Hier kan ik op 2 manieren op antwoorden: pragmatisch en wetenschappelijk.
We beginnen met het gezond boeren verstand:
Ik ken 3 type reddingsdekens:
2 zijden zilver
2 zijden goud
1 zijde zilver & 1 zijde goud
alle 3 deze type dekens hebben dezelfe functie, namelijk de lichaamtemperatuur van een slachtoffer normaliseren. Hier wordt dus zowel onderverstaan beschermen tegen afkoeling door het vasthouden van ontsnappende lichaamswarmte als het beschermen tegen oververhitten door het tegenhouden van warmtestraling van buitenaf. Zowel de zilveren als de gouden kant zijn hiervoor geschikt, zou belachlijk zijn dat je je deken ook nog moest gaan aanpassen aan de situatie of blijkt dat je een "verkeerde deken" hebt.
Nu gaan we de natuurkunde in, naast mijn werk bij het Rode Kruis, de SIGMA en de bedrijfsbrandweer, hobby ik nog wat als natuurkundig ingenieur op de R&D afdeling....
Een reddingsdeken is in tegenstelling tot wat ik hier al las geen metaal-folie zoals de aluminium folie die je in de over gebruikt: het is een kunststof folie met daarop een heel dun laagje metaal opgedampt. Ik weet niet precies welke kunststof maar ik ga uit van het meest voorkomende PE, poly-etheen. De folie is ca. 200 mico-meter dik het opgedamte metaallaagje is slechts enkele nano-meters dik. (micro-meter = 1/1.000 mm namo-meter = 1/1.000.000 mm)
Vergelijk het maar met een chipszakje dit is ook PE, aan de binnenkant voorzien van een opgedampte metaallaag. Voor diegene die graag een experimenten doen: hou maar eens een aansteker aan een reddingsdeken en je zult zien dat het geen puur metaal kan zijn. Kleine tip, doe dit met een klein stukje en hou dit boven de asbak want het brand echt goed !
Door je slachtoffer in te pakken in deze kunststof folie, voor kom je dat lichaamswarmte die vrijkomt middels convectie (verdampen) ontsnapt naar de omgeving. De folie is immers wind en waterdicht. Naast convectie bestaat er nog een andere warmtestroom namelijk straling. Door de folie te voorzien van een reflecterend laagje wordt de warmtestraling die het lichaam uitstraalt gereflecteerd. Ik kan hier geen cijfers aanhangen maar convectie is een veel grotere invloed dan straling. Dus dat een deken het lichaam, denk aan het hoofd, goed omsluit is veel belangrijker dan de aanwezigheid van een reflecterend laagje. Met een stuk landbouwplastic kom je dus ook al een heel eind.
Dan goud vs zilver. Dit heeft dus niets te maken met de warmtegeleiddingscoefficient want die is net heel hoog bij metalen ! Daarom heeft men het metaallaagje zo dun gemaakt ander zou dit een nadelig effect hebben. Het gaat hier niet om warmte-geleiding maar om warmte-straling dus vanbelang is de refectiecoefficient. Nu heb ik alles afgezocht, maar ik kan daar helaas geen tabel van vinden, ik meen mij echter te herinneren dat goud net wat beter was dan zilver.
Dus om je slachtoffer te beschermen tegen afkoelen door het ontsnappen van de eigenlichaamswarmte tegen te gaan, vouw je deze in de deken met de gouden kant naar binnen.
om je slachtoffer te beschermen tegen hitte straling van de zon, maak je een parasol van de deken met de gouden kant richting zon. Bij hittestraling van brand moet je je slachtoffer verplaatsen !
Echter het verschil is minimaal !
De enige goede reden die ik heb gehoord is de zichtbaarheid: schipbreukelingen die in een reddingsvlot op zee drijven kunnen beter de gouden kant naar buiten doen. Een zilver reflecterende deken steekt namelijk minder goed af op de zilver reflecterende golven dan een gouden deken !
m.v.g
Robin