Onderzoekers twijfelen aan nut van prehospitaal advanced airway management

Auteur Topic: Onderzoekers twijfelen aan nut van prehospitaal advanced airway management  (gelezen 40412 keer)

0 gebruikers (en 10 gasten bekijken dit topic.

oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Citaat van: Joffry Ambu-Vpk link=msg=1190102 date=1376001519
Maar als die AMA niet adequaat is opgeleid voor ALS in gevechtssituaties dan is het wel zeer vreemd dat die wel wordt ingezet voor zaken waar hij/zij niet voor is opgeleid en ervaren in is.... :'( :o

Mij lijkt het dat het een aardige geste is van onze overheid dat ze in ieder geval een paar dokters meesturen met de soldaten. Het risico van soldaat zijn is dat je in gevechtsituaties terecht kan komen en aan flarden geschoten kan worden.

Dat maakt die soldaten niet opeens een polytraumapatient, dat maakt ze een held die gesneuveld voor zijn land. Een sprankelende wervingscampagne voor een verse lading jonge soldaten is goedkoper dan ervaren medisch specialisten mee te sturen bij alle gevechtshandelingen.


Expert

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,568
Citaat van: Joffry Ambu-Vpk link=msg=1190102 date=1376001519

Maar als die AMA niet adequaat is opgeleid voor ALS in gevechtssituaties dan is het wel zeer vreemd dat die wel wordt ingezet voor zaken waar hij/zij niet voor is opgeleid en ervaren in is....


Dat is ook vreemd. De AMA's worden tegenwoordig redelijk goed opgeleid. De opleiding duurt twee jaar. Vele topics komen aan de orde. Op het gebied van acute geneeskunde is programma behoorlijk ambitieus.

Advanced Trauma Life Support (ATLS), Battlefield Advanced Trauma Life Support, Advanced Cardiac Life Support (ACLS) en Management of Severe Burns (EMSB) komen aan de orde. Daarnaast dient ook de Major Incident Medical Management and Support (MIMMS) met goed gevolg te worden afgerond. Voorts is er een stage Spoedeisende Hulp. Een pittig programma.

Na het volgen van de opleiding wordt men geplaatst bij een organiek onderdeel. Zoals eerder aangegeven werkt men op een gezondheidscentrum of aan boord van een varende eenheid. Men werkt meestal onder supervisie van een gekwalificeerde huisarts, waarmee de functie dan ook het meest mee valt te vergelijken. Binnen die functie is het uitermate moeilijk om retentie van vaardigheden te behouden op gebied van de spoedeisende geneeskunde, laat staan de zorg voor een vitaal bedreigde patiënt. Ook is het behoorlijk lastig om kort voor de uitzending nog ergens een stageplek te bemachtigen om zo, met iets meer vertrouwen op pad te gaan.

Tijdens uitzendingen bemannen zij de Role One. Het eerste station van professioneel medische zorg. Hier worden zij bijgestaan door een AMV'er. Die zijn veelal nog eigenwijzer dan de dokter zelf. Dit duo is verantwoordelijk voor de eerste opvang volgens de principes van de moderne ongevalsgeneeskunde. De hoeveelheid middelen en mogelijkheden zijn beperkt. De omvang van het letsel waarmee slachtoffers van militaire conflicten worden gepresenteerd gaat het voorstellingsniveau van vele 'acute zorg professionals' te boven. Daar sta je dan met al je boekenkennis, zonder dat je ooit echt zelfstandig verantwoordelijk bent geweest voor een zwaar gewond persoon. Zonder retentie vaardigheden, zonder enige exposure die kan worden aangemerkt als 'ervaring', zonder back up van een baas. Je mag het dan allemaal lekker zelf uitzoeken. Over twee uur ben je de eerste. Succes!

Operationeel commandanten zijn redelijk digitaal. Een dokter is een dokter, en een pleeg is pleeg. Jij ik weten dat de realiteit anders is. En dat licht wil ik graag de discussie plaatsen.

De missie in Afghanistan heeft de Haagse sigarendokters hard met de neus op de feiten gedrukt. Inmiddels denkt men na over andere concepten om de medische zorg tijdens uitzendingen en missies te optimaliseren.

Expert