Je geeft het zelf eigenlijk al aan: als je bang bent om bij een brand naar binnen te gaan moet je je afvragen of de brandweer wel iets voor je is. Het is daarentegen helemaal niet erg om 'met verstand' na te denken over ruimtes die je binnengaat: als het naar jouw inschatting te gevaarlijk is om naar binnen te gaan is het zeker belangrijk om dat te melden.
De opleiding is in dat opzicht erg breed. Het lijkt zo simpel, een brandje blussen, maar ook manschappen worden gewoon getraind in vaardigheden als het kunnen toepassen van het RSTV (Rook, Stroming, Temperatuur, Vlammen) model. In combinatie met het goed om kunnen gaan met persoonlijke beschermingsmiddelen (en daarbij is vaak oefenen letterlijk van levensbelang) en vertrouwen in het materiaal heb je in principe ook gewoon een 'veilige' basis om naar binnen te kunnen gaan. Er kan ten alle tijden iets onverwachts gebeuren (een gasontploffing in een woning, Dieren enige tijd geleden), een flash-over (Rijswijk/De Punt) of een instorting, maar heel lullig gezegd is dat het risico van het vak. En dat risico is heel vaak heel goed in te dammen.
Bij het realistisch oefenen kom je ook in situaties die vrij bijzonder zijn: ik heb tientallen meters door tunnels gekropen op zoek naar een brand. Kan je weg als er iets mis gaat? Daar in een gecontroleerde situatie wel, in het echt wordt dat moeilijker. Zeker dan is het een kwestie van zeer geconcentreerd werken en elkaar goed controleren op persoonlijke beschermingsmiddelen. Want vergeet niet; als er bij jou iets mis gaat, is er als het goed is ten alle tijden je maatje om je te helpen, en vice versa...........