De aardgas crisis en alles wat daar over gezegd en geschreven wordt door/in de hogere sferen neemt steeds vreemdere wendingen aan.
Terwijl vorig jaar een aanzienlijke vermindering van de aardgasleveringen al in het verschiet lag werden nieuwe contracten afgesloten ondanks de verwachte optredende schaarste aan geschikt, “Gronings”, aardgas.
De import van buitenlands aardgas is mogelijk echter daar moeten op korte termijn de nodige uitgebreide en dure installaties voor worden opgezet en dat kan niet binnen korte tijd worden gerealiseerd.
Terwijl niemand kan aangeven welke de consequenties zijn mbt de “bodemdaling” worden getallen, van 0 tot 12 en 14 genoemd. Het lijkt onbekend of en hoe de bodemdaling met alle consequenties van dien ook bij 0 en 12/14 zich zal ontwikkelen. Eventuele alternatieven vwb het verminderen/tegengaan van de “bodemdaling” lijken nog niet te zijn ontwikkeld c.q. in overweging te zijn/worden genomen. Er wordt, in hogere sferen, kennelijk meer gehoopt op positieve effecten dan dat er wordt uitgegaan van systematisch onderzoek.
Bij 0 komen de huishoudens in de problemen vwb 12/14 wordt gehoopt op zachte winters en de industriële grootverbruikers moeten het zelf maar uitzoeken en oplossen.
Energiecentrales o.a. moesten bijvoorbeeld op grote schaal overstappen van olie naar aardgas, dat alles gaat nu behoorlijk opbreken.
De voor de schatkist gunstige ontwikkelingen zijn vele jaren geleden geïnitieerd door minister Luns door de uiteindelijk al dan niet lucratieve verkoop van aardgas middels langjarige contracten naar het buitenland o.a. Italie.
Hoe zit het met de contracten met de netbeheerders en leveranciers, totdat dit uiteindelijk is uitonderhandeld zal de NAM waarschijnlijk wel moeten blijven leveren met alle eventuele consequenties van dien.
Zijn er ondertussen deugdelijke berekeningen gemaakt, als we ons even beperken tot de financiele schade door de bodemdaling,aardbevingen vwb het aardbevingsbestendig van gebouwen en het verzakken van landerijen, kanalen en kunstwerken, capaciteitsvergrotingen van gemalen etc. en is dit afgezet tov de financiele consequenties nul c.q. verminderde aardgas opbrengsten ?
Parallellen kunnen worden getrokken mbt de vroegere en huidige grote waterbouwkundige werken die zijn en worden uitgevoerd om het risico op overstromingen te beperken.
De Deltawerken, de Deltawet, vormden na de ramp van 1953 waar ruim 1800 mensen en tienduizenden dieren het leven verloren en grote materiele schade was ontstaan in Zeeland, West Brabant en het Waterweggebied het eerste begin van het grootschalig nadenken over de gevaren van het water in geheel Nederland, RWS etc. duidelijk gesteund door de vele aannemers die daar omzet aan konden ontlenen en het verhoogde veiligheidsgevoel van de bewoners.
In Groningen hebben we nu te maken met de NAM die en een omzetdaling ziet aankomen en waarschijnlijk de nodige langjarige juridische procedures en een variëteit aan claims en bewoners die zich niet gehoord en in de loop der tijd weinig serieus genomen voelen.
De eerste reacties vwb Groningen en de aardgasleveringen lijken praktisch weinig doordacht.