar voor C2000?

Auteur Topic: Reddingsbrigade niet klaar voor C2000?  (gelezen 7257 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Gepost op: 2 april 2005, 00:02:46
http://planet.nl/planet/show/id=62967/contentid=564232/sc=5212a8


Alarmering reddingsbrigades verloopt niet optimaal
Gepubliceerd op vrijdag 01 april 2005
DEN HAAG (ANP) - Reddingsbrigades hebben een gebrekkige samenwerking met de regionale alarmcentrale. Daardoor zijn ze soms later ter plaatse dan noodzakelijk. Dat blijkt uit een onderzoek dat de provincie Zuid-Holland heeft laten doen naar de veiligheidsituatie van badgasten.

Na een 112-telefoontje vanaf het strand schakelt de alarmcentrale politie, brandweer of de KNRM (Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij) in. De drie instanties seinen meestal de reddingsbrigades van de KNBRD (Koninklijke Nederlandse Bond tot het redden van drenkelingen) in. Dit gebeurt echter niet structureel en lijkt afhankelijk te zijn van de aanwezigheid van (informele) contacten.

Het is nog onzeker of de 183 (waarvan 32 strandwachtorganisaties) bij de KNBRD aangesloten verenigingen zullen worden aangesloten op het landelijke communicatiesysteem C-2000. De alarmcentrale stelt hoge eisen aan de beschikbaarheid van de reddingsbrigades, die menen daar niet aan te kunnen voldoen vanwege de afhankelijkheid van vrijwilligers en geldgebrek.

Veiligheid badgasten

De provincie gaat met de betrokken gemeenten en hulpdiensten overleggen hoe zij de veiligheidssituatie van de badgasten aan de Zuid-Hollandse kusten kunnen verbeteren.

Het aantal badgasten dat jaarlijks voor de Zuid-Hollandse kust in de problemen komt, is de afgelopen vier jaar verdubbeld. In 2001 moesten de reddingsbrigades 57 zwemmers in nood helpen. In 2004 was dat aantal opgelopen tot 110. In 2002 kwamen een kitesurfer en twee zwemmers om het leven. In 2003 verdronken vier zwemmers, evenals in 2004.




Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1 Gepost op: 2 april 2005, 00:57:31
http://www.rijnmond.nl/index.html?pid=4&item=27355

Nieuwsfilm: http://217.149.193.67:8080/ramgen/video/april2005/01-04-badgasten.rm


Het aantal ongelukken met zwemmers aan de Zuid-Hollandse stranden is de afgelopen 4 jaar verdubbeld. Dat blijkt uit een onderzoek van de provincie Zuid-Holland dat vrijdag is gepresenteerd.

Volgens het onderzoek is vooral het aantal 'zwemmers in nood' gestegen. In 2000 raakten 57 badgasten in de problemen, 4 jaar later waren dat er 110. Ook vonden vorig jaar 4 ongelukken met een dodelijke afloop plaats.

De ongevallen zijn volgens de provincie vooral te wijten aan de badgasten zelf. Veel recreanten onderschatten de gevaren van de zee, en overschatten zich zelf. Ook wordt te weinig rekening gehouden met gevaarlijke stromingen in het water. Om het aantal ongelukken tegen te gaan, wil de provincie vooral de communicatie tussen de reddingsbrigades en de overige hulpdiensten verbeteren.


Henk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,891
Reactie #2 Gepost op: 2 april 2005, 01:38:11
Het was ook op aktienieuws. Ik vind het te kort door de bocht. Hier ligt ook een taak voor de 112 centrale, te weten hoe men het beste de reddingsbrigade alarmeert. Maar er wordt weinig inventief gewerkt op de alarm centrales. Havenmeesters, veerponden ed welke goed gebruikt kunnen worden bij het verkrijgen van informatie worden vrijwel nooit gebeld. Men stelt zich eerst zèèr formeel op en beweert dan niemand te kunnen bereiken. Bovendien is het niet altijd de primaire taak (en zeker niet die van alle 183) reddingsbrigades er een uitrukploeg op na te houden, die dan vaak nog van de contributie betaald zou moeten worden.

Hier wordt even de weg geëffend voor een andere club met belangen ben ik bang. Ik heb al een beetje een vermoeden in welke hoek die zit.

Henk


Koen Wiegman

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 813
    • website overleg Samenwerkende Reddingsbrigades Kennemerland
Reactie #3 Gepost op: 2 april 2005, 11:55:03
Volgens mij wordt ook duidelijk dat de overheden veel te weinig oog hebben voor de reddingsbrigades.

En opvallend is dat een niet-reddingsbrigade, Hoek van Holland, er slecht uitkomt.

Eigenlijk doen de strandwachten van de kustbrigades het heel erg goed, zeker als je de beperkte steun en middelen die men van de diverse overheidsorganen krijgt in aanmerking neemt.
Geloof in eigen kracht en identiteit kunnen de brigades ver brengen!


Rob van Munster

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 609
Reactie #4 Gepost op: 2 april 2005, 12:28:27
Henk, het is ook te kort door de bocht om te zeggen dat reddingsbrigades op eigen kosten (van hun contributie) zouden moeten uitrukken.

