Praktijktesten met Turbo-Löscher, microturbine en rookgordijn

Auteur Topic: Praktijktesten met Turbo-Löscher, microturbine en rookgordijn  (gelezen 1941 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Praktijktesten met Turbo-Löscher, microturbine en rookgordijn



Campus VestaOp 27 februari 2013 deed de Brandweeracademie op Campus Vesta, nabij Antwerpen, onderzoek naar de mogelijkheden om de effecten te beperken van grote rookwolken die bij onbeheersbare branden ontstaan. Er werden praktijktesten uitgevoerd met een Turbo-Löscher, microturbine, en rookgordijn. In april 2013 worden de onderzoeksresultaten bekendgemaakt.

Het praktijkonderzoek is de derde fase van een onderzoeksproject met als doel een methode te vinden waarmee repressief het effect van rook kan worden beperkt. Tot nu toe bestaat de interventie van de brandweer uit het meten van het effectgebied en het waarschuwen en voorlichten van de bevolking. Het beperken van het effect zit nog niet in het interventiearsenaal.
naar boven

Eerste fase: out-of-the-box

De eerste fase van het onderzoek vond plaats in 2011. Met een brainstormgroep van diverse organisaties werd op basis van de TRIZ-methode gebrainstormd over mogelijke methoden, technieken of werkwijzen. Dit leidde tot een aantal innovatieve ideeën. Zo werd onder andere bedacht dat rook met elektromagnetische velden (‘de rookmagneet') of met waternevels zou kunnen worden neergeslagen (‘de rookcentrifuge'). Rook zou ook kunnen worden afgebogen met grote schermen (‘het rookgordijn'). Een andere gedachte was dat de schadelijkheid van rook zou kunnen worden verminderd of de pluimstijging worden bevorderd door zuurstof in de brand of de rook te blazen (‘de activator'). Ten slotte zou de brand snel kunnen worden geblust zonder milieuschade door te blussen met een ‘zand- of ijskanon'.

Tweede fase: haalbaarheid

In de tweede fase werd een haalbaarheidsstudie naar de innovatieve methoden uitgevoerd. Met diverse bedrijven, ontwikkelaars en instanties werden gesprekken gevoerd en er werden meetmethoden bedacht. Vervolgens werd gekozen voor het rookgordijn, het zandkanon, de microturbine en de Turbo-Löscher. Naar de rookmagneet zal, in samenwerking met de TU Delft, een meer fundamenteel onderzoek plaatsvinden.

Derde fase: testen

In deze derde fase zijn de Turbo-Löscher, de microturbine en het rookgordijn experimenteel in de praktijk getest. Er werd, om een standaard rookpluim te creëren, gebruikgemaakt van een speciaal ontworpen bak waarin dieselolie in brand werd gestoken. Deze brand symboliseerde een gebouw van minimaal 25 x 25 m, waarvoor de methode wordt ontworpen.

De Turbo-Löscher werd ingezet om lucht in de brand te blazen, de rookpluim van richting te veranderen en de rookpluim met een watermist neer te slaan. De speciaal ontworpen microturbine werd getest om lucht in de brand te blazen. Het rookgordijn was in overleg met de leverancier een overmaatse blusdeken geworden om de brand snel te blussen.

 Meer op http://www.brandweernederland.nl/actueel/brwnl_nieuws/?ActItmIdt=35049

Zou dit het middel zijn om grote giftige rookpluimen te voorkomen=