Ontruiming oefenen met Lego en pictogrammen
Categorie: Maatschappelijk
Korps: Veiligheidsregio Utrecht
Project: Eerste Hulp Bij Ontruimen
Initiator: Herman Wesseling
Geïmplementeerd: ja
Met in het achterhoofd de succesvolle actie rond brandveilige feestversiering tijdens het WK voetbal in 2010, greep de Veiligheidsregio Utrecht de brandpreventieweken van 2011 aan voor een vervolgproject. Gekozen werd voor een gezamenlijke actie rond het ontruimen van zorginstellingen.
Oefenen van een ontruiming is belangrijk, zeker in instellingen waar minder zelfredzame mensen verblijven. In noodsituaties moet het personeel weten wat ze moeten doen. Maar oefenen in de zorgsector is niet eenvoudig. Er werken veel parttimers die wisselende diensten draaien, en het is ook lastig vanwege de patiënten, die voor een deel niet of weinig mobiel zijn.
groep
Om die redenen werd de keuze gemaakt voor zogenaamde table top-oefeningen. Hierbij wordt een ontruiming nagespeeld op een plattegrond van een instelling of afdeling. Met lego en pictogrammen worden de posities van personeelsleden en patiënten en de (brandpreventieve)voorzieningen aangebracht op een plattegrond. Ook nooduitgangen, telefoons en blusmiddelen worden gemarkeerd. Vervolgens krijgen medewerkers een incidentscenario voorgelegd en wordt gevraagd hoe ze in de voorgelegde situatie zouden handelen.
Overzichtelijk
Een dergelijke table top-oefening is overzichtelijk en oefeningen kunnen makkelijk worden onderbroken en vanaf een bepaald punt opnieuw worden gestart. Bovendien kunnen oefeningen simpel worden ingepast in het gewone werkproces.
Tabletop
Communicatieadviseur Herman Wesseling: "Een table top-oefening vervangt nooit een echte ontruimingsoefening, maar het is wel een goede aanvulling. Doordat medewerkers regelmatig ‘op papier' met noodsituaties worden geconfronteerd, beseffen ze beter de rol die ze hebben bij een ontruiming. Ook zijn ze zich beter bewust waar zich vluchtwegen bevinden en waar brandbestrijdingsmiddelen en andere voorzieningen zijn. Je ziet ook dat er discussie mee op gang wordt gebracht en zo komen hiaten in de ontruimingsprocedure aan het licht."
Tijdens de actie in de Veiligheidsregio Utrecht zijn diverse bijeenkomsten gehouden waar uitleg werd gegeven over deze manier van oefenen. Om de drempel te verlagen kregen deelnemers na afloop een 'starterset' en het advies er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan in hun organisatie.
Herman Wesseling: "Het persoonlijke contact en de uitleg die mensen krijgen, zijn sterke punten. Ook via mond tot mondreclame zijn instellingen bij ons gekomen. Als trigger willen we regelmatig een kleine aanvulling op de starterset sturen en we denken erover om het project naar andere doelgroepen uit te breiden. Zo proberen we de aandacht voor het ontruimen in geval van nood vast te houden."
http://www.brandweernederland.nl/algemene_onderdelen/innovaties/2012/maatschappelijk/ontruiming-oefenen/