De reddingsbrigade Culemborg wordt gealarmeerd door de RAC. Door overleg en het opbouwen van goede contacten met de brandweer beschikken wij over een C2000 portofoon en P2000 piepers. Niet op onze kosten uiteraard. Bovendien ontvangen wij oefenvergoedingen en uitrukvergoedingen. Zelfs het onderhoud van materialen en materieel wordt grotendeels door de brandweer betaald.

Op die manier kunnen wij ingezet worden bij waterongevallen (spoedeisend en niet spoedeisend) binnen onze regio. Ook worden wij ingezet voor een aantal logistieke taken.

Ik denk dat er kustbrigades zijn die te veel leunen op een CPA en daardoor niet in de picture zijn bij de alarmcentrale.

Nogmaals......zelf aan de bel trekken bij de brandweerorganisatie....Het vergt een inspanning. Op den duur loont het. Dan komt ook de ingang met de RAC. Die moet via de brandweerorganisatie en niet direct.


Rob van Munster

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 609
Reactie #5 Gepost op: 2 april 2005, 12:29:49
Volgens mij wordt ook duidelijk dat de overheden veel te weinig oog hebben voor de reddingsbrigades.




Rob van Munster

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 609
Reactie #6 Gepost op: 2 april 2005, 12:34:43
Sorry, met het citeren ging iets fout. Maar het gaat over het citeren.

Je moet je als brigade wel verkopen. Jij moet je de markt inprijzen. De overheid wil een professionele organisatie. Je moet laten zien wie je bent en middels een prestatieovereenkomst je goede werk en inzet voor de brandweer waarmaken.

In de brandweerorganisatie wil men garanties...


Henk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,891
Reactie #7 Gepost op: 2 april 2005, 12:49:51
Jullie hebben het goed voor elkaar Rob, maar Culenborg ligt niet aan zee.En je bent als reddingsbrigade afhankelijk van de plaatselijke politiek, en vinden ze een lage OZB belangrijker dan een reddingsbrigade heb je mooi een probleem. Praat maar eens met Zeewolde. Of de reddingsbrigade Naarden. Die worden afgescheept met een fooi!

Henk


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #8 Gepost op: 2 april 2005, 14:18:51
Jullie hebben het goed voor elkaar Rob, maar Culenborg ligt niet aan zee.En je bent als reddingsbrigade afhankelijk van de plaatselijke politiek, en vinden ze een lage OZB belangrijker dan een reddingsbrigade heb je mooi een probleem. Praat maar eens met Zeewolde. Of de reddingsbrigade Naarden. Die worden afgescheept met een fooi!

Henk
Niet alleen een reddingsbrigade is afhankelijk van een gemeente,dat is een brandweerkorps ook als er geen geld is voor nieuw materieel,komt het er niet.Alleen,en daar praat Rob v munster ook over hoe sterk presenteer je jezelf naar een gemeente toe.Wordt je door een gemeente serieus genomen,dan kun je nog eens met de vuist op tafel slaan.En zeggen,we hebben extra geld nodig om de veiligheid van de mensen te kunnen waarborgen.

Dat is geen garantie dat dan dat geld er ook komt,want meestal moet de aanvraag voor extra geld ook nog eens zwart op wit worden onderbouwt.En dat kost de nodige tijd,maar loont wel uiteindelijk zo gebeurt het ook bij brandweerkorpsen


Rob van Munster

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 609
Reactie #9 Gepost op: 2 april 2005, 17:35:15
Probeer in te spelen op lokale en regionale behoeften. De nieuwe leidraad waterongevallen van de brandweer biedt heel veel reddingsbrigades de kans zich in de kijker te spelen bij de overheid. Immers, heel veel korpsen hebben geen boten, moeten (als je het goed leest) mensen opleiden als reddingszwemmer (A-diploma?), moeten materialen aanschaffen...... Als je als brigade kan aantonen dat je al over goed aantoonbaar opgeleide mensen beschikt, dat je goed materiaal hebt, enz. dan zal dat een aanvulling zijn en hoeft de brandweer niet veel te investeren, maar gebruik maken van de diensten van een reddingsbrigade. Als de reddingsbrigade daarover in gesprek gaat met de brandweer zullen lokale en provinciale overheden daar gauw in meegaan.

Wie meer wil weten over hoe wij zaken in Culemborg hebben aangepakt, ik wil graag mensen te woord staan. Goed advies kost niets......en is het advies voor jouw brigade niet bruikbaar, dan kost het ook niets en ben je alleen een ervaring rijker.

Overigens, wij krijgen binnenkort een voertuig in brandweerstriping van de brandweer en kan onze eigen oranje Mitsubishi verkocht worden. Scheelt een boel wegenbelasting, verzekering en onderhoudskosten. Bovendien krijgen zes leden een opleiding Chauffeur klein brandweervoertuig op kosten van de brandweer.

Niet om aan te geven hoe goed we zijn, maar om aan te geven dat hard werken en veel praten kan leiden tot een goede samenwerking (die bijna niet drukt op de brigadebegroting)