Kritiek brandweer op natuurbeheer

Auteur Topic: Kritiek brandweer op natuurbeheer  (gelezen 3566 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Kolkkie

  • Verzorgende-IG i.o., Sportmasseur, EHV-er, Fotograaf (niet-HV)
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 523
Gepost op: 3 augustus 2010, 08:04:00
Kritiek brandweer op natuurbeheer

AMSTERDAM -  De manier waarop Nederland omgaat met natuurgebieden vergroot het risico op grote en moeilijk te blussen branden. Door de natuur haar gang te laten gaan, slaan vlammen makkelijker over en kunnen er grote branden ontstaan. Daarvoor waarschuwt voorzitter Cees van Beek van de Vereniging van Brandweervrijwilligers.


De brandweer is sinds vorig jaar geconfronteerd met een relatief groot aantal en moeilijk te bestrijden natuurbranden. Zo woedde er tot driemaal toe een grote brand in de duinen bij Bergen en Schoorl. Dat leidde zelfs tot de evacuatie van alle bewoners van Bergen aan Zee. Ook was het op de Veluwe raak. Vorige maand was er nog een grote heidebrand bij Heeze in Noord-Brabant.

Delen

De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid doet nu onderzoek hoe deze branden het beste kunnen worden voorkomen of geblust. De Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding pleitte eerder voor een reorganisatie en professionalisering van de brandweer. Ook zouden er meer gespecialiseerde blusvoertuigen moeten komen, en zouden korpsen kennis en blusspecialisten moeten delen.

Volgens de vrijwilligersvereniging is niet het gebrek aan kennis en materiaal, maar vooral de manier waarop we omgaan met natuur dé reden voor oncontroleerbare branden. "Bos en duin moesten de afgelopen jaren allemaal veel natuurlijker", zegt voorzitter Van Beek. "Vroeger werd het bos onderhouden en netjes opgeruimd. Bomen bleven van onderen vrij van takken, omgewaaide exemplaren geruimd en brandgangen bijgehouden. Nu laten we alles liggen. Ook het onderhoud aan brandgangen is versloft."

Daarnaast waarschuwt Van Beek omwonenden, recreanten en campingeigenaren. "Kamperen onder dennen is mooi. Maar ze branden goed en de vlammen slaan snel over. Leg vluchtwegen aan, zorg voor een alarminstallatie, maak een vluchtplan en oefen", aldus Van Beek. Er zijn volgens hem voldoende methoden om een brand klein te houden. "Maak brandgangen en zorg voor afwisselend groen. Plant tussen dennen een strook loofbomen als natuurlijke barrière. Die branden slecht." Staatsbosbeheer weerlegt de kritiek. De dienst gaat weliswaar anders om met het bos, maar dat heeft de kans op brand verkleind. "We vervangen loof- door naaldbomen. Die nemen meer vocht op. Dikke boomstammen laten we liggen. Daar zit veel vocht in. Dat brandt minder. En als we een brandgang hebben, houden we die natuurlijk bij", aldus zegsvrouw Marjet Heins. Staatsbosbeheer is wel blij met het onderzoek. "We werken daar graag aan mee."

Bron: telegraaf



Brandweer kritisch op natuurbeheer

AMSTERDAM - Door de natuur haar gang te laten gaan ontstaan steeds vaker branden die nauwelijks onder controle zijn te krijgen. Dat zegt voorzitter van de Vereniging van Brandweervrijwilligers Cees van Beek dinsdag in De Telegraaf.

Niet het gebrek aan kennis en materiaal, maar de manier waarop natuurgebieden worden beheerd zorgt volgens Van Beek voor oncontroleerbare branden.

Hij wijst erop dat het bos vroeger werd onderhouden en opgeruimd. Omgewaaide bomen werden afgevoerd en brandgangen werden bijgehouden. "Nu laten we alles liggen."

Staatsbosbeheer stelt in de krant echter dat het nieuwe beleid de kans op een grote brand juist verkleint. Zo worden loofbomen vervangen door naaldbomen, die meer vocht opnemen. In de dikke boomstammen die de beheerder laat liggen zou ook veel vocht zitten.

Schoorl

Sinds vorig jaar heeft de brandweer veel natuurbranden moeten blussen. Vooral in de duinen bij Bergen en Schoorl was het vaak raak en bleek het vuur moeilijk te doven. Meerdere keren moesten bewoners worden geëvacueerd omdat het vuur de bebouwde kom dreigde te bereiken.

Bron: nu.nl


Hoe denken jullie erover?


Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both.