Oke dus de adrenaline zorgt ervoor dat het hart blijft kloppen, dan is het mij toch duidelijk.
Nee, het zorgt ervoor dat er tijdelijk nog sprake is van een acceptabele bloeddruk door het vernauwende effect op de bloedvaten. Als de diameter van de vaten kleiner wordt moet de pomp (het hart) harder werken.
In dit geval is er sprake van een heftige reactie op de slangenbeet, adrenaline wordt gebruikt om de symptomen van die heftige reactie te bestrijden.
Het grootste probleem is het slangengif van de koningscobra. Na een aantal dagen allerhande studies te hebben gelezen durf ik wel te beweren dat het gif niet alleen een neurotoxine is, het is een vervelende cocktail van stoffen.
Het gif bevat ook stoffen die exact het tegenovergestelde (
+ wat gratis extraatjes) doen van adrenaline, onder andere het laten verwijden van de vaten. Als het gif grip krijgt op de hartspier zelf gaat het in tegenstelling tot de meeste soorten slangengif de hartslag verlagen en minder krachtig maken. Adrenaline zal zeker niet blijven zorgen dat het hart blijft kloppen, het hart zal er mee stoppen ondanks toedienen van adrenaline.
Als we terug gaan naar casus 1 (de Nederlandse man) mag je op basis van nieuwsberichten wel stellen dat er geen of weinig gif in zijn lichaam is gekomen. In casus 2 (de Engelse man) liep het fataal af (hartstilstand binnen een kwartier).