Er valt ook niet zoveel scholing te geven aan ambulancepersoneel als het gaat om pasgeborenen met circulatiestilstanden. Alleen al door aanrijtijd heb je al hele kostbare tijd verloren. De tijd die je nog hebt moet je gebruiken door op de kap (positieve druk 21% O2) te houden en te masseren en zo snel mogelijk te vertrekken richting ziekenhuis.
Het is daar aan de kinderarts om te besluiten of de reanimatie doorgezet moet worden, intubatie en navelvenecatheter in brengen zijn vaardigheden voor de specialisten in een ziekenhuis, iets wat je niet eens mag verwachten van ambulanceverpleegkundigen en zelfs niet van alle MMT artsen.
Dit absoluut een valide punt. Het vrij houden van de luchtweg van een pasgeborene is een grote uitdaging. In de pre-hospitale setting moeten er enorm lastige afwegingen worden gemaakt. Ga ik al rijdend in een zwabberende ambulance onderweg naar een ziekenhuis, waar je hoopt dat de kinderarts daadwerkelijk aanwezig is op de SEH. Kan ik durante dit transport de luchtweg van het kind vrijhouden en hoe lang duurt het transport.
Als je weet dat je transporttijd tien minuten is, terwijl je in de wetenschap bent dat er binnen vier minuten een MMT arts ter plaatse is, dan valt het te motiveren om te wachten. Je komt dan wel een minuut of vijf later aan in het ziekenhuis, maar die tijd verdient zich ruimschoots terug. Immers, je hebt als ambulanceverpleegkundige veel meer controle over de ademweg van het kind wanneer je niet gaat lopen slepen. Van een MMT arts mag je verwachten dat deze definitieve controle van de luchtweg kan bewerkstelligen van een pasgeborene, zodat gecontroleerd transport kan plaatsvinden. Een kind heeft maar één ding nodig en dat is zuurstof.
Zodra je aan voorwaarde hebt voldaan, dan kun je met gecontroleerde spoed naar het ziekenhuis. De kinderarts heeft dan bovendien de tijd om binnen een fatsoenlijk tijdsframe aanwezig te zijn in de kliniek. Wanneer je als een kip zonder kop transporteert, loop je bovendien het risico dat je het kind mag overdragen aan de SEH arts, die vervolgens ook weer gaat lopen klooien met de luchtweg van het kind.
Binnen de huidige modus operandi wordt die afweging altijd in goed overleg gemaakt met de MMT arts. Als MMT arts zie overigens relatief veel kinderreanimaties. Zodra het woord "kind" binnenkomt op de MKA tijdens een 112 melding wordt de trilmelder al geactiveerd. In de meeste gevallen is die redelijk snel ter plaatse. Dat concept werkt!
Expert.