Tot nu toe hebben wij meer dan 15.000 meldingen ontvangen. Deze zijn we nu allemaal aan het bekijken en groeperen zodat de themaprojecten er mee aan de slag kunnen. Er zijn vier themaprojecten, namelijk: genees- en hulpmiddelen, langdurige zorg, ziekenhuiszorg en de GGZ. Per themaproject gaan we dan, samen met de mensen die in dat deel van de zorg werken, kijken welke acties nodig zijn om de verspilling terug te dringen.
Nu kunnen wij u informeren over de startbijeenkomst van het themaproject genees- en hulpmiddelen, over acties die we op korte termijn nemen en over een brief aan de Tweede Kamer.
Deze en andere informatie over de aanpak van verspilling in de zorg vindt u op
www.rijksoverheid.nl/verspillingindezorgStartbijeenkomst genees- en hulpmiddelenOp 26 juni 2013 is gestart met de aanpak van verspilling van genees- en hulpmiddelen. Tijdens deze startbijeenkomst in Utrecht hebben de veldpartijen en VWS:
kennis gemaakt met elkaar, met het Meldpunt Verspilling en met het overkoepelende Programma Verspilling in de zorg;
het eerste beeld van de binnengekomen meldingen besproken;
en kennis gedeeld met elkaar over deze onderwerpen rond verspilling van genees- en hulpmiddelen.
Er werd gestart met een toelichting op het Programma Verspilling en de stand van zaken. Daarna hebben de veldpartij-vertegenwoordigers en VWS-medewerkers in kleinere groepjes doorgesproken over concrete onderwerpen rond de verspilling van genees- en hulpmiddelen. De onderwerpen werden bepaald door een eerste quick scan van de binnengekomen meldingen en de resultaten van een enquête onder zorgverleners over dit onderwerp (zomer 2012).
Over onder andere de grootte van geneesmiddelverpakkingen en het niet hergebruiken van een rolstoel hebben de deelnemers tijdens de bijeenkomst met elkaar de vragen beantwoord “waarom treedt deze verspilling op?” en “hoe kunnen we deze verspilling aanpakken?”. VWS en de veldpartijen werken deze zomer aan de eerste versie van het actieplan om de verspilling van genees- en hulpmiddelen aan te pakken. De analyse van alle 15.000 meldingen zal de definitieve onderwerpen voor het actieplan bepalen.
Het definitieve actieplan wordt voor de begrotingsbehandeling van het Ministerie van VWS als onderdeel van de voortgangsrapportage aan de Tweede Kamer gestuurd.
Brief Tweede Kamer over meldingenOp 19 juli jl. is een brief naar de Tweede Kamer gezonden over de aard van de meldingen die tot op heden zijn geanalyseerd. Om u goed te informeren vindt u in deze nieuwsbrief een samenvatting van de brief. De originele kamerbrief kunt u lezen door hier te klikken.
Er zijn ruim 15.000 meldingen binnengekomen bij het Meldpunt Verspilling in de zorg. De meeste meldingen zijn in de eerste twee weken na opening van het meldpunt op 25 mei 2013 binnengekomen. Positief verrassend is dat bij 80% van de meldingen een suggestie wordt gedaan voor een oplossing. Momenteel wordt er hard gewerkt om de meldingen te categoriseren: waar gaan de meldingen over en welke oplossingen worden ervoor voorgesteld. Vlak na de zomer zullen alle meldingen zijn doorgenomen.
Aard van de meldingenEen steekproef van de meldingen (zo’n 10%) geeft een eerste indruk van waar de meldingen over gaan. De genoemde percentages zijn geen definitieve cijfers en kunt u lezen als schatting. Wij benadrukken dat deze cijfers nog kunnen wijzigen zodra alle meldingen zijn geanalyseerd.
De meldingen kunnen voorlopig als volgt worden verdeeld:
Bijna 25% gaat over geneesmiddelen
20% gaat over verspilling binnen een zorgverleningtraject
10% gaat over hulpmiddelen
10% gaat over verspilling binnen een (zorg)organisatie
25% betreft meldingen die over curatieve zorg en langdurige zorg kunnen gaan
10% bevat geen informatie over verspilling en beschouwen wij als onbruikbaar. (Meldingen waarbij alleen persoonsgegevens zijn ingevuld, maar geen gegevens over het soort melding. En meldingen waarbij slechts de eerste vraag over de verspilling is ingevuld met als antwoord: “een ander soort verspilling van zorg, namelijk”. Er is dan geen aanvullende informatie gegeven.)
Ruim 40% van de melder is patiënt, een kwart is zorgverlener. Opvallend is dat meldingen over de curatieve sector vooral door patiënten worden gedaan en meldingen over de langdurige zorg meer door zorgverleners.
Stappen op korte termijnIn september 2013 informeren wij de Tweede Kamer met een uitgebreide cijfermatige analyse van de meldingen. Deze analyse is medebepalend voor activiteiten die wij, samen met veldpartijen, in het tegengaan van verspilling ondernemen.
Het Programma Verspilling in de zorg werkt met vier themaprojecten; genees- en hulpmiddelen, langdurige zorg, ziekenhuiszorg en de GGZ. De themaprojecten genees- en hulpmiddelen en langdurige zorg zijn gestart. De andere twee projecten starten in het najaar. In september zal de startbijeenkomst voor het themaproject langdurige zorg en de tweede bijeenkomst voor het themaproject genees- en hulpmiddelen worden georganiseerd.